Kako samostalno isplanirati letovanje u Crnoj Gori

NAUČITE KAKO DA SAMI ORGANIZUJETE SVOJE PUTOVANJE

Kada neko pomene Crnu Goru mene uhvati nostalgija. Vratim se i detinjstvo kada je sve bilo bezbrižnije i lepše. Jadran je moja prva ljubav, a prva ljubav zaborava nema. Verujem da će me oni koji su rođeni ili bar delom živeli u Jugoslaviji razumeti. Tada smo išli na naše more, u našoi zemlji. Bila su to neka lepša i mirnija vremena. Druga asocijacija mi je Bajagina „Montenegro zove mene, zove tebe…“.🙂 E sad, sledeća, ne baš tako lepa, jesu one mučne krivine kroz kanjon Morače, koje sam se uvek trudila da prespavam.

Isplanirati letovanje u Crnoj Gori nikad nije bilo lakše

Od 13.jula ove godine tu muku više nećete mučiti, jer je konačno otvoren novi auto-put u Crnoj Gori. Ovim auto-putem se izbegava kanjon Morače u potpunosti. Takođe, mnogo brže se stiže do jadranske obale.

U ovom tekstu ću se potruditi da vam maksimalno olakšam putovanje do crnogorskog primorja. Nadam se da će vas vodič kako samostalno da isplanirate letovanje u Crnoj Gori podstaknuti da opet posetite ovu bratsku državu. 🙂

Otkrijte kako da samostalno organizujete i isplanirate letovanje u Crnoj Gori automobilom (ili avionom)

Booking.com

1.ISTRAŽITE PONUDU HOTELA I APARTMANSKOG SMEŠTAJA

Pre nego što počnete s istraživanjem odlučite se da li želite se smestite u hotel, vilu ili apartman? Da li želite da vaš smeštaj bude na samoj plaži ili pak u centru mesta u kome ćete boraviti? Da li želite hotel sa privatnom plažom ili više volite kupanje na javnim plažama? Da li želite da se upoznate i sa istorijom mesta u kome boravite ili vam je jedini cilj ispijanje kafe na prelepim plažama?

Kada to odlučite možete krenuti sa istraživanjem ponuda.

Da li će to biti hoteli sa wellness i spa programom? Pet friendly hoteli? Hoteli koji nude all inclusive usluge? Želite li da odsednete u hotelu samo za odrasle ili u hotelu sa dečijim sadržajima? Da li maštate da pijete kafi na romantičkoj terasici privatnog apartmana sa pogledom na Jadran? Sve su ovo pitanja koja će vam pomoći da izaberete savršen smeštaj za vaš idealan odmor u Crnoj Gori.

KLIKNI OVDE I POGLEDAJ SVE SMEŠTAJE NA JADRANSKOJ OBALI U CRNOJ GORI

HOTEL PALATA VENEZIA, ULCINJ

Ovaj hotel smešten je u ulcinjskom starom gradu, na samoj obali mora. Nalazi se u utvrđenju starom preko 2000 godina. Udaljen je 40 m od privatne peščane plaže, a u neposrednoj blizini nalazi se još nekoliko plaža.  Smeštajne jedinice odišu istorijskom atmosferom jer se nalaze u nekadašnjim Kraljevskim dvorima. Od centra je udaljen svega 500m. Nudi usluge wellness i spa centra, kao i fitnes centra. Gosti mogu uživati i u kupanju u hotelskom bazenu. U samom hotelu se nalazi i restoran. U hotelu su dozvoljeni kućni ljubimci uz prethodnu najavu i određenu nadoknadu.

Ulcinj je najjužniji grad na crnogorskom primorju za koji se veruje da su ga osnovali Iliri još u 5.veku. Takođe, tu je i priča da je čuveno delo Don Kihot upravo napisano ovde, dok je Migel de Servantes pet godina bio u ropstvu. U Ulcinju se nalazi i džamija s tursjim kupatilom, jedinstvena u zemlji, jer je kupatilo još uvek u funkciji. Osim bogate istorije, Ulcinj ima i najdužu plažu na crnogorskom primorju. U pitanju je Velika plaža duga 12 km. Ulcinjsku zelenu pijacu možete posetiti svakog utorka i petka i kupiti provereno domaće proizvode od meštana iz okolnih sela. Mesto ima nekoliko restorana, kafea i bič barova, sasvim dovoljno za jedan prijatan odmor. Ima i vrlo bogat noćni život. Velika plaža noću postaje diskoteka na otvorenom, gde se održavaju i mnogi muzički festivali.

HERITAGE GRAND, PERAST

Ovaj hotel se nalazi u gradu Perastu, u Bokokotorskom zalivu. Smešten je u palati koja datira iz 18.veka. Udaljen je 300 m od plaže. U okviru hotela nalazi se wellness i spa centar sa hamamom i saunom. Tu je i fitnes centar kao i zatvoreni bazen. Doručak je na bazi švedskog stola, a hotel ima i svoj restoran. Hotel nudi i transfer od i do aerodroma uz dodatnu nadoknadu. Recepcija radi 24 h, a tu je i rum servis. U ovom hotelu nisu dozvoljeni kućni ljubimci.

Perast je gradić koji se nalazi u bokokotorskom zalivu, na samoj granici između kotorskog i risanskog zaliva, u najužem delu zaliva. Ovaj grad se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ono što Perast čini unikatnim je arhitektura. Današnji izgled dobio je u 17. i 18.veku, sa najlepšim primerima baroknog stila na čitavom Jadranu. Zapravo Perast ima samo jednu ulicu duž obale, dok se u ostale više delove stiže stepeništem. U ovako malom gradiću smestilo se čak 18 crkava i 19 palata. Možemo reći da u ovom gradiću svaki kamen, svaka kuća i uličica ima svoju priču. Perast je i odlična baza za obilazak čitavog bokokotorskog zaliva.

IBEROSTAR BELLEVUE, BEČIĆI

Hotel je okružen vrtovima i nalazi se u neposrednoj blizini plaže Bečići, a na 2 km od centra Budve. Hotel ima 7 barova i restorana u kojima se služe jela crnogorske i internacionalne kuhinje. Nudi uslugu all inclusive ishrane na bazi švedskog stola. Hotel raspolaže sa tri bazena na otvorenom i jednim u zatvorenom prostoru, od kojih su dva samo za odrasle, a jedan dečiji. Ima i wellness i spa centar sa klasičnim sadržajima, kao i fitnes centar. Recepcija hotela radi 24 h. Hotel nudi i uslugu rent a car, kao i transfer od/do aerodroma. Organizuju se različiti sadržaji ( živa muzika, aerobik, pikado, dečiji klub…) na dnevnom i večernjem nivou. A tu je i igraonica za decu. U hotelu nisu dozvoljeni kućni ljubimci.

Bečići se nalaze na pola puta između Rafailovića i Budve, te su odlična baza za obilazak okoline. Važe za jedno od najlepših letovališta na Jadranu. Plaža je sa sitnim belim peskom, i prozirno čistom vodom. Uz plažu se nalazi popločano šetalište kojim možete stići do Budve s jedne ili Rafailovića s druge strane. Ovo je omiljeno letovalište kako porodicama s decom, tako i mladima jer nudi bpgat noćni život.

KLIKNI OVDE I POGLEDAJ JOŠ APARMTNA I HOTELA U CRNOJ GORI

TOP 5 PLAŽA U CRNOJ GORI

1.Jaz – jedna je od tri najveće plaže u Crnoj Gori, na 2,5 km od Budve. Nosilac je plave zastavice. Plaža je pretežno šljunkovita. Na ovoj plaži se održavaju mnoge muzičke manifestacije, a ovde su koncerte održali i Madona i Roling Stounsi.

2.Plavi horizonti – nalazi se na dnu uvale Pržno, na poluostrvu Luštica. Peščana plaža sa žutim peskom okružena je borovom šumom i maslinjacima. Prepoznatljiva je po dugom plićaku koji ide i do 100 m od obale.

3.Kopakabana –  nalazi se u sastavu Velike plaže u Ulcinju, na njenom šestom kilometru. Nosilac je plave zastave, a ime je dobila po istoimenoj plaži u Rio de Žaneiru. Na plaži se nalaze bič bar i restoran, a tu je i igraonica za najmlađe.

4.Veliki pijesak – nalazi se u uvali između Bara i Ulcinja, u mestu Dobre vode. Plaža je pretežno šljunkovita, mada ima i peščanih delova. Zbog posebnih ruža vetrova koje se ovde ukrštaju pogodna je za osobe sa disajnim problemima. Nalazi se na otvorenom moru. Ima restoran i bič bar.

5. Ploče – smeštena je odmah posle Jaza, a na oko 9 km od Budve. U vreme kada sam ja bila srednjoškolka ( dok su dinosaurusi hodali zemljom 🙂 )  ovo je bila mala plaža. Sada se prostire na oko 10000m², deo je u stenama, a ostatak je vremenom proširivan pa je tu sada sitan šljunak. Ova plaža je posebno interesantna onima koji vole dobar provod jer se na njoj  organizuju vrhunske žurke.

Booking.com

TOP 3 IZLETA NA KOJE MORATE OTIĆI

1.Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe

2.Krstarenje bokokotorskim zalivom

3.Sveti Stefan i Sveti Nikola

TOP 5 ZNAMENITOSTI KOJE MORATE OBIĆI

1.Kotor (Stari grad) – ovaj grad je proglašen za muzej na otvorenom zbog svoje bogate istorije. Iznad Starog grada nalazi se tvrđava s koje se pruža veličanstven pogled na ceo zaliv.

2.Palata Bujovića – palata se nalazi na samom ulazu u Perast iz smera Risna. Smatra se najlepšom baroknom palatom u Boki Kotorskoj. Palatu su podigli Mlečani u znak zahvalnosti,  za junaštvo u ratu protiv Osmanlija, kapetanu Vicku Bujoviću. Danas se u ovoj palati nalazi Muzej grada Perasta.

3. Manastir Ostrog – nadomak Nikšića nalazi se pravoslavni manastir Ostrog. Manastir se sastoji iz Donjeg i Gornjeg Dela. Gornji deo je specifičan jer je klesan u steni. U Gornjem manastiru se čuvaju i čudotvorne mošti Vasilija Ostroškog. Legenda kaže da je na dan njegove smrti kod manastira porasla loza koja raste već 300 godina. Mnogo ljudi različitih veroispovesti dolaze i noće u dvorištu ovog manastira verujući da će im se desiti čudo.

4. Rimski mozaici – nalaze se u Risnu, najstarijem naselju još iz doba Rimljana. Datiraju iz 2. i 3. veka. Trenutno izdanje ovog impresivnog lokaliteta oslikava izgled originalne rimske vile koja je nekada postojala u Risnu.

5. Lovćen i Durmitor – nedaleko od Kotora uzdiže se planina Lovćen. Na njoj se nalaze mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, drevne crkvice, pećine i mnoštvo spomenika nacionalne arhitekture. Najviši vrh Štitovnik je 1952.godine proglašen nacionalnim parkom.

Durmitor se nalazi u blizini Žabljaka. Proglašen je za nacionalni park kao i Lovčen. Između ostalog na ovoj planini nalazi se i Ledena pećina, nesvakidašnje mesto kao iz bajke.

SKADARSKO JEZERO SMEŠTAJ I CENE

TOP HRANA I PIĆE / isplanirati letovanje u Crnoj Gori

1.Ulcinjske bamije

2.Njeguški pršut

3.Nikšićko pivo

Top zanimljivosti

1.Crnogorci su najviši narod u Evropi. Prosečna visina osoba muškog pola je 185 cm.

2. Kanjon reke Tare ima 1300 m dubine i najduži je u Evropi, a drugi u svetu posle kanjona Kolorado.

3. Drevni srednjovekovni grad Šas (danas je Svač, koji se nalazi na Šackom jezeru) je imao 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini.

4.U Starom gradu Kotoru nalazi se jedna od najužih ulica na svetu pod nazivom „Pusti mi proć“.

5.U Crkvi Svetog Nikole, u Perastu, nalazi se najviše zvono na jadranskoj obali, visoko 55m.

TOP TRI ATRAKCIJE / isplanirati letovanje u Crnoj Gori

1.Budva Diving Center – ovaj ronilački klub se nalazi u Starom gradu u Budvi, osnovan je 1994 godine, a otvoren je preko cele godine.

2.Flyboarding – ovaj novi vid ekstremne zabave možete isprobati u Budvi. Reč je o takozvanom letu na posebnoj dasci. Ova specijalna vrsta borda povezana na turbine vodenog motora omogućava skok iznad vode i do 10 m.

3.Akva park Budva – smešten na brdu Topliš, izdvojena lokacija s koje se pruža fantastičan pogled na celu Budvu. Najveći je akva park u čitavoj regiji. Kompleks čini mnoštvo zanimljivih i uzbudljivih vodenih  atrakcija i sadržaja – tobogani, bazeni, preko 50 sadržaja za decu, veliki restoran, tri bara, dečiji kafe bar… Kompleks može da primi oko 6000 posetilaca.

Top 5 izreka Petra Petrovića Njegoša

1.Čašu meda jošt niko ne popi,

Što je čašom žuči ne zagrči,

Čaša žuči ište čašu meda,

Smiješane najlakše se piju.

2. Blago tome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi.

3.Oči zbore što im veli srce

4. Tvrd je orah voćka čudnovata,  ne slomi ga, al zube polomi.

5. Jedino mjesto gdje tvoj san postaje nemoguć je vaše razmišljanje.

Ukoliko se smestite u Herceg Novom i okolini, možete obići i Dubrovnik

2. PROVERITE ŠTA VAM JE POTREBNO I NEDOSTAJE OD DOKUMENTACIJE

Državljani Republike Srbije mogu ulaziti u Republiku Crnu Goru i u njoj boraviti do 90 dana sa važećom putnom ispravom, bez vize. Državljani Republike Srbije mogu ulaziti u Republiku Crnu Goru i u njoj boraviti do 30 dana, sa važećom ličnom kartom. Od 1.januara 2020.godine maloletni državljani Srbije i Crne Gore državnu granicu između ove dve zemlje mogu da prelaze samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu.

Aktuelna informacija o zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori može se naći na sajtu Instituta za javno zdravlje Republike Crne Gore https://www.ijzcg.me/ i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.euro.who.int/en/countries/montenegro

Za trenutno stanje što se tiče virusa COVID – 19 i potrebnu dokumentaciju informišite se na ovom linku https://www.gov.me/

Za upravljanje motornim vozilom nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, već samo važeća vozačka dozvola Republike Srbije. Nije potreban ’zeleni karton“ za osiguranje motornih vozila, budući da se priznaje nacionalna polisa obaveznog osiguranja. Za počinjen saobraćajni prekršaj izdaje se prekršajni nalog, koji se može odmah platiti policijskom službeniku gotovinom ili karticom, a može se platiti i u banci ili pošti u narednih 8 dana. Na sajtu Auto-moto saveza Crne Gore nalaze se informacije o stanju na putevima i trenutnim radovina

www.amscg.org.

Valuta u Crnoj Gori je evro. Kakve su cene u Crnoj Gori pogledajte OVDE.

Prilikom boravka u Crnoj Gori za konzularnu pomoć možete se obratiti:

  •  Ambasadi Republike Srbije u Podgorici (Bulevar  Ivana Crnojevića br.10), putem telefona +382 20 667 305 ; +382 20 667 565 i preko imejla: embassy.podgorica@mfa.rs
  • Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom (Trg Herceg Stjepana 15), putem telefona : +382 31 350 320 ; + 382 31 350 340 i putem imejla: gkh.novi@mfa.rs  

3. Kako stići do CRNE GORE / isplanirati letovanje u Crnoj Gori

Do Crne Gore možete stići mnogobrojnim autobusima koji voze od severa Srbije i staju u mnogim gradovima. Najbolje ćete se informisati ukoliko pozovete lokalnu autobusku stanicu o redu vožnje.

Druga opcija je čuveni voz BEOGRAD – BAR. Modernizacija železnice kod nas još uvek nije na zavidnom nivou, ali ukoliko ste za ovu avanturu pogledajte i pretražite red vožnje i cene OVDE. Sajt železnice je nov, a svi se nadamo novoj i brzoj pruzi do Bara 🙂

Treća opcija je avion. AirSerbia ili AirMontenegro. Direktan let do Tivta traje oko 1 sat. Možete leteti i do Podgorice. Ukoliko planirate da putujete sa minimalnim prtljagom, cena karte po osobi, u jednom pravcu se kreće od 8.000 dinara pa na gore. Naravno ne zaboravite da morate uzeti taksi od aerodroma ili rezervisati transfer do smeštaja.

Finalna, četvrta opcija je da, kao i mnogi odete do Jadrana automobilom.

3.KAKO STIĆI AUTOMOBILOM DO CRNE GORE

Pre nego što pođete najvažnije je da auto odvezete na servis kako biste bili mirni i bezbedni tokom puta. Ne zaboravite da uplatite i putno zdravstveno osiguranje.

Saobraćajni propisi:

  • Reflektujući prsluk ( obavezan po izlasku iz kola u slučaju kvara ili nesreće,  novčana kazna 0-80 evra)
  • Kratka, odnosno dnevna svetlost ( novčana kazna 30-80 evra)

Novi auto-put / isplanirati letovanje u Crnoj Gori

Kao što sam već pomenula, Crna Gora je od 13.jula dobila auto-put i sada više nije zemlja bet auto-puta. Ograničenje na ovoj deonici je 100 km/h. Auto-put se nalazi na deonici od Kolašina do Podgorice i dug je 41,3 km. Do 21.jula putarina je besplatna. Nakon ovog perioda cena putarine će iznositi 3,5 evra. Ovaj novi put ne samo da skraćuje vreme putovanja, nego i povećava sigurnost na putu, jer se direktno zaobilazi Kanjon Morače.

Kolašin *ključna tačka*

Bez obzira na kom graničnom prelazu uđete u Crnu Goru, na novi auto-put uključićete se magistralnim putem koji vodi kroz Kolašin. Ubrzo nakon što prođete Kolašin naići ćete na saobraćajni znak koji označava pristupni put koji vodi ka uključenju na auto-put i koji treba da sledite. Ako promašite isključenje jedina opcija je da se negde okrenete i vratite jer u blizini nema drugih uključenja.Od Kolašina ima 11 km do uključenja na auto-put koje se nalazi kod Mateševa.   Tu se nalazi naplatna rampa.

25 minuta i ograničenja brzine

Kada se uključite na auto-put prvi izlaz je Veruša, a zatim Pelev brijeg. Ovi izlazi rade, ali svakako ne vode na more, tako da vi nastavljate do izlaza Smokovac. Ovaj izlaz je i krajnja tačka do sada završene deonice puta i tu se nalazi naplatna rampa. Posle isključenja potrebno je samo nekoliko stotina metara da stignete do kružnog toka i magistralnog puta na ulasku u Podgoricu zaobilazeći u potpunosti kanjon Morače. Odatle nastavljate standardnim rutama ka svom odredištu. Podsećam još jednom da je ograničenje na ovom putu 100 km/h, na nekim deonicama čak i 60 km/h. Bez obzira na to ova deonica se pređe za oko 25 minuta, što je mnogo manje u odnosu na nekadašnjih sat i po vremena.

20 mostova i udari vetrova

Pažnju treba obratiti pri prelasku preko mosta Moračica gde su jači udari vetra. Na ovom auto-putu izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6 km, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 km. Kada smo bili deca brat i ja smo put na Jadran skraćivali brojeći tunele. 🙂

Što se tiče stizanja do letovališta u Crnoj Gori, od Podgorice je vrlo lako. Imate jako dobro obeležene putokaze, a i sada kada se preskače onaj najgori deo zahvaljujući novom auto-putu, put je poprilično jednostavan. Zato neću trošiti vaše vreme na dalje detaljisanje.

Ukoliko planirate da pravite pauzu preporučujemo vam apartmane u novom kompleksu TITOVA VILA NA ZLATIBORU SA MODERNIM SPA CENTROM I GOLDEN CHALETS VILE TAKOĐE NA ZLATIBORU. Ukoliko želite pauzu u Crnoj Gori, preporučujemo Žabljak i neki od mnogobrojnih A frame brvnara kao što je ŠUMSKA BAJKA.

POGLEDAJTE OVDE SMEŠTAJ, VILE, BRVNARE I APARTMANE NA ŽABLJAKU.

Srećan put! Isplanirati letovanje u Crnoj Gori nikad nije bilo lakše, zar ne?

Verujem da ste, kada sve ovo znate, nestrpljivi da što pre pođete put Crne Gore, jer „Montenegro, Montenegro, zove mene, zove tebe🥰

Obavezno se opskrbite nekim laganim letnjim štivom koje ćete čitati na plaži. Naravno, kupaći je neizostavan te ga spakujte na sami vrh kofera, da se ne zaboravi. Isplanirati letovanje u Crnoj Gori nikad nije bilo lakše. Crna Gora je primamljiva i za aktivniji odmor pa su dobre patike, takođe,  neophodne. Pakovanje će ići lakše uz naš Ultimativni vodič kroz lako pakovanje. Sada kada ste spremni krenimo put „našeg“ mora. Želim vam vedro nebo i mirno more bez ajkula. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *