novogodišnje odluke su sranje

Juče je bila prva nedelja u ovoj godini. Svi smo naravno još uvek pod utiskom dočeka, neki ovih dana slave i Božić, tako da je praznično raspoloženje još uvek oko nas! Neizostavni deo praznika je vreme kada sediš sam sa sobom i pišeš ili samo razmišljaš o tome šta će to sve da se promeni tokom ove godine.

Maštaš o tome da prestaneš da pušiš, da ideš na letovanje, da završiš faks već jednom, da se zaposliš, da putuješ Evropom vozom, da smršaš…. I stvarno ne postoji ni jedna glupa želja! Magija lampiona, ukrasa i šljokica te nekako tera da veruje da će sve to biti prelepo, idealno i da će sve samo od sebe da se sredi.

Sedimo mi tako sinoć i razgovaramo o novogodišnjim odlukama. I onda u jednom momentu razgovor dobija očekivani obrt – mora da se sačeka ovo, mora da se sačeka ono… prestaću da pušim posle praznika, manje ću da jedem posle Božića, nigde nema posla… Dakle ljudi, ako niste krenuli da osvajate svoje novogodišnje odluke još 1. januara 2016. moram da vam kažem da – novogodišnje odluke su sranje! Eto rekla sam.

Ja sam inače protiv ružnih reči i ne koristim ih u svakodnevnom govoru. Kad god mi dođe da opsujem mislim na cveće, proleće i prođe me ta mahnitost. Ali sada jednostavno ne mogu da ćutim. Mogu da se kladim da imaš punu fioku želja koje ne možeš da ispuniš zato što misliš da te svašta nešto sprečava. Onda prođu praznici, vraćaš se u rutinu i zaboravljaš na sve do kraja decembra, kada počinje da ti bude žao što sve moraš da prepišeš na nov papir umesto da precrtaš! Stvarno hoćeš tako da živiš? Stvarno hoćeš da živiš i ove godine isto kao i prethodne?

Konkretno ako želiš bilo šta da promeniš u životu potrebno je da shvatiš da:

  1. NIŠTA NE MOŽE DA SE DOGODI U TOKU JEDNE NOĆI! Posle novogodišnje noći jednostavno neće ništa da se promeni osim ako ti ne počneš da se krećeš ka promeni… Što znači da:
  2. TI MORAŠ DA UZMEŠ STVAR U SVOJE RUKE! Tako što ćeš od ovog momenta početi da radiš stvari koje će te dovesti ka cilju, ali
  3. NE SMEŠ DA DOZVOLIŠ DA AKO PADNEŠ OSEĆAŠ DA SI GUBITNIK, ako stvarno veruješ u svoj cilj, a put kojim se krećeš ne donosi rezultate – jednostavno to je znak da je potrebno da promeniš put! Ne možeš da ideš za Beograd autoputem koji te vodi ka Nišu.
  4. NE OČEKUJTE MNOGO OD SITUACIJA I LJUDI, OČEKUJTE MNOGO OD SEBE! Sve novogodišnje odluke koje su ti propale, propale su jer se ti nisi dovoljno potrudio. Žao mi je!
  5. PRISTANI NA PROMENE, BUDI POKRETAČ PROMENA – jednostavno budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Možda to jeste izlizana izreka, ali ako malo bolje razmisliš o njoj videćeš da bez obzira na to koliko puta si je čuo, ona može da te motiviše!
  6. CARPE DIEM – Iskoristi dan, prestani da govoriš OD SUTRA ĆU,u stavri prestani da govoriš i obećavaš nego uzmi i uradi to što imaš!

Još konkretnije – ako sada poželiš da ideš na letovanje, teška posla da ćeš se sutra probuditi na obali mora. Potrebno je prvo da odlučiš gde želiš da ideš i kako možeš da dođeš tamo. Ako se desi da nemaš dovoljno novca počni da štediš! Avioni i autobusi svakako idu na razna letovališta pitanje je samo da li ćeš se ti naći u jednom od njih i to zavisi isključivo od tebe! Da li si spreman da ostaviš cigarete kako bi sebi priuštio luksuzno putovanje? Da li si spreman da se odrekneš gubljenja vremena kako bi radio više? Da li si spreman da promeniš nešto ne samo u svom životu već i u životu ljudi koji te okružuju? Da li si spreman da počneš odmah? Ako jesi sve tvoje novogodišnje odluke će biti ispunjene. Zamisli da svaki dan učiniš 5 koraka ka cilju? To je 1830 koraka koji ćete uz posvećenost sigurno dovesti tamo gde želiš! Ako nisi spreman da počneš odmah, žao mi je tvoje novogodišnje odluke su sranje!

HEJ! PROČITAJ I OVO...

1 Comment

  1. Kako bre, šta ce sad da kazu svi oni lajf kouči sa svim onim silnim mantrama- na tebi je samo da zaželiš i da stalno misliš na to i koliko sutra ima da smršaš, da se obogatiš, da diplomiraš, da se zaposliš, da se u tebe zaljubi šeik i da…sve još što poželiš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *