Ispričali ste nam priču – Beč – Vienna

Znaš, nije sve u noćnim provodima, skupocjenom nakitu, odjeći… Ja bih, umjesto toga, više voljela da posjetim neki grad, planinu, jezero, neku zemlju. Više bih voljela imati uspomenu iz raznih zemalja nego iz noćnih klubova, gdje se nalaze stotine pijanih mladića i djevojaka. Više bih voljela imati mali suvenir iz svake posjećene zemlje nego mrlju od alkohola na svojoj odjeći ili razbijenu flašu u blizini sebe.

Volim upoznavati nove zemlje, nove kulture, sklapati nova prijateljstva. Još kad sam bila djevojčica željela sam putovati. Međutim, roditelji nisu bili u mogućnosti da ispune baš svaku moju želju. I tako sam ja, sa svojih sedamnaest godina, štedjela novac i počela putovati. To je bio moj san. Tinejdžerski san. Posjetiti što više zemalja. Uživati u mnogobrojnim prirodnim ljepotama, ukusima hrane. I sa svakog putovanja donijeti suvenir.  Malu uspomenu koja će me uvijek podsjećati na mjesta na kojima sam bila. I počevši ispunjavati svoj san, svojim zarađenim i ušteđenim novcem, tri puta sam posjetila Beč, prijestolnicu Austrije, grad na obalama Dunava, grad klasične muzike. Osim Beča, posjetila sam i Beograd, i uživala u ljepotama grada, koje sam mogla vidjeti za samo jedan dan. Nije samo Beograd kao grad lijep nego sam imala priliku uvjeriti se da još uvijek ima dobrih ljudi, ljudi koji su kulturni i prijatni. Iako sam, do sada, imala priliku samo posjetiti dvije zemlje, u svojoj zemlji sam, također, obišla mnogo gradova. Bosna i Hercegovina je, doista, prelijepa zemlja, počevši od vodopada u Jajcu, Starog mosta u Mostaru, Baščaršije u Sarajevu, slanih jezera u Tuzli, Neumu – gradu na obali Jadranskog mora, Kraljevoj Sutjesci sa tvrđavom Bobovac – sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i drugih mnogobrojnih tvrđava, rijeka, planina… Glavni grad moje države je, također, poznat i po Zimskim olimpijskim igrama, održanim 1984. godine.

collage1

Ljepote jedne zemlje možemo uvijek vidjeti na internetu. Ali, pravi osjećaj i užitak je kada to sve vidiš svojim očima, dodirneš svojim rukama i gaziš svojim nogama. Austrijska prijestolnica je poznata kao sjedište nekada moćnog Habsburškog carstva, a danas je prava evropska kulturna prijestolnica.

Ja sam, doista, uživala u svemu što sam vidjela u Beču. Katedrale, trgovi, parkovi, dvorac Belvedere, dvorac Schönbrunn sa vrtom, parkom i zološkim vrtom, palače, muzeji, Kuća leptira, Hundertwasserova kuća, zabavni park Prater, najpoznatija bečka ulica Ringstraße, mnogobrojni shopping centri, park Kurpark Oberlaa, park Burggarten, najljepša bečka crkva Karlskirche, kao i najduža bečka shopping ulica Mariahilferstraße. Lijep je osjećaj kada možeš nekome pričati da si putovao, vidio lijepe građevine i znamenitosti, a još je ljepši osjećaj kada sve što si vidio i posjetio nosiš duboko u srcu.

collage

                Sva tri puta, koliko sam ukupno i bila u Beču, sam posjetila Schönbrunn i zabavni park Prater. Ogromni park s vrtovima, brojne fontane napunjene vodom, cvijeće u punom cvatu Schönbrunnu daju prelijep izgled. Izgled koji se ne zaboravlja. Izgled zbog kojeg se moraš ponovo vratiti u Beč. Izgled od kojeg ti zastane dah. Doista, Schönbrunn tako izgleda u toplije doba godine. A, Prater, sa svojim raznolikim zanimljivostima i zanimacija, uistinu, oraspoloži čovjeka, natjera ga na smijeh i dozvoli svakome ko poželi da se tu sakrije od svojih svakodnevnih briga, poslova. I, naravno, tu je najpoznatiji i najviši ringišpil na svijetu, koji brzinom od 61 km/h  “lansira” 117 metara u visinu. Koliko to strašno zvučalo, vrijedi rizikovati. Jer na toj visini je, doista, najljepši pogled na grad.

Moja putovanja će se nastaviti i dalje. Za mjesec dana putujem u Ameriku. Nažalost, Beč neću vidjeti ove godine. Ali, nakon Amerike, slijedi ubacivanje novčića u novu kasicu, spremanje kofera i posjeta novoj zemlji. See you soon, Vienna!

 

                         Autor:  Medina Karahodžić

 

Ostavi svoj komentar

avatar
  Subscribe  
Obaveštavaj me o