Everything

6 ideja kako da se opustite u svom domu / Ostani kod kuće #ŠtaTiTeško

#ostanikodkuce

#KafaKodKuće Ideje kako da se opustite u svom domu?

Navikli ste da sa vama delimo putopise i događaje sa raznih destinacija koje posećujemo. Međutim, situacija u kojoj smo se svi našli zaustavila je svet, pa samim tim i nas. U ovim momentima, koji će nekima od vas biti teški, želimo da vam pošaljemo pozitivnu energiju i da vas pozovemo da sa nama popijete kafu kod kuće. Želimo da podelimo sa vama naše rituale koji nam obezbeđuju pozitivno raspoloženje svakodnevno.

Nedavno smo postali roditelji i u samoizolaciji smo sa malom bebicom. Trudimo se da uživamo u svakom trenutku sa njom. Uz nju svakodnevno učimo, a ona nas zabavlja i stavlja nam osmeh na lice, čak i kada se čini da se ova situacija neće skoro završiti.

Po nekad nam padne na pamet da možda nećemo nigde otići do kraja godine, ne znamo ni kako će se posao dalje odvijati kada sve ovo prođe.  Ipak smatramo da nije vreme za pesimizam.
 Zato se trudimo da svakodnevno bodrimo jedno drugo i održimo pozitivno raspoloženje kako znamo i umemo.

Svakog dana se trudimo da imamo vremena za sebe koje svako od nas može da iskoristi onako kako želi. Sale voli da se opusti uz muziku i dobar ritam. Ja volim onih pola sata uz prvu jutarnju Doncafe Strong kafu… Ima još mnogo malih rituala kojih se ne odričemo u samoizolaciji (sada kada možda imamo i najviše slobodnog vremena kod kuće) i zato sa vama u nastavku teksta delimo one koje najviše volimo.

  1. Jutarnji rituali

Sada je pravo vreme posvetiti se jutru i uživati u njemu na pravi način, onako kako ste godinama hteli, ali „niste imali vremena“. Nama su jutra malo užurbanija jer je Nađa tu da nas razbudi. Ipak, imamo sreće da, kada je nahranimo i sredimo, voli da odrema još sat vremena. To je naše vreme za prvu jutarnju kafu. Prvih desetak minuta provodimo u tišni (ko ima bebu zna koliko je tišina dragocena ) a zatim se bacamo na posao. Planiramo dan tako što se dogovaramo ko će šta završiti u toku dana. Volimo da se podelimo, pa tako neko završava obaveze oko kuće, dok drugi radi. Odavno smo shvatili da ‚‚dogovor kuću gradi‚‚ pa se toga pridržavamo i u ovoj situaciji.

Najbolja odluka koju smo doneli je da nema Interneta i TVa dok se pije jutarnja kafa, pa tako vreme uz nju provodimo uz laganu muziku i/ili razgovor.

  • Razgibavanje

Mnogi od nas neće odraditi trening u kući (mada postoji mnogo online programa) zato je važno ostati aktivan, na bilo koji način. Mi smo rešili da preuredimo naš dom i da sredimo sve kutke koji uvek ostaju za neki drugi put. Možda vi možete da sredite orman, preuredite dnevnu sobu ili od terase napravite malu biljnu oazu. Neka vam ne bude teško da ustanete i uradite nešto u kući što odavno odlažete. Setite se uvek da će ovaj karantin proći i da će vam biti žao što niste završili neke stvari kada ste imali vremena. Drugi (i nama omiljeniji) način za razgibavanje je muzika i ples. Jednostavno je – pustite omiljenu muziku i igrajte J A možete i iskombinovati oba načina

  • Pisanje dnevnika

Iako vam se možda čini da su ovi dani dosadni da bi se išta zabeležilo u dnevnik, verujte da nije tako. Pišite u dnevnik kako se osećate, zašto se tako osećate i šta možete da uradite da biste se osećali bolje.

Ono što nama uvek pomaže jeste da skuvamo kafu i da se prisetimo nekih dogodovština. Setimo se kako smo uživali uz kafu na plaži na Šri Lanci dok je lila kiša. Prepričavamo kako nam je bilo zanimljivo dok smo probali nove ukuse, kao što je Coffee Luwak, kafa koju smo probali na Baliju, a dolazi nam iz digestivnog trakta životinje po imenu Civet… Sećamo se prave crne bosanke uz ratluk iz Baščaršije. Dugo smo tražili način kako da je donesemo u svoj dom i uspeli smo. Sada kafu spremamo tako što u električnu džezvu ubacimo nekoliko kašičica kafe sa par zrnaca soli. Kada osetimo da se miris kafe širi, prelijemo je hladnom vodom, promešamo i čekamo da proključa. Trenutno nam se ovako najviše dopada, a možete i vi da probate pa da nam kažete kako vam se čini 🙂

  • Jedna stvar

Odaberite jednu stvar kojoj ćete se posvetiti dok traje ova situacija. Možda želite da pročitate neku knjigu koju ste odavno kupili, završite neki online kurs i naučite nešto novo ili obiđete sve muzeje sveta koji imaju virtuelne ture (kao što su Viminacijum, Luvr ili Machu Pichu). Šta god da je u pitanju odaberite jedno i  dok ne završite to ne počinjite sa drugim. Imajte strpljenja i posvetite se samo toj jednoj stvari . Kada je završite osećaćete se mnogo lepše nego da počnete 10 stvari u isto verme, a da ne završite ni jednu.

  • SPA DAN/SAT/VEČE/JUTRO

Sada je pravo vreme da ugodite sebi i da iz ove situacije ipak izađete preporođeni. Sada imate vremena za sve spa rituale koje inače preskačete. Ako ste u paru u karantinu, možete izmasirati jedno drugo, ako ne- tu su razni masažeri koji su spas. Pustite omiljenu muziku i tuširajte se dugo ili spremite kupku, stavite masku na lice, nanesite kremu za telo… Sada ovo možete da radite dok vam ne dosadi, jer sigurno imate vremena.

  • Kafa online

Sa prijateljima i rodbinom… Svakog dana održavamo kontakte tako što popijemo našu omiljenu Doncafe Strong kaficu sa nekim od njih preko video poziva. Lepo se ispričamo i međusobno širimo pozitivnu energiju, više nego ikada pre.

Ovo su samo neki saveti kako da vam vreme kod kuće prođe lepše, brže i pozitivnije. Mi smo se ovako prilagodili trenutnoj situaciji. Jedva čekamo da sve ovo prođe da odemo do parka sa Nađom, ali i da sa društvom popijemo kaficu uživo, ne samo preko neta. Čekaju nas Turska, Grčka, Dubai… ali sada je zdravlje na prvom mestu i zato budite sigurni ostanite kod kuće.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *