otvorena golubačka tvrđava za turiste

Koliko je opasna GOLUBAČKA TVRĐAVA?

Prvi radni dan

Mesecima smo sa nestrpljenjem, pratili kada će GOLUBAČKA TVRĐAVA otvoriti svoja vrata posetiocima. Pratili smo izgradnju i divili se sa strane ovom velelepnom zdanju koje krasi našu obalu Dunava već vekovima. Naravno da nismo mogli da odolimo, već smo iskoristili lep prolećni dan i bili među prvima koji su se popeli do vrha.

Imamo malu zamerku na organizaciju, ali verujemo da će se, ljudi koji rade tu, uhodati i da će zaboraviti na nervozu, koja se, nadamo se, osećala samo zbog prvog radnog dana 🙂

U ovom tekstu nećete naći istorijske činjenice, niti ću se osvrnuti na to koliko je novca potrošeno na renoviranje. Sve to možete da nađete i na Guglu. Sa druge strane, ako posetite Golubačku tvrđavu, čućete, a i pročitaćete mnogo o istoriji koju kriju ove zidine. Zato ne želim da vam trošim vreme na to.

Želim ovim tekstom, da skrenem pažnju svima na ono o čemu se bruji u medijima u poslednje vreme. Mnogo godina putovanja, istraživanja i penjanja je iza ovog bloga i zato smatram da imam pravo da iznesem svoje mišljenje o ovoj, ne baš tako prijatnoj temi.

Bezbednost ili selfi?

Bilo mi je užasno kada sam, pre neki dan, videla sliku sa vrha tvrđave kod Jovane i Srđana u jutarnjem programu, gde je voditeljka pitala Dunju Jovanić koliko je bezbedna ta lokacija. Kako devojka koja nije bila tamo može da da svoje mišljenje? Zar ne postoji neko ko se bavi tim pitanjem? Zar nije pre otvaranja pomenute tvrđave neko prošao tim stazama i ocenio da li su one uopšte za posetioce ili nisu još uvek?

Ako se ulaznica naplaćuje, onda bi trebalo da bude logično da je neko već sve to proverio! Da li će neko tamo da se slika ili šta će već da radi na putu ka vrhu, to je druga priča. Dakle, ukoliko je taj neko ko je nadležan prošao tim stazama i video da nije bezbedno, zar nije mogao da postavi znak zabranjeno fotografisanje? Taj znak se viđa na mnogim lokacijama i ne vidim zašto, ako stvarno toliko nije bezbedno, nije bilo moguće da se tako nešto odradi?!

Moderno je

Život se mnogima svodi na fotografiju koju će napraviti za Instagram. Tužno ili ne, to je ono što je danas moderno. Svako ko ima bilo koju društvenu mrežu bar jednom je izgovorio čuvenu rečenicu: „Ajde da me slikaš za Instagram“ ili „Ajde da me slikaš za Fejs“. Tu generalno ne bi trebalo da bude ništa loše. Fotografije su zamrznute uspomene i svi volimo da ih gledamo. Uživamo u njima, prisećajući se tog lepog osećaja ili predela u kojem smo ih napravili. Ipak, dolazimo do onog glavnog…

Za koga?

Za koga se prave te fotografije i video snimci? Za uspomenu ili za lajkove? Možete da ih pravite za šta god hoćete i to u principu uopšte nije bitno! Stvarno nije, ako vam je bitno da imate lajkove, doćićete do njih. Ako želite uspomene- sjajno! Problem se javlja kada izgubite svest o sadašnjem trenutku i počnete da radite sve ono što volite i ne volite samo da biste se „pokazali“ na društvenim mrežama.

Problem, veliki problem

Baš tu se javlja problem jer su mnogi negde čuli da moraju da izlaze iz zone komfora. Da moraju ovo, da moraju da probiju strah, da moraju da se pokrenu, da moraju da urade ovo ili ono zato što je to neko drugi uradio. Znate šta?! NIKO NE MORA NIŠTA! I tu se prelazi granica bezbednog za svakog pojedinca. Nismo svi isti, pa tako nije ni bezbedno za svakoga!

Putovanja kao inspiracija ili putovanja kao opasnost

Putovanja mogu biti jako opasan hobi, ako ne razmišljate svojom glavom. Da li znate koliko ste spremni i sposobni da podnesete? To vam je ujedno i odgovor na pitanje DA LI JE GOLUBAČKA TVRĐAVA BEZBEDNA?

Oni mogu da postave lance, stepenice, vodiče i da vas vežu sa čime god hoće, ako vi imate strah od visine – da li ćete uopšte moći da se popnete? Ako ste bolesni i imate grip i temperaturu, da li ćete planinariti? Ako nemate kondicije, da li stvarno mislite da morate sve da uradite za tu jednu fotografiju koju ćete postaviti na Instagram?!

Nema te obezbeđene Golubačke tvrđave koja će vam dati fantastičnu fotku sa vrha ukoliko vi niste svesni šta radite!

Ne obilazi se ni Srbija, ni svet zbog fotografija i lajkova već zbog učenja, novih iskustava i sreće koju osećaš dok otkrivaš nove stvari na tom putu! Onog trenutka kada to zaboraviš, zapamti da si bacio/la novac i vreme na putovanja.

Golubačka tvrđava

Klikni ovde i pronađi smeštaj u okolini

Golubačka tvrđava je poprilično jasno utvrđenje. Postoji deo za decu i starije ljude, a postoje i staze na koje se ne sme bez vodiča. Postoji vidikovac na obližnjem brdu, koji gleda na tvrđavu, ali ćeš na putu do vrha možda sresti i neku zmiju. Postoji i lep pogled na tvrđavu iz bašte kafića. Postoji i lep kej koji vodi ka tvrđavi. Dakle, kao što vidite postoji za svakog po nešto.

Zato odaberite ono što je bezbedno za vas! Mi smo se popeli i to možete videti u videu. Tokom penjanja nismo osetili da nismo bezbedni. Imali smo vodiča i sami smo birali tempo. To je ono što i vama preporučujemo. Izaberite svoj tempo i uživajte u pogledu, ali pazite gde stajete!

Da, mogli su da naprave neku žičaru ili lift, ali budite sigurni da apsolutno nikada pogled sa vrha neće biti isti kao kada vi sami stignete tamo i kao kada vas nešto teleportuje gore. To je ono istraživanje i uživanje u svakom trenutku putovanja sa početka ovog teksta. Ako niste u tom fazonu, sedite i naručite kafu sa pogledom na ovu lepoticu Dunava i provedite se najbolje što možete.

Nije sve za svakoga i ne može, niti treba svako da bude doktor ili astronaut. Putovanja su uživanja, a vi sami morate da znate u čemu najviše uživate – eto baš to treba i da radite dok putujete i baš tako treba da birate lokacije i destinacije. Toliko je jednostavno, samo malo slušajte sebe i intuiciju, a ne modu i trendove.

Uživajte!

Ostavi svoj komentar

avatar
  Subscribe  
Obaveštavaj me o