Kapadokija utisci, saveti i cene

Kapadokija informacije

Kapadokija se nalazi u centralnoj Anadoliji u Turskoj. Pre persijanaca skoro se ništa ne zna o ovom mestu, a na persijskom jeziku (veruje se da) ime Kapadokija znači „zemlja divnih konja“.

Danas je Kapadokija jedno od najposećenijih i najromantičnijih mesta na svetu. Ovaj kraj pokazuje da Turska ima mnogo više od mora i prelepe obale. Naravno, kada se na prirodne lepote doda gostoprimstvo i veoma ukusna kuhinja nije ni čudo što mnogi žele da istraže ovaj kraj. I ne, Kapadokija nisu samo baloni. Kapadokija je mnogo više od toga.

Kako stići do Kapadokije?

Mi smo putovali avionom – Turkish Airlinesom preko novog aerodroma u Istanbulu do aerodroma Kajzeri. Tamo nas je sačekao transfer (koji plaćate 6-8evra po osobi) i odvezao nas do hotela koji se nalazi u mestu Goreme. Postoji opcija da sletite i na aerodrom u Nevšehiru, koji je bliži za nekih 50ak kilometara od aerodroma Kajzeri. Kako smo putovanje isplanirali u poslednjem trenutku dostupne karte su bile samo za aerodrom Kajzeri, pa smo njih i uzeli.

Gde se smestiti?

Sve što poželite da obiđete i istražite nalazi se u trouglu između mesta Nevšehir, Avanos i Urgup. Odabrali smo malo mesto u srcu Kapadokije koje se zove Goreme. A vi, šta god da izaberete, gledajte da vam soba bude u steni. Retko gde imate prilike da doživite tako nešto, pa ne propustite ovu. Ne brinite, za nas koji smo ljubitelji komfora postoje veoma moderno opremljeni apartmani i svitovi u kojima definitivno možete da uživate u medenom mesecu. Druga bitna stvar kod izbora smeštaja je da ima terasu i da sa nje možete da vidite balone 🙂

Klikni ovde da pogledaš smeštaj i cene smeštaja u Kapadokiji

Klikni ovde da pogledaš hotel u koji smo se mi smestili

Hrana i piće

Ako pogledate vlog videćete da je i ovde hedonizam na visokom nivou. Mnogo restorana i ukusne hrane čekaju vas iza svakog ćoška. Retko koji restoran će vas razočarati. Nama se najviše dopalo mesto Old Capadocia. Baklava sa sladoledom je preukusna. Naravno probajte i tradicionalno spremljeni kebab. Uživajte u čaju gde god da se nađete. Nikako ne zaboravite i tursku kafu i ratluk. Cene variraju od lokacije, ali za jedan obrok plus piće, za dvoje, teško da ćete platiti više od 15-20 evra- zavisi od toga koliko možete da pojedete 🙂 Čaj je uglavnom svuda 3 lire, dok ćete tursku kafu plaćati od 5 do 20 lira, u zavisnosti od lokacije. Litar vode smo plaćali 2 lire, ali to je zato što Sale podseća na turčina (hahhahaha). Prava cena je 3 lire.

Ono što je sigurno to je da nećete ostati gladni. Više informacija o cenama pronađite ovde.

Šta videti i obići?

  • Dočekajte jutro uz balone. Vožnja balonom je između 100 i 250 evra- cena zavisi od toga kolika je korpa, šta je uključeno u cenu (doručak, šampanjac i td) i naravno kako znate da se cenkate. Ono na šta ne možete da utičete je vreme. Tokom celog našeg boravka poleteli su samo jednom i mi smo naš termin izgubili, tako da ćemo ovu atrakciju morati da probamo na nekom drugom mestu. Ipak, imamo lepe slike i sa zemlje 🙂
  • Obavezno se smestite u neki od hotela ili apartmana sa sobama u pećinama. Ozbiljno vam kažemo da ovo iskustvo stvarno nema cenu. Moderne sobe možete naći svuda po svetu, ali Kapadokija nije mesto za to 🙂
  • Doline koje će vam pokazati koliko je ovde priroda moćna i prelepa… Postoje Zelena i Crvena tura koje će vas provesti kroz sva zanimljiva mesta i panorame ovog kraja. Cene su od 20 do 50 evra. Mi smo, ipak, išli taksijem do onih mesta koja su nam se učinila najzanimljivijim. To sve možete videti u vlogu. Takođe možete iznajmiti biciklu, motor ili automobil za obilazak.
  • Muzej na otvorenom gde ćete videti hramove i ikone u steni
  • Podzemni grad
  • Vožnja kvadovima kroz doline i zalasci sunca
  • Vožnja kadilakom
  • Jahanje konja
  • Uživanje u hamamu

Ukoliko niste venčani možda vam ovaj kraj bude inspiracija za venčanje 🙂

Šta kupiti?

Što se šopinga tiče, tu su naravno njihovi tepisi, šarene lampe i ostalo… Magneti su 3 lire. Možete kupiti i balon od drveta, plantna ili keramike za uspomenu 🙂 Postoje i bazari, tako da tradicionalni turski šoping ne manjka ni ovom kraju. Ukoliko niste ranije, obratite pažnju na kamen sultanit jer se on nalazi samo u Turskoj, menja boju i vrlo je zanimljiv kao poklon za neku dragu žensku osobu. Naravno, kupila sam minđuše 🙂

Kapadokija utisci

Na kraju vas pozivamo da obavezno pogledate vlog iz Kapadokije, jer ćete kroz njega najbolje osetiti ovaj kraj, ali i kako sve to izgleda uživo. Neke stvari ipak ne mogu da se opišu rečima. Takođe, u videu smo odgovorili na razna pitanja koja ste nam postavljali na društvenim mrežama.

Želimo vam lep provod u Kapadokiji i siguran let sa Turkish Airlinesom. #widenyourworld

Ostavi svoj komentar

avatar
  Subscribe  
Obaveštavaj me o