Svedoci smo da je ovih dana kampanja #MojaSrbija ili Moja Srbija, kako vam draže, zapalila društvene mreže. Osim na Internetu o ovoj kampanji se priča svuda i na TVu i na radiju i na pijaci i u prodavnicama, u turističkim agencijama… Mišljenja su podeljenja, neko je za neko protiv. I mi imamo naše. I zato hajde da zanemarimo politiku i da vidimo ZAŠTO je OK letovati u Srbiji a zašto NIJE OK.

ZA

1. Srbija je, bez razmišljanja i polemisanja, prelepa zemlja. O tome smo već pisali OVDE.

2. Pre nego što zakoračiš u tuđe upoznaj svoje dvorište.

Na žalost mnogi nisu upoznati sa ponudom koju Srbija nudi. Od jezera, reka, preko kulturno istorijskih spomenika do prirodnih rezervata od kojih zastaje dah.

3. U Srbiji ima toliko festivala i događaja da jednostavno ne može da se desi da ti baš ništa ne odgovara.

4. Hrana i noćni život.

Ono oko čega se svi slažu koji odu iz Srbije na neko vreme, nigde hrana nije tako ukusna niti igde možete da se provedete kao u beogradskim kafanama.

5. Vekovima unazad ljudi iz celog sveta dolaze u posetu Srbiji. I rado se vraćaju.

Zašto? Dobra hrana, zabavan noćni život, rakija, prirodne lepote, mnogo sela i manjih mesta gde može da se pobegne od gradske vreve, istorija, ljubazni domaćini, muzika, dobra lokacija i mir (čitaj nije gužva osim ako se ne nađeš u jagodinskom akva parku dok peva Ceca).

Kada pobegnete iz gradske gužve u obližnju šumu ili plažu neke rečice shvatate da treba biti zahvalan što ne morate da sednete u avion ili da se klackate autobusom 15 sati da biste stigli do svežeg vazduha, hladne izvorske vode i mira koji samo priroda može da pruži.

 

PROTIV

1. Srbija nema more i ako ste od onih kojima svake godine treba slana voda tu nema pomoći – morate da pređete granicu.

2. Neljubazni domaćini. Na žalost, ukoliko niste stranac lako može da vam se desi da ne dobijete uslugu koju ste platili.

3. Cene. Za strance je jeftino, za prosečnog Srbina je skupo. Ako realno pogledamo ove godine je cena za 10 dana na Tasosu, smeštaj i prevoz, po osobi bila oko 80 evra. Jeste u pitanju predsezona ali pitanje je da li vikend bilo gde u Srbiji može da se nađe za te pare.

4. Da bi uspeo da napraviš bilo šta od svog života moraš da izađeš iz zone konfora. Zato je važno preći granicu i upoznati druge kulture, navike, kuhinju, ljude.

5. Sloboda izbora. Možeš da letuješ, zimuješ, ideš na vikend ture GDE HOĆEŠ. Idi na more u Tursku. Idi na pešačenje i kampovanje u neki prirodni rezervat. Poseti neko svetsko čudo. Idi u Diznilend. Idi na Srebrno jezero. Stani ispod vodopada Prskalo. Meditiraj na obali Dunava. Radi šta hoćeš i zapamti da pravo izbora koje imaš ne treba da ti pomuti nikakva kampanja niti oni koji tu kampanju ne podržavaju.

*** Ne dozvoli da ti čekanje postane navika. Živi svoje snove i rizikuj. Život je ono što se dešava sada a ne ono što gledaš na TVu, to je prošlo. Živi bez izgovora. Putuj bez kajanja. ***

37 razloga zašto nikad ne treba da posetitie Srbiju

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *