OTVORENO PISMO SVIM PUTNICIMA I TURISTIMA I ONIMA KOJI ĆE TO POSTATI

PUTOVANJE – ne razumeju svi tu reč na isti način. Interpretacija zavisi od čoveka do čoveka. Ljude je najlakše upoznati na putovanju. Daleko su od kuće i potrudiće se da rade ono što inače ne mogu. Čak i ako kriju nešto, to nešto će isplivati na površinu već u prvih par dana.

Ovo je otvoreno pismo koje će vam pokazati da na putu nema etiketiranja i loših dana.

Organizovane osobe, koje ne mogu ništa da prepuste slučaju će se spakovati danima pre. Znaće tačno svoju rutu i ništa ih neće poremetiti – najvažnije je da sve ide po planu. Kakve su ove osobe stvarno videćete čim plan počne da im se raspada kad prvi put zakasni bus ili voz. Neke će se tek onda opustiti a neke će se pretvoriti u aždaju…

Sa druge strane postoje i ležerni ljudi, neki bi rekli kampanjci, koji rade sve u poslednji momenat. Deluje kao da ih nije briga ali i ovde postoje dva tipa. Jedni koji putovanje shvataju kao zabavu i stvarno im nije važno da li će poneti sve što su zapisali ili što imaju u glavi. Drugi su nezainteresovani za svet oko sebe i stvarno ih nije briga ni gde idu ni šta će da ponesu.

Postoje i oni koji idu uvek na isto mesto na odmor. Neki se boje da promene lokaciju, osećaju se kao kod kuće. Sa druge strane, čovek koji svaki put traži nešto novo, ima nemirni, neukrotivi duh i glad za učenjem.

Ima ljudi koji vole da jedu na putovanjima. Jedino što ih zanima je dobra hrana i ni jedan pejzaž ne može da im zameni pun tanjir. Neki vole da ustaju pre zore, da istražuju, da idu bez cilja da upoznaju okolinu što više.

Sve vam je ovo manje ili više poznato. Viđali ste i nervozne ljude u prevozu i one koji vole gastro turizam. Znate za one koji idu već decenijama na isto mesto, istu plažu i u isti hotel. I sve je to u redu. Kao čovek, sam sebi možeš da radiš šta god želiš. Možeš da prespavaš ceo put ili da uživaš u putovanju. Možeš da provedeš ceo odmor napolju iako si platio pun pansion. Sve što ne ugrožava druga stvorenja je sasvim u redu!

Ako dozvoljavate sebi da se bahatite na odmorima… Ako dozvoljavate sebi da budete loši prema drugima… Ako čim krenete na put dohvatite flašu sa alkoholom ili neku cigaretu… Ako vas nije briga gde ćete baciti smeće… Ako otvarate prozor da izbacite žvaku u sred prirodnog rezervata… Ako se podsmevate i mučite životinje koje srećete na tom putu… Ako živite za odmor tokom kojeg ćete se iživljavati nad drugima… Ako ste spremni da drugom biću uskratite život zbog fotografije… Onda je vreme da dobro razmislite o svom životu i načinu na koji ga živite.

Da li je u redu da neko dođe kod vas u goste da vam gasi cigarete po dvorištu? Da li je u redu da vaš gost baca smeće po vašoj ulici ili vam isprazni pepeljaru u cveće? Da li je u redu da vaš gost lepi žvaku na drvo u parku blizu vaše kuće? Da li je u redu da vaš gost muči vašeg psa, mačku ili pticu samo da bi ona radila nešto zabavno kako bi on imao da postavi nešto na mrežu što će skupiti lajkove?

NARAVNO DA NIJE OK! Ako nije ok, onda prestani da se ponašaš kao da je ceo svet tvoj i kao da su sva bića na ovom svetu ovde da bi te zabavila! Ne poseduješ ti ništa osim svog uma i srca. Pitanje je kako ćeš ih iskoristiti.

Ako želiš internet senzaciju i lajkove, počni da praviš budalu od sebe ili smisli neki patent koji će pomoći drugim ljudima. Nemoj iskorišćavati životinje! To što nisi u svojoj zemlji ne daje ti za pravo da se ponašaš kao tajfun koji je došao da opustoši sve pred sobom.

Sledeći put pticama ostavi mrvice umesto žvake. Pomazi životinju koja ti se našla na putu. Baci smeće u kantu. Pružite ruku meštanima i ponašajte se onako kako biste želeli da se ponaša gost koji kroči u vaše dvorište. Eto toliko je jednostavno. Hvala ti što si pročitao ovaj tekst. Ako smo samo jednog od vas ubedili da više nikad ne baci žvaku na put – misija je uspela. Hvala!

Saša&Ana-Marija

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *