Everything

3 vinarije koje su se izdvojile na Sajmu vina 2022. i čija vina morate probati što pre

Prvobitna zamisao je bila da istog dana obiđemo i Sajam turizma 2022 i Beowine. Međutim, druženje na Sajmu turizma se odužilo, pa smo za Beowine izdvojili poseban dan. Otišli smo na dan zatvaranja Sajma vina, u subotu i divno se proveli. Opuštena atmosfera, miris i ukus vina, kao i dobra muzika su nas poneli pa smo se i sami opustili i prepustili degustaciji.

 Posebnu pažnju privukao nam je štand pod nazivom „Dućan sira“ koji nas je zasenio šarenilom tanjira sa raznim vrstama sira. Na izgled rolati, a ustvari sirevi sa raznim dodacima poput koprive, sremuša, ljute paprike, maslina… Nakon degustacije uverili smo se da ovi sirevi nisu lepi samo na oko, a uz dobro crno vino idu fantastično.

Ovogodišnji Beowine uveličala je poseta čuvenog Fabia Kordele, koji je posle karijere sportskog direktora slavnih italijanskih klubova, uz dugu porodičnu tradiciju proizvodnje vina u Pulji, kreirao svetski projekat „Vino šampiona“.  Među zvezdama koje promovišu ovo vino su Ronaldinjo, Kafu, Vesli Snajder, Đanluiđi Bufon, Roberto Karlos, Marko Materaci…

Naravno, ipak je najveselije bilo na štandovima Privrednog društva „Srpsko vino“ i destilerije „Akov“ gde su posetioci uživali u degustaciji uz zvuke tamburice i kvarteta.

Na štandu „Turizam i ugostiteljstvo“, degustirali smo čuvenu penušavu žlahtinu sa Kvarnera, od sorte koja dominira na ostrvu Krk. Od silnih degustacija pomalo nam se vrtelo u glavi. Ipak, vina sledeće tri vinarije su se posebno izdvojile na Sajmu vina 2022:

VINARIJA BOTUNJAC, GORNJE ZLEGINJE

Ova mala porodična vinarija sa tradicijom dugom čitav vek, predstavila se na grupnom štandu vinarija iz Župe Aleksandrovačke. Uz degustaciju vina „Pino Botunjac“ od vlasnika Koste saznajemo da je uputstvo za pravljenje ovog vina nasledio od dede koji je poslao kartu sa uputstvom iz logora u kom se nalazio 1942.godine kako bi se tradicija pravljenja ovog dobrog vina prenosila dalje. Vino se i danas pravi na prirodan način uz minimalna oslanjanja na nauku.

VINARIJA ANTIĆ, KOSOVO I METOHIJA

Verujemo da nas je do štanda ove porodične vinarije iz orahovačkog vinogorja odvelo srce jer nas štand svojim izgledom njje ppsebno privukao. Ipak, probali smo vino „Izbor srca“ suvo crveno vino koje je milovalo naša nepca. Iz razgovora sa  promoterima saznali smo da je vinarija vlasništvo čoveka sa 35-godišnjim iskustvom u pravljenju vina, koji je među prvima iz ovog kraja krenuo da plasira svoje proizvode po Srbiji. Vinarija Antić počela je sa radom 2003.godine kada je Zdravko Antić poželeo da sa svojim zetovima pokrene porodični posao.

VINARIJA DIMITRIJEVIĆ, CVETANOVAC

Sa štanda ove vinarije zračila je neka pozitivna energija pa smo odlučili da im priđemo. I nismo pogrešili. Uz čašu vina iz razgovora sa vlasnikom saznali smo da je ovu vinariju dugo sanjao i na kraju san ostvario u selu Cvetanović, kod Ljiga, naj zemlji predaka svoje majke Pokretala ga je čista ljubav prema vinogradarstvu i uspeo je da 2011.otvori svoju „fabriku ljubavi“ kako je kroz osmeh naziva. Rekonstruisao je babin i dedin podrum sagrađen 1904 godine i sada mu on služi za ozbiljnu proizvodnju. Prve zasade dobio je od prijatelja i tako je sve počelo. Ova vinarija i danas nema skladištene zalihe vina, ali s obzirom na kvalitet u koji smo se uverili ubeđeni smo da će u bliskoj budućnosti postati pravo otkrovenje.

Sa 12.Sajma vina vratili smo se ošamućeni i puni dobre energije. Iako je trajao samo dva dana posećenost je bila porprilično velika. Utisci su fenomenalni i jedva čekamo neki sličan događaj.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *