VREME JE! Radi dok drugi spavaju, uči dok drugi uživaju, živi kako oni sanjanju!

Svima se desi, u jednom trenutku, da se nađe zatrpan velikim brojem zadataka. Dan brzo prođe i na kraju nemaš pojma na šta si potrošio vreme. Pola nisi uradio, pola si zbrzao i nisi dobro uradio. E onda se javlja stres, panika da li ćeš stići na vreme i sve se pretvori u katastrofu u roku od jednog minuta.

Rešenje je veoma jednostavno. Toliko je lako da NIKO ne može da kaže da to NE MOŽE da uradi ili da NEMA VREMENA da to uradi. Rešenje je UPRAVLJANJE VREMENOM.

Kako se to radi?

Pa lepo, sedneš sam sa sobom i razmisliš šta sve treba da uradiš. Onda to sve lepo zapišeš, odrediš koliko ti vremena treba za svaku aktivnost i poređaš po prioritetima. Ali ono što je najvažnije –NEMOJ DA DOZVOLIŠ da ti  tv, igrice, besciljno surfovanje po netu i slični kradljivci odnesu sate i sate.

Kada isplaniraš dnevne obaveze ne dozvoljavaj da te bilo šta prekine u njihovom izvršavanju.

Zapamti – osim posla, dnevni planer treba da sadrži i vreme za relaksaciju, čitanje, edukaciju, druženje, ličnu higijenu, porodične obaveze, rekreaciju.

Sve možeš da stigneš, samo gledaj gde bacaš vreme. Jer jednom kad ga baciš više ne možeš da ga vratiš.

“Oni koji na najgori način koriste svoje vreme najviše se žale na to da ga nemaju dovoljno.” – Žan de la Brijer

 

5 Comments

  1. Slažem se. Živi sam primjer 🙂
    Imam bebu od skoro osam mjeseci i mislila sam, kad ona dođe na svijet, moje slobodno a i ostalo vrijeme je prošlo. Uopšte nije tako. Imam svoj mali rokovnik, zapisujem u njega i najbanalnije obaveze, npr. pravljenje ručka, i kad ona zaspi, ne moram da razmišljam šta ću prvo uraditi pa da na kraju ne uradim ništa već vidim šta mi vremenski najviše odgovara. I najljepše mi je kad na kraju dana vidim sve te precrtane obaveze i dovoljno vremena koje sam provela sa svojim djetetom ali i onog koje sam posvetila sebi. Sve je stvar organizacije.
    Pozdrav

Оставите одговор