kako biti online u romingu

Poznato ti je da smo često na putu, ali da bi ti to bilo poznato morali smo da saznamo sve načine koji nam mogu omogućiti da budemo što više online.

Kada putujemo volimo da objavljujemo i fotografije i delimo sa vama zanimljivosti koje nam se dešavaju tokom dana. Ako ne postavimo priču na Instagram u trenutku, ona vremenom izgubi značenje i jednostavno više nije zanimljiva. Kada smo u Srbiji to ide veoma lako jer skoro da nema tačke koja je bez interneta. Međutim kada se pređe granica, počinje snalaženje i dovijanje.

Zato smo rešili da ti otkrijemo naših 5 načina koji nam omogućavaju pristup internetu u mnogim zemljama širom sveta! Na kraju ćemo ti otkriti i šesti, koji smo i mi otkrili nedavno i nismo mogli da ga zadržimo samo za sebe!

 1. Istraživanje besplatnih javnih WiFi tačaka – razni parkovi, turističke atrakcije i stanice su uglavnom pokrivene besplatnim WiFi tačkama. Ima ih na aerodromima, bude ih i oko nekih bankomata… Nekad se one mogu naći i na plažama. Iako mogu da posluže za neki brzinski posao online ili prelistavanje Fejsa – zapamtite da su one nesigurne i da nekad mogu napraviti više štete nego koristi. Zato nikad na ovim mrežama ne koristite aplikacije banaka i naravno zaboravite na bilo kakvo plaćanje platnim karticama putem ovakvih mreža. Sa druge strane, dešava se da su Viber ili neke društvene mreže zabranjene, jer ih, na primer mnogo ljudi koristi, što dosta opterećuje samu mrežu, pa je jačina mreže slaba ili je gotovo nema.
 2. Istraživanje kafića i restorana sa dobrom WiFi mrežom – izazovno i nekad veoma iscrpljujuće. Na raznim forumima mogu se naći šifre tih mreža, pa ako niste ljubitelj čestog odmaranja, nego ste više od akcije dobro je napraviti spisak, u zavisnosti od rute kojom se krećeš. Takođe, treba dobro istražiti gde je mreža dobra, jer stvarno postoje mesta koja, iako imaju WiFi, on nema baš zavidnu brzinu. Uzmite u obzir i da neka mesta naplaćuju bolju WiFi konekciju.
 3. Rentiranje prenosivog modema – WiFi hotspot ili pocket Wifi – modemi su izuzetno mali, staju u džep ili torbicu, a omogućavajuj pristup internetu non stop i svuda. Lako se pune, isto kao i mobilni telefon, a baterija nekad traje i nekoliko dana. Mi ih uvek uzimamo u turističkim info centrima. Najveća mana je cena – u nekim zemljama EU dan može da košta i 7 evra što nije malo, ako vam je potreban pristup internetu nekoliko dana jer verovatno toliko kod kuće plaćate mesečnu pretplatu.
 4. Kupovina lokalne sim kartice – u skoro svim zemljama postoje turističke sim kartice koje, uglavnom, dolaze sa nekoliko GB interneta. Cena zavisi od zemlje do zemlje i uglavnom je u pitanju desetak evra. Ono što je loše, to je što morate da doplatite da biste imali za pozive i poruke, ili jednostavno morate poneti još jedan uređaj sa kojeg ćete deliti mrežu. Ono što je važno da zapamtite to je da nikad ne bi trebalo da budete bez kredita za poziv, pa tako i dobro morate izabrati lokalnog sim operatera koji će vam omogućiti da pozovete, na primer, broj osiguranja ili taksi.
 5. Plaćanje pristupa nekoj od lokalnih WiFi mreža provajdera – kako postoje besplatne WiFi tačke, tako postoje i one koje mogu da se plate. Jednostavnim povezivanjem na mrežu odaberete plaćanje platnom karticom i kupite internet u trajanju od sat vremena, jednog dana, jedne nedelje i slično, u zavisnosti od toga šta vam treba i šta je ponuđeno. Kao i sve prethodno i ovo morate dobro istražiti kako ne biste završili kao žrtva prevare.

Mi smo imali razna iskustva tokom svih ovih godina putovanja po svetu. Dešavalo nam se da je jeftinije bilo iznajmiti pocket WiFi nego platiti hotelski intnernet. Ranije, dok još nismo ušli u štos, ispijali smo mnogo kafa dnevno samo da bismo okačili nešto na društvene mreže. Definitivno najgora stvar su nam offline google mape koje, iako mogu da se skinu i koriste sjajno za vožnju automobilom – za pešačku rutu i dalje moramo biti online da bi se ona pokrenula. Za nas koji volimo da smo u pokretu non stop ovo zna da bude poprilično iritirajuće.
Zato delimo sa tobom još jednu novu uslugu koja će nam od ovog leta biti omiljena stvar ikada.

 1. Više nema potrebe da razmišljamo o internetu i da sladoled na plaži menjamo za piće na nekom mestu koje nam se ne dopada, već ćemo se od sada potruditi da uživamo u stvarima koje volimo – a to je putovanje i istraživanje! Otvorene i nesigurne WiFi mreže menjamo za novu za novu još uvek NEOtkrivenu uslugu Vip Mobile – 1GB besplatnog interneta mesečno, u romingu, u 30 najposećenijih zemalja širom sveta (pored Crne Gore, Grčke, Turske pogledaj ovde koje su još zemlje u pitanju , jer jednu od njih sigurno posećuješ ovog leta, pa makar to bila i Amerika ;). Još bolja stvar je da, ako uspeš da potrošiš 1GB, megabajt se naplaćuje 1 dinar, što je na kraju mnogo jeftinije nego rentiranje modema.

Ko bi rekao da ćemo se radovati internetu u romingu? :).

HEJ! PROČITAJ I OVO...

2 Comments

 1. Extra saveti! A super opcija kod Vip mobile!

 2. Svaka čast za Vip, nisam znao za ovu ponudu, nama na drugim mrežama ostaje samo da se nadamo da će konkurencija da ih natera da i oni ponude nešto slično, makar za sledeću letnju sezonu.

  Sa druge strane – mada fantastično u odnosu na nekih 10MB koliko su naši provajderi dosad nudili, u današnje vreme 1GB je ipak nedovoljno. Zato su tzv. MiFi modemi, odn. ova opcija koju ste pomenuli pod #3, jedino pravo rešenje. Ali ne u varijanti šerovanja, nego se lepo kupi sopstveni modem (kvalitetnih otključanih modema, da ne pominjem sad firme proizvođače, ima na Amazon-u već od 30-40 dolara), i vozi… Odavno već u većini evropskih zemalja u ponudi imaju varijante sa 5-10GB mobilnog neta za 10-15 evra, što takođe zaista nije puno. Postoje i specijalizovani sajtovi na kojima je lepo i dosta ažurno objašnjeno kakve su ponude za svaku zemljju ponaosob, kao npr. http://prepaid-data-sim-card.wikia.com.

  Jedini problem je ranije bio što se za svaku novu zemlju ponaosob morala kupovati SIM kartica. Međutim sa regulisanjem roaming-a od strane EU u zemljama članicama, sada kartice iz jedne zemlje važe uglavnom i u ostalima, što je super iz više razloga: ne moraju se stalno kupovati nove kartice (koje znaju da koštaju 5-10 evra), jednom kupljene kartice ne ističu, a ono što je najbolje može se „pecati“ ponuda ne samo u zemlji u kojoj se putuje, već po celoj Evropi da se nađe ono što je najpovoljnije. Tako je npr. trenutno hrvatska Bonbon kartica (https://www.bonbon.hr/) jedna od najpovoljnih varijanti za mobilni net po celoj EU, ja ih npr. imam nekoliko pa da pored modema možemo i da ih stavljamo u telefone. Ali u svakom slučaju, još bolje je u trenutku putovanja čekirati kakvo je stanje po celoj Evropi, konkurencija čini svoje, i ponude stalno postaju sve bolje i bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *