besplatni vaučeri za putovanja po srbiji odmor u srbiji vaučeri

Besplatni vaučeri za odmor u Srbiji

Šta su uopšte besplatni vaučeri za odmor u Srbiji?

Besplatni vaučeri za odmor se dobijaju od ministarstva Srbije i mogu se koristiti kako bi smanjili ili potpuno pokrili cenu vašeg boravka u nekom od smeštajnih objekata na teritoriji Srbije. Svaka osoba koja ispunjava uslove može dobiti jedan vaučer od 5000 dinara.

Koji su uslovi za dobijanje vaučera za odmor u Srbiji?

1) korisnici prava na penziju;
2) nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade);
3) korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita;
4) korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje;
5) radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno;
6) ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od
60.000 dinara mesečno;
7) korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;
8) nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 10/13 – dr.zakon i 101/16).

Dakle, ako spadate u bilo koju od ovih kategorija imate pravo da konkurišete za vaučer od 5000 dinara. Kako je nama rečeno, ko god je ispunjavao jedan od ovih uslova, a konkurisao je – dobio je.

Koja je procedura dobijanja vaučera?

Zanimljivo je da je procedura za dobijanje izuzetno jedostavna. Nema onog dela fali ti jedan papir, već postoji 3 koraka koje vrlo lako možete da ispratite, ali stvarno morate biti brzi jer je interesovanje sve veće kako se bliži leto.

Prvi korak je da odaberete jedan od smeštaja koji su u sistemu. Spisak smeštaja i hotela možete pogledati ovde. Kada odaberete smeštaj, vreme je za rezervaciju. Potrebno je da rezervišete 5 ili više dana u jednom od ugostiteljskih objekata sa spiska. Kada to uradite i dobijete potvrdu rezervacije, prelazite na…

Drugi korak – koji podrazumeva da dokažete da pripadate jednoj od gore navedenih kategorija. Ukoliko ste zaposleni – popunjavate ovaj obrazac o zaradi. Ukoliko ste penzioner, potreban vam je penzioni ček, a ako pripadate nekoj od ostalih kategorija potvrda od određene ustanove. Uz tu potvrdu, popunjavate i ovaj obrazac za prijavu građana za vaučer.

Treći korak – odlazite u poštu i šaljete dokumentaciju u Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Važno – vaučer se izdaje po osobi i ne sme se koristiti u tuđe ime, jer i vi i ugostitelj rizikujete kažnjavanje. Vaučer se može koristiti samo za 5 ili više dana boravka u jednom ugostiteljskom objektu sa liste.

Nakon 20-30 dana vaučer od 5000 dinara će biti dostavljen na vašu adresu. Sa vaučerom se pojavljujete u ugostiteljskom objektu u vreme koje ste rezervisali. Kada budete plaćali biće vam odbijeno 5000 dinara od ukupnog iznosa smeštaja. Što znači da ako nađete smeštaj od 1000 dinara imate totalno besplatan odmor. Sa druge strane, oni koji vole da se opuste i uživaju u luskuzu mogu sebi obezbediti par dana wellness i spa hotela gratis.

Nedoumice u vezi vaučera za odmor u Srbiji

Studenti mogu biti korisnici vaučera ukoliko spadaju u neku od gore pomenutih kategorija.

Vaučer je individualan i ne možete iskoristiti, na primer 5 vaučera od prijatelja i rođaka, kako biste pokrili ceo aranžman.

Pre nego što krenete u celu proceduru kontakrijate telefonom ili emailom ugostiteljski objekat u kojem želite da odsednete (a nalazi se na ovom spisku) i odredite datum vašeg putovanja.

Vaučeri se odnose na noćenje u ugostiteljskim objektima i njima ne možete platiti tretmane, aktivnosti, ekskurzije ili ručak na primer, ukoliko oni prethodno nisu uključeni u cenu borakva. Informaciju o tome šta je uključeno u cenu dobićete od ugostiteljskog objekta kada pozovete ili pošaljete email. Naša preporuka je da ipak pozovete telefonom i da se lepo raspitate sve šta vas interesuje.

Ukoliko vam još nešto nije jasno – kliknite ovde

Zaključak o vaučerima

Srbija je prelepa zemlja i stvarno ima mnogo toga da ponudi. Možda su neki krajevi manje razvijeni, ali kada bismo ih mi malo više obilazili turistički, verovatno bi se mnogo toga promenilo. Smatramo da je ova inicijativa izuzetno dobra i da će mnogi koji možda ranije nisu imali prilike krenuti na put u obilazak Srbije.

Mi se već godinama uveravamo da apsolutno svako može da nađe mesto u Srbiji koje će mu odgovarati za odmor. Ono što je zajednično svim mestima jeste, uglavnom, dobra hrana, mnogo istorijskih i kulturnih lokaliteta, priroda i zabava. Ono na čemu naši ugostitelji moraju da porade jeste ljubaznost prema gostima. Ma koliko mi bili poznati kao srdačan narod, dešavalo se da čujemo izuzetno ružne opaske konobara, pa čak i vlasnika smeštaja kada im gost zatraži pomoć ili neku uslugu (zbog koje uglavnom i jeste tu…).

Pravila su vrlo jedostavna – pre rezervacije preporučujemo vam da pogledate kako se smeštaj kotira na Bookingu i TripAdvisoru, kako biste izbegli nepredviđene okolnosti. Možda možete da smanjite cenu odmora, ali birajte pametno. Zapamtite idete na odmor, ne da vas neko maltretira. Drugo pravilo, koje nas nije izneverilo do sada, jeste viša kategorizacija hotela – bolja usluga.

Na kraju, mi vam preporučujemo da, ako imate mogućnost iskoristite vaučere i provedete sjajan i zanimljiv odmor u Srbiji. Pogledajte ovde gde smo mi sve bili i šta smo sve radili, možda dobijete neku ideju 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *