ŠTA JE BOLJE OD ZACRTANOG CILJA? / WHAT IS BETTER THAN JUST HAVING GOALS?

Svi se slažemo da je potrebno imati ciljeve. Jeste važno da znamo šta želimo od sebe, ljudi koji nas okružuju, događaja koji nam slede i života uopšte.

Međutim mnogi od nas sednu i naprave listu. Prelaze deo po deo svog života i pišu stavku po stavku. Kao da u ponedeljak prave spisak za kupovinu koju planiraju da obave u nedelju. Onda čuvaju taj spisak, misleći da će kako dani prolaze dodavati nove stavke. Međutim spisak se isprlja, izgužva, zaboravi i naravno izgubi. U nedelju se nađu u prodavnici. Preturaju po džepovima I torbama. Spiska nema a oni se pitaju kako su stigli tu gde jesu. Imali su toliko zapisanih stavki a sada mogu da se sete jedva 5. Završavaju posao do pola i skoro nezadovoljni što im se zanimacija pretvorila u mozglalicu i brigu vraćaju se domovima da naprave nov spisak.

Da li mozete da pretpostavite gde skoro svi grešimo?

Važnije od pravljenja spiska ciljeva je jednostavno IMATI PLAN.

Nije isto misliti o planu i napisati plan. Super je ako imate spisak. Ali tu tek kreće zabava.

Zamislimo plan da ćete na frižider magnetima zakačiti papir i olovku tako da kad god se setite dopišete na spisak stvari koje vam fale. Na vrh frižidera stavite teglu gde će ukućani ubacivati novac za zajedničke potrebe. Dogovorite se da će jedan od vas jednom nedeljno ići u kupovinu sa spiskom i novcem iz tegle. 

Jednostavno deluje a mnogo je korisnije od pravljenja spiska koji će se vući po džepovima dok se ne izgubi, jel da?

Drugi primer

Da li vidite razliku između:

>>> Cilja: Želim da posetim Italiju
I
>>> Plana: Želim da do kraja godine posetim Italiju. Produženi vikend u Rimu za dve osobe sa izletima i mestima koje planiram da obiđemo je 600 evra u turističkoj agenciji. Potrebno mi je 200 evra za trošak. Da bih skupio 800 evra treba mi je 4 meseca ako mesečno odvajam po 200 evra. Ako počnem da odvajam novac od marta u julu ću već moći da izaberem datum i uplatim aranžman. Do septembra ću se vratiti iz Rima sa prelepim uspomenama.

Zapamtite ako probate da sve životne ciljeve i želje ostvarite za godinu – dve samo ćete napraviti zbrku od života. Tako ćete imati više štete i stresa nego radosti i koristi. Naučite da odredite prioritetne ciljeve i pravite planove po njima. Život je put ne destinacija.

***
image

***

We can all agree that is very important in life to have goals. You just need to find out what you want from yourself, friends, family, events we wanna go… and life actually.

Many of us sit down and make a list. Crossing by parts of life we are making life to do list. It looks like on Monday morning we are making a to buy list for shopping on Sunday. Then we put a list in a pocket to keep it for shopping day. With time and days paper become dirty, you can’t read everything, you forget about it and one day you lose it. On Sunday you are full of entusiasam because you are going to shopping. Then you are looking for paper in pockets and bags. The list is gone and you are wondering what happened. In the end you finish shopping with just some stuff you need. You are coming home unhappy cause something fun become frustrating and stressful. Then you decide to make a new list.

Can you realise what we did wrong?

Most important thing than making list of goals is making a plan

It’s not the saim when you think that you have a plan in your head and make one on paper. It’s great if you have a goal list. But then the fun starts.

Imagine that you have a plan that you will put a paper and pen o fridge to write groseries you miss. On the top of fridge you will put a jar in wich you and everyone who live with you will put money for shopping acording that list. You make a deal that one of you will going to shop groseries from the list with money from the jar once a week.

It looks simply but the plan works better than just writing down some goals on paper you will lose some day, right?

Example 2:

>>>Goal : I wish to go to Italy.

AND

>>> Plan : I want to wist Italy this year. Extended weekend in Rome in travel agency cost 600 euro. For extra costs I will need 200 euro. If I want to have 800 euro I will need to put aside 200 euro for 4 months. If I start in March, I will have money in July. Then I will be able to choose a date and till September I will come back frome Rome with beautiful memories.

REMEMBER if you try to make all your life goals in a few years, fast, you will make a mess of your life. That will cause much more damage than satisfaction. Choose your priorities wisely and make plans acording to them. Life is a journey not destination.

Ostavi svoj komentar

avatar
  Subscribe  
Obaveštavaj me o