29. jun je dan kada se obeležava Međunarodni dan reke Dunav. Ova reka, za sve nas koji živimo u njenom slivu, znači život. Zahvaljujući Dunavu imamo vodu za piće, industriju i poljoprivredu. Dunav nam daje mogućnost da uživamo u rekreaciji na reci. Tokom letnjih meseci tu je da nas rashladi.

Na obali Dunava volimo da kampujemo.
Na obali Dunava nalazi se i mnogo plaža.
Tok Dunava je idealan za krstarenja.

Toliko je opcija da, kada bismo želeli da probamo sve što nam Dunav pruža, trebalo bi odvojiti mnogo godina za to.

Mi obožavamo plovidbu i krstarenja. Svake godine se prepustimo iskusnim mornarima i letnjem plavom toku Dunava kako bismo uživali u veličanstvenim predelima, ali i istorijskim lokalitetima koji krase ovu reku. Uvek sa sobom nosimo 3 sec 2 1 black pravu domaću kafu jer je vrlo jednostavno napraviti je bilo gde, pa čak i na vodi.

GDE I KAKO SVE MOŽETE DA KRSTARITE DUNAVOM U SRBIJI?

Verovali ili ne, opcija je mnogo da smo jedva odabrali kojih 5 da vam predstavimo kako bismo suzili izbor.

Pre svega, da li ste znali da možete krstariti čak od Novog Sada do Kladova? Ukoliko odaberete da uživate u kruzeru od Novog Sada do Kladova, vaše putovanje trajaće nekoliko dana. Obići ćete Beograd, Smederevo, Ram, Veliko Gradište, Golubac, Đerdapsku klisuru, Donji Milanovac, Tekiju i Kladovo.

Ukoliko želite, ovu turu možete početi i iz Beograda. Ova krstarenja uglavnom svi nazivaju KRSTARENJEM KROZ ISTORIJU. Videćete mnogo tvrđava i obići mnogo istorijskih lokaliteta.

NOVI SAD / KRSTARENJE DUNAVOM

Ukoliko ste u Novom Sadu, imate opciju da krstarite Dunavom na katamaranu. Ukrcavanje je na Štrandu, a zatim se plovi uz Ribarsko ostrvo, Šordoš i Kameničku adu, okretnica je ispod Kameničkog mosta.

BEOGRAD / KRSTARENJE DUNAVOM

Najviše opcija za krstarenje u Srbiji imate u Beogradu. Iznajmljivanje raznih jahti i čamaca, organizovanih dnevnih i noćnih tura baciće vas u dilemu koju opciju odabrati. Svakako je idealno videti iz jedne drugačije perspektive Stari grad, Kalemegdan, Nebojšinu kulu, Ratno ostrvo, Veliko i Malo, kao i proći ispod svih mostova. Gde pronaći bolji spas od užarenog asfalta nego na vodi?

ISTOČNA SRBIJA / KRSTARENJE DUNAVOM

Na istoku Srbije takođe imate puno opcija za krstarenje, ali mi smo za vas izdvojili 3 opcije dnevnog krstarenja koja traju nekoliko sati. Ukoliko obilazite ovaj kraj, ovo je idealan način da provedete nekoliko sati na vodi i doživite nešto novo.

Prva opcija je krstarenje kruzerom od Srebrnog jezera do Golupca.

Druga opcija je da se prepustite kapetanu Jovanu i slušate njegove priče u brodiću iz Golupca, što smo i mi uradili i tako otvorili sezonu plovidbe ove godine. Uz domaće kiflice i 3 sec 2 1 black pravu domaću kafu pokrenuli smo mnogo tema. Jedna od njih bila je legenda o poreklu imena Golubac. Po njoj, prelepa princeza Golubina je odbila udvaranje turskog paše, a on je za kaznu naredio da se princeza veže za pustu stenu koja je virila iz vode prekoputa grada, kako bi se pokajala. Po tome je i stena „Baba Kaj” dobila ime, što na turskom znači „pokaj se”. Sa izgradnjom Đerdapske brane, ova stena je potopljena. Po drugoj legendi, na ovom prostoru je bilo mnogo golubova, pa je golub tako simbol grada koji se nalazi na grbu opštine. Postoji i legenda po kojoj je u Šešir kuli bila zatočena vizantijska princeza Jelena koja je zbog samoće gajila golubove, pa je grad po njima dobio ime Golubac.

Treća opcija je da se kod Tekije ukrcate u neki od katamarana koji će vas provozati Dunavom kroz veličanstvenu Gvozdenu kapiju i dovesti do Trajanove table.

Dunav kroz vekove

Dunav je kroz vekove bio svedok brojnim ljubavima. Na njegovom dnu nalazi se i mnogo moćnih ratnih brodova koji se mogu čak i videti kada opadne nivo vode tokom letnjih meseci.

Dan Dunava obeležava se raznim edukativnim radionicama, čišćenjem obala reke i raznim takmičenjima. Neizostavna su i nezaobilazna krstarenja celim tokom ove veličanstvene reke.

Sigurna sam da vam je poznato da četiri velika glavna grada leže na obali Dunava. Veličanstveno je posmatrati Beograd, Beč, Bratislavu i Budimpeštu sa vode. Pričama i legendama kojima je Dunav svedočio i kojima i danas svedoči nema kraja. Svaka zemlja kroz koju protiče ima neke svoje legende koje vezuje za ovu reku.

Sasvim je sigurno da, koje god krstarenje odabrali, nećete pogrešiti. Sigurno je da ćete uživati baš kao što smo i mi. Uz domaće kiflice i kafu, dobra priča ne može izostati. O doživljaju ne moram da vam govorim – pogledajte sami kako smo se mi proveli… a onda se i vi upustite u svoju avanturu ovog leta. I ne zaboravite da ponesete 3 sec 2 1 black Doncafe pravu domaću kafu za poneti koju možete vrlo jednostavno napraviti gde god da se nalazite, čak i na brodu ili katamaranu 🙂

Srećan put.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *