Parga Grčka (video putopis) | PUTOVANJA ANA MARIJA I SAŠA

Parga Grčka (video putopis)

Ćao ljudi!

Danas vam predstavljamo Pargu! Svi vi koji nas prate na društvenim mrežama znaju da smo radili istraživanje KAKO DA DVOJE LETUJU ZA 300 eura I MANJE… Probali smo da se uklopimo u taj budžet i kako smo prošli pogledajte OVDE 🙂

Tom igrom slučaja završili smo u PARGI preko Viva Travel agencije!

Što se agencije tiče sve je proteklo u najboljem redu. Utiske o putovanju preko Viva Travela pogledajte u ovom videu, da ne dužimo! 🙂

Parga je malo mesto na Jonskom moru okruženo malim ostrvcima. Nalazi se u Epiru, u oblasti Preveza, na 60km od grada Janjine. Prelep primorski gradić koji može da vam pruži sve što vam treba da se lepo odmorite! Šta smo videli i šta vam preporučujemo da posetite pogledajte u sledećem videu! Od sada ćemo vam umesto kilometarskih tekstova praviti video putopise! Nadamo se da ćete uživati skoro kao i mi dok smo snimali i slikali sve ovo!

 

Ako vas put nanese u Pargu ili vas je ranije odveo do Parge, podelite utiske sa nama! Jedva čekamo da ih čujemo! Do tada, pogledajte samo neke od fotografija koje smo napravili u Pargi!

Piso Krioneri Parga
Piso Krioneri
Parga Šetalište
Šetalište
parga venecijanska tvrđava
Pogled sa tvrđave
Valtos
Valtos
Ostrvce
Ostrvce
Izlazak sunca
Izlazak sunca
Valtos plaža
Valtos plaža

vožnja brodićem parga

Parga sladoled

 

info: Parga je najpopularnije letovalište u oblasti Epir. Nalazi se 60 km jugozapadno odJanjine, grada koji je centar ove oblasti. Ova oblast je u severozapadnom delu Grčke. Parga je smeštena na obali Jonskog mora. Antičko ime za Pargu bilo jeIpargos. Parga je pridružena Grčkoj posle Balkanskih ratova. Parga je zvanično proglašena turističkom oblašću 1962. Iz Parge svakodnevno polaze brodići za Krf iPaksi. U zapadnom delu Parge se nalazi stenovito brdo obraslo različitim vrstama borova. U zalivu, između plaže i luke nalazi se ostrvce na kojem je lepa kapelica. Do ostrvca se može lako i brzo doplivati. U istočnom delu Parge se nalazi jezero Kalodiki. Pargu oružuju živopisni predeli. Lep venecijanski zamak na severu Parge, na litici,  razdvaja luku i zaliv od prelepe peščane plaže. Ova tvrđava datira iz 1570.godine. Sa tvrđave se pružaju fantastične panorame. Opština Parga uključuje i mesta Agia, Antousa, Agia Kiriaki. Grad Parga sada ima2.500 stanovnika. Pored predivne prirode, Parga je poznata i po odličnommaslinovom ulju koje je najbolje u ovoj oblasti Grčke. Brda oko Parge su prekrivena maslinjacima. Parga je mesto koje svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta, nalazi se u malom zalivu na padini, okruženo šumom i stablima maslina. Romantične uličice sa belim kućama pune su kafića, restorana i taverni. Tempo života je preko dana nešto sporiji, da bi u večernjim časovima luka živnula ukosmopolitskoj atmosferi koja zadovoljava svačiji ukus.
Zakonom je uređeno da sve kućice u starom delu moraju biti okrečene u žutu ili crvenu boju, a u tom delu mesta nije dozvoljeno da se podiže više spratova.

Plaže u Pargi: 

Gradska plaža je duga i peščana, a nedaleko od nje se nalazi živopisno ostrvce koje jeodlično za opuštanje. Do njega se može doplivati.

Plaža Valtos se nalazi 2 km od centra Parge. Duga je i peščana i jedna od najpopularnijih među turistima, jer ima divne taverne i barove. Pogled u kojem posetioci mogu uživati u Valtosu je zaista jedinstven: visoko na levoj strani je impozantan dvorac. Desno gleda na more i obližnja ostrva Paksos i Antipaksosdo kojih se može doći brodićima.

Plaža Lihnos se nalazi na 3 km od Parge.  Druga je po dužini plaža Parga. Plaža je delom šljunkovita, a delimično peščana. Tokom dana, baš kao i na Valtosu, može da se oprobate u skijanju na vodi ili vožnji džet-skija. Takođe možete posetiti i Afroditinu pećinu brodićem.

Sarakiniko je jedna od najlepših i najrazvijenijih plaža u oblasti. Do nje vodi put pun zavoja i padina ili brodićem od luke. Plaža je takođe delom peščana, a delom šljunkovita, a voda prozirna. Lepo organizovana plaža koja nudi dobrodošlicu i opuštanje. Plaža Agios Joanis se nalazi malo dalje (10 km od Parge), ali vredi posetiti je , jer je posebno opuštajuća.

Na 4 km od Parge nalazi se lepa mala plaža Agios Sostis. Ona ima kristalnu vodu i divan pesak. Preporučuje se ljubiteljima mira i uživanja. Plaža Piso Krioneri se nalazi na 1 km od centra Parge. Ona je skrivena iza zelenila jednog brda. Vrlo je popularna zbog blizine Pargi. Na 2 km od grada postoji plaža Krioneri koja ima sve regularne turistike pogodnosti, a posećena je takođe zbog blizine gradu.
 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obaveštavaj me o
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nevena
Nevena
4 godine ranije

Jedno pitanje. Jeste plivali do ostrvceta sa crkvom i ako jeste koliko vam je trebalo? Pokusavala sam da nađem na internetu ali nigde ne pise. Hvala unapred 😊

Štikla Kafa Kravata
Admin
4 godine ranije
Reply to  Nevena

OD plaže Krioneri (gradska plaža) do ostrvceta može da se prepliva, nije duboka voda. 10ak minuta treba… Možete i dušekom 🙂 Kad je oseka može i da se prepešači. Samo pazite, da se ne udarite jer ima stena u vodi. Inače, ko neće da se kvasi, ide čamac iz luke, to je par minuta vožnje, par eura 🙂