Nova Godina i Božićni vašari – tradicije i legende za koje niste znali (a potiču iz Nemačke) | PUTOVANJA ANA MARIJA I SAŠA

Nova Godina i Božićni vašari – tradicije i legende za koje niste znali (a potiču iz Nemačke)

Katolički Božić je prošao i svima koji su ga proslavili želimo od srca sve najbolje. Uskoro nam stiže Nova Godina i ovaj najlepši period u godini, verujem da, svi provodimo kod kuće u prisustvu dragih ljudi, bez velikih okupljanja.

Proteklih godina mnogi od nas smo tokom decembra, a neki i ranije, pretraživali najbolja mesta za doček Nove Godine kao i najlepše Božićne vašare.

Najlepši i najpoznatiji je, složili su se mnogi, u Ninbergu. Za njim su odmah čuveni vašari u Minhenu, Kelnu, Berlinu, Hamburgu i u Štutgartu.

Jedan od najpoznatijih božićnih vašara svake godine od 17. Veka održava se u Nirnbergu, nazvan po malom Isusu: Kristkind. U toj ulozi je obično devojčica u anđeoskom kostimu, sa zlatnom krunom i krilima, koja otvara vašar. Ove godine ostajemo uskraćeni za ovaj doživljaj, ali verujemo da će se svuda obeležiti nešto simbolično. Najstariji božićni vašar u Nemačkoj je drezdenski Štricelmarkt, koji je poznat po tome što konjska zaprega kroz grad dovozi ogromnu štrudlu od nekoliko tona koja se svečano seče i zatim prodaje. U to ime, mi odosmo da napravimo štrudlu i gledamo stare snimke iz Nirnberga dok maštamo kako ćemo sledeće godine povesti Nađu u Kvedlinburg.  Tamo, kako smo čuli, postoje specijalno obojena vrata postavljena na glavnom trgu. Kada se na njih pokuca, vrata otvaraju žive figure iz bajki koje uvek odglume neku od poznatih bajkovitih scena.

I dok uživate u fotografijama sa raznih vašara u galeriji ispod, želim sa vama da podelim još neke legende i tradicije za koje mnogi od vas nisu znali.

Pogledajte video i pođite na put kroz Nemačke gradove i ulice prekrivene snegom uz miris kuvanog vina i kolačića od đumbira koji će vas sigurno oraspoložiti i pokrenuti praznično raspoloženje.

Novogodišnja jelka

Neke stvari često radimo mehanički, bez razmišljanja, a mnoge iza sebe imaju jako lepe priče, kao što su na primer crvene kugle na novogodišnjoj jelci. One predstavljaju crvene jabuke koje su se prve koristile za ukrašavenje u prošlosti, dok lampice simbolizuju svećice koje su na njoj gorele. Sveće su simbol Hrista i večne svetlosti. U početku su se svećice lepile na krajeve grana, a kasnije su se koristili specijalno pravljeni svećnjaci za tu priliku.  

U Srednjem veku u zapadnoj Nemačkoj ukrašavale su se male drvene piramide svećicama. Prva božićna jelka kakva nam je poznata danas, predstavljena je u Alzaku u Nemačkoj 1521. godine. U početku jelka je ukrašavana  suvim voćem, orasima, jabukama, mašnicama, kolačićima. Legenda kaže da je jedan nemački duvač stakla bio nesrećan jer nije imao novac da kupi jestive ukrase za jelku svojoj deci. Zato se potrudio da napravi staklene kugle. Ovi stakleni ukrasi (kugel) su vremenom počeli masovno da se proizvode prvo u Nemačkoj, a kasnije i širom sveta.

Čime god da okitite jelku zapamtite da je ona simbol sreće, radosti, nade i blagostanja.

Adventski venac

Da li ste se ikad zapitali zašto mnogo božićnih svećnjaka ima baš 4 sveće ili mesta za 4 sveće? Ukoliko jeste sada ćete saznati

To je adventski venac koji simbolizuje dolazak Božića. Adventski venac smislio je Johann Hinrich Wichern, nemački pastor, koji je 1833. godine osnovao sirotište u Hamburgu. Deca bi ga svakodnevno pitala da li je Božić stigao, pa je on da bi olakšao čekanje, smislio ovaj način čarobnog odbrojavanja nedelja do Božića. 4 sveće imaju simbol 4 nedelje koje se odbrojavaju do Božića.

Adventski kalendar

Još jedno odbrojavanje do najradosnijeg praznika u godini. Sada imamo Adventske kalendare sa slatkišima, šminkom, kozmetikom, igračkicama. Ali da li ste se zapitali kada je on nastao?

24 vratanca za 24 iznenađenja još jedan su način iščekivanja i odbrojavanja do Božića. Do 16. Veka deca u Nemačkoj dobijala su poklone za Svetog Nikolu. Noć u oči praznika deca su čistila svoje čizmice i ostavljala ih ispred sobe kako bi im Sveti Nikola doneo poklone i slatkiše ukoliko su bila dobra ili njegov pomoćnik Knecht Ruprecht koji je na ramenu nosio džak uglja za nestašnu decu. Za vreme Martina Lutera donešena je odluka da deca dobijaju poklone za Božić 25. Decembra. Kako bi se taj period skratio smišljen je Adventski kalendar.

Siromašne porodice su kredom crtale 24 crtice koje su deca brisala. Neke porodice su postavljale 24 sveće sa raznim porukama ili oznakama. Bogatija deca su dobijala medenjake. Prvi štampani advent calendar, u obliku sata, štampan je u Hamburgu 1902. godine. Od 1920. mogao se kupiti advent kalendar sa vratancima koja se otvaraju, a iza njih su se nalazile sličice ili citati iz Biblije. Tek od 1950. su počeli da se proizvode advent kalendari sa čokoladicama i drugim slatkišima.

Nova Godina

Jednom prilikom dočekali smo Novu Godinu u Minhenu i bili smo šokirani količinom petardi i vatrometa koji su pravili neverovatnu buku u prvom satu i tokom prve noći nove godine. Mahom svi su na leđima nosili pirotehničke zanimacije, pevali i kretali se ka mestima na kojima je dozvoljeno ispaljivanje istih. Kasnije smo saznali da je u Nemačkoj novogodišnja noć nezamisliva bez vatrometa. Tradicija da se u novogodišnjoj noći pravi buka potiče još iz srednjeg veka kada su ljudi zveckajući išli ulicama da bi rasterali zle duhove.

Želimo vam srećne novogodišnje i božićne praznike. Od srca vam želimo da u 2021. stignete na sva mesta o kojima ste maštali u 2020. Godini.

Ne zaboravite da kliknete ovde i prijavite se kako biste bili u toku sa novostima o putovanjima po Nemačkoj.

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Obaveštavaj me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments