halštat austrija šta videti

Bajka u srcu Alpa – Halštat

Od kako smo otvorili nalog na Instagramu, kod jedne fotografije nam zaigra srce.

Nisu Maldivi i nije Aruba… To je jedan mali bajkoviti gradić, opasan Alpima, na obali jezera. Halštat, mesto o kojem smo maštali kad god bismo ugledali ovu čuvenu fotografiju. Eto tako smo zamišljali bajke, kada smo bili mali. Uvek smo se pitali da li je sve to tako kao što je na slici…

I onda je stigao mail. Poziv da posetimo ovo mesto.

Iako smo se u tom trenutku spremali za Milano, ovo nismo mogli da odbijemo! Ni u ludilu! Heeej pa najlepše mesto u Alpima se ne propušta tako lako!

Let smo otkazali, auto smo pripremili i jedva dočekali da krenemo

Pre Halštata obišli smo neka mesta, među kojima je i Beč, ali zvezda ovog posta je Halštat, tako da…

Krećemo sa osnovnim informacijama

Za Austriju vam je potreban pasoš i vozačka dozvola na novom obrascu. Nama je bilo najlakše da preko Mađarske stignemo do Beča i tu smo platili obe vinjete čim smo ušli u Mađarsku ( i za Mađarsku i za Austriju ) oko 25 evra. Na ulasku u Mađarsku možete kupiti i vinjete za Slovačku i Mađarsku, ali i za Austriju, Slovačku i Mađarsku. Ovo je sjajna opcija, s obzirom da granice ne postoje i nema zadržavanja, ne morate da stajete i pravite bespotrebne pauze.

Napominjemo da je najsigurnija vožnja onda kada je vozač odmoran. Pravite pauze na svaka 2 sata i ne preterujte sa vožnjom. Cilj je da stignete na svoje odredište, ali i da uživate u putovanju! Poštujte ograničenja, znakove i semafore, jer kazne su mnogo veće nego kod nas i stižu poštom!

Od Beča do Halštata postoji nekoliko puteva, preko Linca ili Graca. Mi smo se vozili i jednim i drugim i oba puta su odlična za vožnju, jedina napomena je da ako idete u zimskom periodu obezbedite zimsku opremu. Vožnja traje oko 3 sata.

Ako niste automobilom postoji opcija da idete vozom ili autobusom, u sopstvenoj režiji. Prvo od Beča do Linca, a zatim dalje do Halštata. Međutim ovo nam se čini kao izuzetno komplikovana opcija, jer ste veoma ograničeni vremenom. Zato je po nama bolje iznajmiti auto, ako već niste automobilom došli u Austriju.

Još jedna opcija su dnevne eksurzije i naša preporuka je, ako želite takvu turu, prvo proverite u turističkoj organizaciji Austrije ko je organizator i slično, kako biste izbegli prevare.

Pogledajte ovde smeštaj u Halštatu

Prvo uživajte u prizorima iz ovog magičnog gradića koji će vas sigurno prizvati u posetu

U Halštatu nas je dočekala kiša

Kada smo se parkirali padalo je kao iz kabla. Stvarno mislili smo da nikad neće stati i da ćemo od Halštata videti samo parking jer bukvalno nismo mogli ni da izađemo iz auta 🙁

Strpljenje je ovde odigralo veliku ulogu. Uzeli smo kišobran i uputili se do oficijalne suvenirnice. Bilo nam je jasno da od vidikovca nema ništa. Oblaka je bilo toliko da se žičara gubila u njima, skoro čim krene. Rekli su nam da je tako već par dana i da se čak očekuje i sneg.

Protiv prirode se ne može, odlučili smo da iskoristimo dan i pobedimo kišu!

O Halštatu

Halštat je selo sa manje od 1000 ljudi. Nalazi se na obali jezera, a kuće koje su tu sagrađene potiču iz 16. veka. Čuvena crkva koju vidite na slikama je počela sa radom 30. oktobra 1745. godine. Naravno, renovirana je, ali i dan danas je zadržana njena autentičnost i jednostavnost. Kada uđete u nju, pronaćićete desetine biblija na raznim jezicima.

Iako se čini da je ovo selo zabačeno, Halštat je jedno od najstarijih naselja u Evropi. So se ovde vadila još 5500 godine p.n.e. Rudnik soli je ono po čemu je Halštat najpoznatiji.

Šta još možete videti i raditi u Halštatu?

Osim mnogo divnih, prelepo sređenih uličica glavni trg Brunen pleni lepotom starih živopisnih kuća.

Rudnik soli, Muzej, Crkva, podzemno gorblje Karner ( sa grobnicom iz 16. veka) su bile sasvim dovoljne da ovo selo bude na UNESCO listi.

Što se nas tiče, mi smo se zadržali oko 3 sata, da nije bilo kiše verovatno bismo ostali i duže.

Planiraš jesenovanje, spa vikend, zimovanje, romantično putovanje, medeni mesec, Novu Godinu? DA? Onda je pravo vreme da rezervišeš smeštaj, jer možeš da uštediš 15$! Vreme trajanja akcije je ograničeno i samo najbrži dobijaju uštedu i sniženje 🌏❤ Srećno 🌏https://booking.com/s/39_6/sa0a9978

Halštat ne smete napustiti bez soli i neke drvene figurice, koje vam mogu napraviti na licu mesta 🙂

Ako želite da jedete – preporučujemo vam tradicionalni hot dog na obali jezera

Leto je idealno za posetu ovom prelepom selu. Osim vidikovca, možete uživati i u vožnji jezerom, na pedalinama, ali i hajkingu. Osim toga, dan je duži, pa umesto 3 sata, možete ovde provesti dan ili dva!

Svakako vam preporučujemo, ako ostajete u Halštatu da izaberete hotel sa tradicionalnom saunom i doživite Austriju na pravi način.

 

Uštedite i do 25% na rezervaciju smeštaja za vaše Novogodišnje putovanje na bilo koju destinaciju na svetu!

Za kraj još jedna zanimljivost…

Kopija skoro celog gradića nalazi se u Kini. Kinezi su unajmili privatne detektive da naprave nacrt sela i 2011. godine napravili su plagijat ovog bajkovitog mesta. Zato ako se nađete u provinciji Guangdong, u Kini, neka vas ne začudi to što vam se gradić čini poznato.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *