Dobar dan 🙂 Danas želimo da podelimo sa vama priču o moru. U stvari to su koraci koje svako može da prati. Nama su toliko ušli u rutinu da je ovo peta godina kako se spremamo za more od mesec dana. Naravno ove korake možete da primenite i na bilo koji drugi cilj. Uz pomoć njih smo postigli svašta, ali smo se ipak odlučili da vam ispričamo priču o moru.

Prvi put kad smo zajedno odlučili da idemo na more generalno nismo imali ništa. Bili smo studenti. Tek smo počeli da živimo zajedno i nismo imali pojma o životu. Jedino što smo znali to je da hoćemo na more. Imali smo kristalno jasan cilj. Ipak da li je potrebno da vam pričamo o reakciji okoline na naš plan?

-Vi ste ludi.
-Nema od toga ništa.
-Što se zanosite?
……

  1. VIZIJA NA PAPIRU

„-Želimo da idemo na tu destinaciju, 20 dana ili više. Želimo da se 20 dana sunčamo, kupamo, ronimo. Želimo da probamo lokalnu hranu i upoznamo se sa životom stanovnika tog ostrva…“ (odlomak naše vizije iz 2009)

Potrebno je istražiti:

Prvi korak je opisivanje onoga što želimo. Na papiru. Bitno je pisati na papiru a ne u kompu ili fonu jer se tome više posvetimo i mnogo više razmišljamo o tome.

  1. UGOVOR O PLANU I VREMENU REALIZACIJE

„Dana tog i tog te godine dogovorili smo se da ćemo u avgust 2009. godine provesti na tom sunčanom ostrvu…“ (deo ugovora)

Opišite sve detalje plana kako mislite da možete da ostvarite cilj. Napišite tačan dan kada smatrate da cilj treba da se ostvari. I na kraju se potpišite, obavežite se da ćete ispuniti sve navedeno u ugovoru.

  1. STRATEGIJA

„Da bismo otišli na more tu i tu, avgusta 2009. potrebno je da smanjimo te troškove. Smanjićemo korišćenje cigareta i taj novac ćemo odvajati za more. Nećemo trošiti novac na danonoćne izlaske. Naćićemo dodatne izvore prihoda kao što su sezonski poslovi…“ (deo naše strategije)

Razvijte dobru strategiju na vreme. Takođe ako želite nešto materijalno morate znati tačnu cenu toga. U dinar!
Ne možete 27. jula da se setite da hoćete na more mesec dana. Svemu treba vreme. Ali posećenost, strast i entuzijazm nikad nisu nikog izneverili.

  1. RAD, RED I DISCIPLINA

Hoćeš nešto? Uradi sve što je legalno i što nikoga ne povređuje kako bi to uspeo. Eto toliko je jednostavno.

  1. MERENJE USPEHA

„Na kraju svake nedelje znaćemo tačno koliko imamo i koliko nam još fali do cilja“

Bitno je znati gde ste stigli, da li napredujete, stojite ili imate gubitaka. Tako ćete znati šta treba da ispravite ili unapredite kako bi ste se što lakše približili cilju.

  1. USPEH

Kada smo stigli na ostrvo nismo bili svesni celokupnog uspeha. Delovalo je kao da je to najnormalnija stvar i bili smo veoma zahvalni zbog toga. Želeli smo, aktivirali smo se, žrtvovali po nešto i dobili veliku nagradu u obliku sunčanog morskog odmora + bonus. Bonus je prestanak pušenja. 😉

Nije važno koliko se drugima čini nemoguć vaš cilj. Bitno je da on vama predstavlja nešto za šta se vredi boriti.

  1. Verujemo da će se mnogi od vas prepoznati u nekim koracima. Mnogi već nesvesno sve to rade. Sada imate sve na jednom mestu 🙂 Pa probajte i javite nam utiske 🙂

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *