Planina Jahorina - utisci, saveti, kako stići, šta raditi, šta videti
planina Jahorina kako stići šta raditi utisci Jahorina

Planina Jahorina – utisci, saveti

Follow my blog with Bloglovin

Prvi put u Bosni

Nikada ranije nismo išli u Bosnu i planirali smo ove jeseni da posetimo Sarajevo. Kao što vam uvek napominjemo, kada su putovanja u pitanju treba biti fleksibilan. I tako smo dobili poziv za druženje i predstavljanje novosti na Jahorini. Nije nam trebalo puno da se spakujemo i krenemo na ovaj put.

Kako do Bosne + opšte informacije

U Bosnu možete ući preko nekoliko graničnih prelaza, iz Vojvodine ili iz Zapadne Srbije. Ako putujete kroz Srbiju, ne propustite priliku da svratite u etno selo Sunčana reka i uživate u prirodi sa životinjama 🙂

Gužve skoro da nema, mada verujemo da kada padne sneg ima zadržavanja. Za automobil vam treba zeleni karton. Od dokumenata saobraćajna dozvola i pasoš/lična karta. Naše iskustvo sa granicom je da su svi izuzetno ljubazni, vole da se šale i nisu baš ljubitelji snega 🙂

Saobraćaj je isti kao i kod nas, tako da će se svaki vozač snaći. Što se planine tiče, obavezno spremite zimske gume i zimsku opremu.

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini 

Putevi nisu loši, ali nisu ni sjajni. Ima obnovljenih deonica. U svakom slučaju, preporučujemo vam da se, gde god da idete više vozite kroz Srbiju, nego kroz Bosnu kako biste pre stigli na odredište. Kada je Jahorina u pitanju vidi se da se dosta radilo na popravkama, pa nema većih oštećenja puta. Kako je u zimskim uslovima i da li održavaju puteve to ćete videti na licu mesta. Mada je nas so dočekala na kolovozu, tako da verujemo da se putevi održavaju koliko je to u njihovoj mogućnosti.

JAHORINA

Ranije su na Jahorinu dolazili samo profesionalni skijaši. Nije bilo puno prostora za razonodu i skijanje iz zabave, jer su staze bile strme i malo zastrašujuće. Za ovu sezonu su, kažu, neke straze poravnali, neke ispravili, neke prilagodili početnicima. Tako da Jahorina od ove godine nudi provod na snegu za sve.

https://www.instagram.com/p/BbbjfwnhUBz/?taken-by=stiklakafakravata

Ono što je zanimljivo to je da ko uzme ski pas na Jahorini ima mogućnost da besplatno skija nekoliko dana i u Sloveniji u Pohorju. Cene ski pasa pogledajte ovde

Ski iftove, staze i njihovu težinu pogledajte ovde. 

Šta još možete da radite na Jahorini?

Jahorina je voma lepa planina. Pogled sa vrha stvarno oduzima dah. Ako nema snega i nije preterano hladno obavezno izaberite šetnju do vrha. Osim razonode, svež planinski vazduh će vas razmrdati. Na kraju dana obavezno svratite u jedan od mnogih kafića i ugrejte se kuvanim vinom ili tradicionalnim čajem.

Jahorina je poznata po noćnom životu i žurkama. Sa svih strana se čuje muzika, tako da gde god krenete zabavićete se.

Plaća se u markama i EUR (na nekim mestim ipak ne primaju EUR). Dinare i kune možete menjati u menjačnicama. Kafa od 1 do 3 marke. Kuvano vino oko 4 marke. Čaj 1-2 marke…

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini 

https://www.instagram.com/p/BbeDoYXhBw4/?taken-by=stiklakafakravata

Noviji hoteli i smeštaji nude wellness i spa program. Skoro svi veći hoteli imaju bazene. Bilijar, kuglanje, stoni tenis, pikado su veoma popularni, jer se dan na planini završava ranije nego u gradu.

Šta probati?

  • Kuvano vino
  • Jahorinski čaj
  • Burek
  • Baklave, tulumbe, hurmašice

Turističke atrakcije

https://www.instagram.com/p/BbZHrdnhY2n/?taken-by=stiklakafakravata

  • Grad Pale – kulturno istorjski spomenici
  • Sarajevo, Baščaršiju i ćevape ne propuštajte ako se nađete u blizini Jahorine. Sarajevu ćemo posvetiti poseban post 🙂
  • Pećina Orlovača
  • Paraglajding

Planina Jahorina nudi za svakog po nešto. 

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini 

Prednosti – Lako se stiže, lepo obeležen put. Svež vazduh. Vidikovci koji ostavljaju bez daha.

Mane – nema puno turističkih atrakcija u blizini. Osim skijanja nemate mnogo izbora za zabavu, osim kafića restorana, bilijara i slično.

Jezero je u izgradnji. Bilo bi sjajno da se u bliskoj budućnosti nađu u ponudi i klizalište, bob na šinama, zipline, avantura park… Jer jedino tako bi Jahorina mogla postati zimovalište na svetskom nivou. Za sad vam Jahorina može ponuditi pravi pravcati mir i spokoj na visini sa fantastičnim pogledima, baš kao i nekad. Mir je danas na ceni, iskoritiste to, pre nego što se urbanizuje!

 

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obaveštavaj me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments