Koliko su mirisi važni u životu?

Miris je fiziološki osećaj koji nastaje kada vazduhom donete čestice dospeju u deo nosa sa receptorima koje podstaknu da pošalju odgovarajući signal mozgu. Dokazano je kada se na laboratorijskom pacovu izvede eksperiment gde mu se utrlja eterično ulje na glavu, u jetri ga pronađu posle 15 minuta! To znači da miris prodire, brzo i lako, do vaših organa i tamo nešto u vama radi (relaksira, tonizira, energizuje, opušta vas, smanjuje bol i napetost…) Setite se koji je vaš omiljeni miris a onda se setite koliko se dobro osećate svaki put kada ga osetite u blizini! Fenomenalno, jel da?

Možda se sećate bakine pite ili mamine sarme? Tatinog odela dok popravlja auto ili dedine stare šahovske table. Sećate se učionice I krede? Mogu da se kladim da kad vam kaže neko jabuke i cimet odmah osetite tu mirisnu notu, vidite vašu omiljenu osobu kako zavija pitu, vidite šporet, čak možda možete i da osetite koliko je hrskava? Baš vam se jede pita zar ne? 🙂

Ah ti mirisi… Hajde da ih oživimo i da se prisetimo koji su mirisi obeležili 2015. godinu!

1. Miris prve jutarnje kafe. (Na šta prvo pomislite kad kažete Dobro Jutro, nego na KUVAJ KAFU :))
2. Miris snega na Kopaoniku. (Beskrajna belina i Sunce! Stvarno nedostaje sneg!)
3. Miris mora uz izlazak Sunca na Kipru. (Carpe diem! More je najlepše nekoliko trenutaka pre nego što Sunce odluči da se pojavi!)
4. Miris pekara i kroasana u Francuskoj. ( Ah svi ti neodoljivi mekani kroasani pojedeni u romantičnim francuskim sokacima!)
5. Fantastična mešavina začina (cimet, biber, đumbir, muskatni orah, vanila) za novogodišnje kolače. (Da, uspeli su iz prve! JEEEE)

Mirisi poseduju moć ubeđivanja jaču nego reči,pojava,emocija ili volja. Takva moć ne može se odbiti , ona ulazi u nas kao dah u pluća. ispunjava nas i prožima u potpunosti. Za to ne postoji lek…

Šta vi kažete?Koji su mirisi obeležili vašu 2015. godinu?

 

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *