IVICA I MARICA XXI VEKA #prvorazmisli

#prvorazmisli

Komercijalista i njegova žena su bili pripadnici srednje klase. Imali su dvoje dece, Ivicu i Maricu. Živeli su klasično, nekad super a nekad su sklapali kraj sa krajem. Jedno veče su morali da ostanu da rade prekovremeno.
Ivica i Marica su ostali sami kod kuće. Nisu znali šta da rade jer je bio mrak a svi njihovi drugovi su spavali. Oni nisu hteli da spavaju.
U jednom trenutku se Ivica setio da tata svako veče uključuje čudnu kutiju koja mu nekad ne da da spava do ujutru. Prišli su joj. Zagledali su je sa svih strana a onda je Marica pritisnula dugme.
Svetlost ekrana je obasjala prostoriju. Bili su uzbuđeni. Nikad do sad sami nisu mogli da se igraju sa tom spravom. Kliktali su svuda. Kucali razna slova. Počeli su da razmenjuju sličice sa drugom decom. Hvalili su se kako im mama i tata nisu tu i kako su sada oni glavni. Sve im je bilo toliko zabavno da nisu primetili kako vreme leti.
Jedan dečak iz kutije je pisao da su oni prevaranti. Nazivao ih je svakojakim imenima. Kada bi pogrešili slovo on bi ih ispravljao i rugao im se. Od njihovih slika pravio je magarce u fotoshopu. Svi drugari iz kutije su odjednom počeli da im se podsmevaju.
Dan je počeo da se budi a oni od uzbuđenja  nisu mogli da spavaju. Odlučili su da pozovu drugare iz kutije kod njih kući da se pomire i da nastsve da se igraju kod njih u dvorištu.
Niko nije hteo da prihvati njihov poziv jer su svi bili zauzeti. Samo je dečak koji ih je prozivao prihvatio predlog. Nije prošlo puno vremena neko je zvonio na vrata. Marica je pojurila da otvori. Ipak je pre nego što je otvorila pogledala kroz ključaonicu. Na vratima je stajao ogroman čika. Ništa joj nije bilo jasno. Pozvala je Ivicu. Ivica je osetio da nešto nije u redu. Taman je hteo da otvori vrata da vidi šta se dešava kada je začuo glas oca u dvorištu. Čuo je kako je čika rekao tati da je pogrešio broj kuće.
Otac i majka su brzo uleteli unutra. Bili su srećni jer vide Ivicu i Maricu. Postalo im je jasno da moraju da razgovaraju sa decom o toj magičnoj kutiji jer u njoj nije uvek sve tako zabavno ako se ne pazi. Magična svetleća kutija je postala opasna kao i ulica puna automobila kada su oni bili mali. Morali su da nauče decu kako da taj put pređu bezbedno.

Priča je naš doprinos kampanji #prvorazmisli.

***

„Već osam godina u Srbiji, Telenor je aktivni učesnik rastuće digitalizacije društva, sa ciljem da internet učinimo dostupnim svima. Ta pozicija donela nam je i privilegiju da se angažujemo, i uz pomoć naših partnera internet učinimo sigurnijim mestom za sve, a naročito za decu i mlade“, rekao je Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbije.

„Sve više dece koristi digitalne alatke za učenje, društveno angažovanje i druženje. Međutim, putem njih se izlažu i novim rizicima – nasilju, neprikladnom sadržaju, nepoznatim ljudima, a rizik za njihov razvoj predstavlja i prekomerna upotreba digitalnih sadržaja. Želimo da obezbedimo sigurnost dece i mladih u digitalnom svetu, ali i da im pomognemo da korišćenjem digitalnih alata ostvare svoja prava na obrazovanje, informisanje i lični razvoj. Ove promene su moguće samo uz široko partnerstvo, a deca i mladi moraju da učestvuju u oblikovanju i predvođenju tih promena“, izjavio je Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji.

„Tokom prethodne dve godine projektom Zaustavimo digitalno nasilje obuhvaćeno je više od 4000 učenika, kao i više od 1000 nastavnika i isto toliko roditelja. Dosadašnji rezultati pokazali su da je učešće svih sektora neophodno, kao i kontinuirana saradnja škole, roditelja i dece. Inovativni koncept projekta podrazumeva vršnjačku edukaciju, upotrebu digitalnih kanala komunikacije koji su mladima i najbliži, i rešenja koja će osigurati da broj dece i mladih koja poseduju neophodna znaja bude u stalnom porastu“, kaže Snežana Marković, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tekst preuzet iz članka PC PRESS

1
Ostavi svoj komentar

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
duledudule Recent comment authors
  Subscribe  
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
Obaveštavaj me o
duledudule
Gost

Opasna stvar, jezivo, skoro sam gledao film na tu temu, nije bas ista kao opisana ali poenta i sustina su na zalost tu http://www.imdb.com/title/tt1529572/?ref_=nm_flmg_act_11