3 grčka ostrva koja morate posetiti za vreme Uskrsa

Bliži se Uskrs, a vama se ne slavi kod kuće? Evo odlične ideje gde biste mogli da otputujete. Ovo su 3 grčka ostrva na kojima se najlepše proslavlja Uskrs. Grci slave istog dana kada i mi, pa ćete moći u potpunosti da uživate u doživljaju ovog praznika

Opšte je poznato da Grci širom Grčke prave velike proslave uoči i na sam dan vaskrsenja Hristovog. Međutim, na ova tri grčka ostrva proslava je spektakularna. Događaj koji ćete pamtiti do kraja života. A evo i zašto.

HIOS – rat dve parohije

Ostrvo Hios je peto ostrvo u Grčkoj po veličini, a jedno od 3 grčka ostrva na kojima se Uskrs proslavlja najlepše. Nalazi se u severoistočnom delu Egejskog mora, na samo 7 km od turske obale. Ovo ostrvo je specifično po mnogo čemu, a posebnu pažnju privlači proslavom Uskrsa.

Booking.com

Na ovom ostrvu se za vreme Uskrsa odigrava pravi rat

Zovu ga „ratom dve parohije“. Ratuje se iz dvorišta dve crkve koje se nalaze jedna naspram druge. Kao borbeno oružje koriste se ručno pravljene zapaljive rakete. Rakete se prave od mešavine uglja i sumpora kojom se pune papirni cilindri sa fitiljem. Cilj je pogoditi zvonik crkve. Koja strana najviše puta pogodi zvonik suprotne strane, pobeđuje.

Pogledajte ovde smeštaj na HIOSu

Ovaj običaj datira iz doba turske vladavine i razvio se iz dečije igre. Kada su sagrađene crkva Svetog Marka i crkva Bogorodice Eginske jedna naspram druge, na 500 metara udaljenosti, deca su se iz dvorišta ovih crkava gađala praćkama. Odrasli su ovo preuzemi od dece, s tim što su praćke zamenili oružjem iz tog vremena. Tako je došlo i do gađanja iz ražalovanih topova.

Rat raketama

Ovaj običaj je toliko uzeo maha da su ljudi 1889.razbijali šljunak iz dvorišta kako bi punili topove. Nakon toga je „rat“ iz bezbedonosnih razloga prebačen na obližnje njive. Tu se i danas odigrava, s tim što se umesto topova koriste razna pirotehnička sredstva.

Ovaj „rat raketama“ počinje na Veliku Subotu u 21 čas i prekida se u 23 časa da bi vernici ušli u crkve na liturgiju. Kada se čuje prvo „Hristos voskrese“ rat se nastavlja. Niko ne izlazi iz crkava dok se „paljba“ ne završi.

HIDRA -brodske sirene u ponoć

Booking.com

Hidra je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru. Nalazi se u središnjoj Grčkoj. Na ovom prelepom ostrvu Uskrs se slavi na „morski“ način. Epitaf okićen cvećem, koji je u svim drugim mestima izložen u crkvi, na Hidri se unosi u more na Veliku Subotu. Tačno u ponoć kada se čuje prvo „Hristos voskrese“ nastaje prava magija. Nebo bude obasjano hiljadama boja vatrometa. Morem plove okićeni brodovi sa kojih se čuju sirene. I tako se najavljuje dolazak najradosnijeg praznika. Ovo je nešto što svako treba bar jednom da doživi.

Pogledajte ovde smeštaj na HIDRI

Za Hidru se veže još jedan običaj za Uskrs – spaljivanje Jude.  Na dan Uskrsa meštani spaljuju lutku maskiranu u Judu. Lutka je napravljena od lako zapaljivih materijala.

KRF – lomljenje ćupova

Booking.com

Krf je drugo po veličini od sedam jonskih ostrva. Leži u Jonskom moru, a ujedno se spaja i sa Jadranom, te ga položaj čini jednim od najlepših ostrva.

Pronađi ovde smeštaj na Krfu

Po mom mišljenju,  na Krfu se najlepše slavi Uskrs.  Proslava kreće nedelju dana pre, na praznik Cveti. Tada se uz zvuke orkestara gradom Krfom kreće povorka posvećena Svetom Spiridonu. Na taj način Krfljani odaju počast svom zaštitniku koji ih je spasao od kuge u 17.veku.

Najlepši je Uskrs na Krfu

Na Veliki Petak sva svetla na glavnom trgu u Krfu postaju ljubičasta u znak žalosti za stradalim Hristom  

I svaki dan do Uskrsa ima svoju ceremoniju. Ono što se meni posebno dopalo je razbijanje Botidona – glinenih sudova napunjenih vodom, koji se bacaju  sa terasa ili kroz prozor. Ovaj običaj na Krfu postoji od vajkada i Krfljani veruju da na taj način teraju smrt. Cilj je što jače baciti ćup da bi se smrt uplašila i proslavilo Hristovo vaskrsenje. Lomljenje ćupova kreće ujutru na Veliku Subotu čim sveštenik izgovori prvo „Hristos voskrese“.

Uskrs se dočekuje u crkvi u ponoć sa posebnim svećama – lambadama

Ovaj običaj je vezan za celu Grčku. Ove sveće su posebno ukrašene i kupuju se deci, a kupuje ih kum koji ih je krstio. Deca u ponoć čekaju da im sveštenik upali plamen na svećama i onda sa tim plamenom odlaze kući. E, na Krfu je malo drugačije. Posle liturgije u ponoć, svi izlaze na trg gde kreće ogroman vatromet. I onda nastaje magija. Dečica drže lambade posmatrajući vatromet, i sve je nekako čarobno.

Neobičan i zanimljiv običaj

Međutim, to ipak nije sve. Na Krfu se u vreme uskršnjih praznika odvija još jedan, posve neobičan i zanimljiv običaj. Na mestu gde je ranije bio centar trgovine na ostrvu, nekoliko sedmica pre Vaskrsa postavlja se takozvana mastela – posuda od drveta, koja se kasnije puni vodom. Sve do Vaskrsa bi trebalo da svaki prolaznik ubaci novčić u tu posudu, kako bi osigurao svoju sreću.

Na Veliku subotu, nakon što bude završena litrugija, običaj je da odabrani stanovnik tog dela grada iznenada uhvati jednu osobu i ubaci je u mastelu. Na taj način će uspeti da osigura dobitak, u vidu svih novčića koji su se u posudi do tada našli. Sve je to, naravno, praćeno navijanjem i veseljem prisutnih.

Srećan Uskrs

Nadam se da su vam ovi običaji bili zanimljivi kao i meni kada sam se prvi put susrela sa njima. Doživeti  ih uživo je sasvim druga priča. Do sva tri ostrva se relativno brzo i lako stiže avionom pa eto prilike da doživite Uskrs na skroz neobičan način.

Kako samostalno organizovati put u Grčku pogledajte ovde

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *