GRČKA

KOLIKO OD OVIH 5 NAJLEPŠIH GRČKIH SPECIJALITETA STE PROBALI?

DA LI STE PROBALI NEKI OD OVIH 5 grčkih specijaliteta? Ako niste morate!

Καλημέρα! Većina nas je bila bar jednom u zemlji maslina i probala bar jedan od grokih .specijaliteta. A evo pet grčkih specijaliteta bez kojih se poseta Grčkoj ne može zamisliti.

1. Musaka ( μουσακάς)

Musaka je tradicionalni grčki specijalitet koji se sprema od  slojeva plavog patlidžana, mlevenog  ovčijeg mesa i paradajza, a sve je preliveno belim umakom i pečeno u rerni. Zanimljivo je da se musaka kao takva pravi na ovaj način, sa izvesnim varijacijama, na Balkanu i na Bliskom istoku, ali se na zapadu smatra izvornim grčkim specijalitetom. Odlično ide uz domaće, slatko, crno grčko vino. A užitak će biti potpun ako ovaj grčki specijalitet probate na grčkoj večeri uz sirtaki i neizostavno bacanje tanjira.

2. Grčka salata (χοριάτικη σαλάτα)

 Pravo ime ovog grčkog specijaliteta u prevodu znači seljačka salata, otud i način na koji se povrće u njoj seče, to su veliki komadi paradajza, krastavaca, luka i paprike. Ova salata je začinjena solju i maslinovim uljem. U nju se dodaju cele masline, a odozgo ređaju parčići feta sira.

3. Suvlaki (σουβλάκι)

Ovaj grčki specijalitet je ime dobio od latinske reči subula, što znači ražnjić. Spada u grčku brzu hranu, služi se uz pomfrit i hleb-pitu (πίτα σουβλάκι), a pravi se od jagnjećeg, svinjskog ili pilećeg mesa. Može se kombinovati i sa povrćem koje se na štapiće ređa između komadića mesa. Arheološka iskopavanja su pronašla pribor za prioremu ovog grčkog specijaliteta još iz 17.veka p.n.e.

4. Giros (γύρος)

Sam naziv ovog grčkog specijaliteta u prevodu znači omotan, okrugao. Pravi se od jagnjećegi  ili svinjskog  ( pileće meso se uglavnom koristi zbog turista) imesa pečenog na vertikalnom ražnju. Uglavnom se služi kao sendvič uz pomfrit, paradajz, luk i caciki (τζατζίκι) salatu u hleb-piti(grčkoj verziji lepinje). Ovaj grčki specijalitet zapravo vodi poreklo od turskog kebab-donera, i prvo je donet u Solun. Odatle se rasprostranjo po čitavoj zemlji uz razne varijacije od vrste mesa koja se koristi pa do sastojaka koji se u njega dodaju. U poslednje vreme u mnogim restoranima pojavile su se moderne vrste girosa, pa tako možete probati tuna giros kao i „laki“ giros za one na dijeti.

5.Loukomades (λουκουμάδες)

Jedan od najslađih grčkih specijaliteta! Ovaj grčki specijalitet u prevodu znači loptice od meda. Ukoliko ste bar jednom posetili Grčku sigurno ste probali ovaj slatkiš. Zlatne loptice su, zapravo, prženo testo koje se nakon prđenja potapa u slatki sirup, a mogu se posuti mlevenim orasima i cimetom.

Koji od ovih grčkih specijaliteta ste do sada probali? Grčka kuhinja je jako bogata i aromatična, i svaka nova poseta ovoj zemlji znači uživanje u grčkim specijalitetima. Καλί όρεξη!

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *