Presedanje u Dohi – iskustvo i saveti

Presedanje u Dohi je sve samo ne dosadno. Spremite se da umesto mučenja na aerodromskim stolicama naučite nešto o Qataru, uživate u spa centru ili… Polako, da krenemo iz početka 😉

PRESEDANJE U DOHI – zašto i kako?

Planirate putovanje preko Dohe u Aziju ili Afriku? Qatar airways ima mnogo dobrih ponuda i za jedan i za drugi kontinent iz Evrope i verujemo da će mnogi iskoristiti tu priliku da se upoznaju sa nekim novim svetovima.

Do sada smo putovali preko Istanbula i Dubaia, ali nikada nismo imali duže pauze od sat-dva. Putovanje na Zanzibar donelo nam je novo iskustvo – presedanje u Dohi i skoro 12 sati na aerodromu. Prvo smo bili malo šokirani, onda smo mislili da će nam biti dosadno. Budimo realni stolice na aerodromu stvarno nisu udobne za spavanje, zato smo rešili da istražimo šta sve možemo da radimo na aerodromu u Dohi i da li možemo da izađemo sa aerodroma i vidimo ovaj grad.

Nismo imali puno vremena za istraživanje jer smo se na put na Zanzibar odlučili na brzinu. Imali smo 48 sati da se spakujemo i istražimo aerodrom i okolinu – jer ko zna da li tamo ima WiFija, zar ne?

Budimo realni, nije nam bilo potrebno više od par sati da se spakujemo. Imamo naš planer kako da se što lakše i brže spakujemo (skini ga i ti i ubrzaj svoje sledeće pakovanje), a i zar leto umesto snega nije motivacija? Pa naravno da jeste 🙂

HAMMAD INTERNATIONAL – AERODROM U DOHI

Vreme je za presedanje u Dohi

Odakle god da ste doputovali svesni ste da imate mnogo sati do sledećeg leta. I šta sad? Zabava je jedino moguće rešenje! Osim ako ne morate da radite – a ni onda nećete imati problema jer je ceo aerodrom pokriven sjajnom WiFi mrežom. Ipak mi vam predlažemo da odgovaranje na mailove i ostale obaveze ostavite za neki drugi put i krenete u akciju.

Zabava na aerodromu u Dohi – šta – gde – kako

LOUNGE

Kao i na svakom većem aerodromu ovde ćete naći mnogo restorana, kafića i prodavnica. Cene su aerodromske 🙂 Pa ako planirate da se zabodete negde onda je najbolje da izaberete neki laundž. Obrok u restoranu i kafa vas može izaći kao i cena ulaska u jedan od laundža koji se nalazi na ovom aerodromu.

  • Bonus savet: u zavisnosti od vaše karte i vremena koje morate da provedete na aerodromu, moguće je da vam je laundž besplatan – zato uvek pred put kontaktirajte aviokompaniju preko koje putujete. U našem slučaju je to bio Qatar. Takođe određene platne kartice vam mogu omogućiti besplatan boravak u nekom od laundža, te se pre putovanja raspitajte u vašoj banci da li imate takve pogodnosti.

Pogodnosti koje imate u laundžu su – još bolji WiFi, hrana, piće, kafa, udobne fotelje, tuševi, TV, igrice, ali i mesto gde možete da odmorite. Mi smo bili u Oryx lounge – a vi pogledajte spisak svih koji se nalaze na aerodromu Hammad u Dohi ovde.

VITALITY SPA

Spa centar i to još na aerodromu – da molim! Proveli smo par sati u ovom spa centru i možemo vam reći da je to najbolje provedenih nekoliko sati na aerodromu ikad. Ima nešto u tome da plivaš dok ljudi oko tebe žure da stignu na avion 🙂 Znate kako kažu – kad vam život da limun, vi napravite limunadu. Dakle layover ne mora da bude strašan i dosadan već veoma osvežavajući, ako nas pitate. Zato ako imate par sati viška – iskoristite ih na najbolji mogući način – masaža, teretana, đakuzi ili plivanje, šta je vaš izbor?

  • Svlačionice, masaže i đakuzi su odvojeni za žene i muškarce, dok su teretana i bazen zajednički.

HOTEL NA AERODROMU

Ako planirate da se odmorite možete rezervisati jedan od mnogih hotela koji Qatar ima u ponudi (vidi više informacija ovde) ili možete uživati u hotelu na aerodromu – Oryx Airport Hotel. Imajte u vidu da ovaj hotel možete rezervisati na minimum 5 sati. Rezervaciju možete odraditi u napred ili na aerodromu, jednostavno samo dođete do recepcije i prijavite se.

ŠOPING

Ako izuzmemo klasičan free shop na ovom aerodromu može lepo da se pazare razne stvari. Kozmetika, parfemi, odeća, ali i tehnika. Mi smo, na primer, kupili GoPro i uštedeli 100 evra. Zato ako vam treba nešto određeno i kvalitetnije, procunjajte se malo po aerodromu. Pogledajte ovde sve prodavnice i butike koji se nalaze na aerodromu, pa isplanirajte šoping.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE ŠTA SMO MI JOŠ RADILI NA AERODROMU U DOHI

PRESEDANJE U DOHI – VIDEO

Šta možete da radite besplatno ako imate samo par sati na aerodromu?!

Dakle možete da zaključite da je aerodrom veliki i da pruža mnoge pogodnosti. Postoji nekoliko tihih soba (Quiet rooms) gde se možete ispružiti. Ove sobe su besplatne. Takođe na aerodromu se nalazi i soba za pušače. Naravno na aerodromu postoji i soba za molitvu. Ako putujete sa decom biće vam od koristi da znate da postoji nekoliko „igrališta“ sa toboganima i sličnim zanimacijama za decu. Širom aerodroma postoje mesta za gledanje TVa, igranje igrica… Širom aerodroma su dostupni i desktop kompjuteri. Aerodrom Hammad ima i voz kojim se možete voziti do izlaza D (pogledaj video).

Generalno aerodrom je veoma čist, toaleti takođe. Jedino na šta moramo da vam skrenemo pažnju je voda – dakle i ako postoje česme na kojima možete da natočite vodu za piće – mi vam preporučujemo da ipak kupite flaširanu vodu, kako biste sprečili eventualne stomačne tegobe.

PRESEDANJE U DOHI – KAKO IZAĆI SA AERODROMA I POSETITI GRAD?

Prvo pitanje kada je napuštanje aerodroma u pitanju je viza. Za boravak od nekoliko sati na aerodromu viza vam nije potrebna. Međutim, da biste napustili aerodrom morate je imati, pogotovo ako imate Srpski pasoš. Ako imate neki drugi pasoš – pogledajte ovde kakva je situacija za vas. Uglavnom više od 80 zemalja ima mogućnost za besplatno viziranje i Srbija je od skoro jedna od njih. Da se razumemo, pričamo o tranzitnom viziranju za Qatar.

  • Kada putujete samo do Qatara situacija može biti drugačija, te se pre putovanja dobro raspitajte šta i kako – ali koliko mi znamo možete da dobijete vizu na aerodromu, iako oni preferiraju da sve sredite pre puta – online (vidi ovde kako to da uradiš).

Da se vratimo na tranzitno viziranje 🙂

Možete online da podnesete zahtev za vizu, minimalno 7 dana pre puta. Klikni ovde da podneseš zahtev

Kao što smo rekli, mi smo imali svega par dana za pripremu puta, te smo zakasnili smo za to. Međutim, naleteli smo na Discover Qatar štand na aerodromu i sačekali smo u redu da bismo se raspitali za sledeći put. Ono što smo saznali, nakon što smo im dali na uvid pasoš i boarding kartu je da možemo da dobijemo vizu za izlazak sa aerodroma odmah i da ekskurzija košta 10$. Imali smo sreće i uspeli smo da obiđemo Dohu u poslednjem krugu (poslednja ekskurzija je u 20h). Procedura je trajala svega par minuta – uglavnom oni su popunili zahtev za vizu, mi smo samo potpisali. Na kraju smo se sjajno proveli i videli ovaj zanimljiv grad, koji bismo voleli malo detaljnije da itražimo u budućnosti, mada i ovo što smo videli za ta tri sata stvarno nije malo. Ukoliko budemo imali prilike za ponovni obilazak, preko dana, rado bismo ga iskoristili – te vam ovu eksurziju baš preporučujemo.

 

doha noću qatar
Doha noću

Presedanje u Dohi – DA ili NE?

Svi znamo koliko jedva čekamo da stignemo do destinacije na koju smo pošli. Ipak, presedanje u Dohi može biti sjajna lekcija da naučimo ono – uživaj u putovanju, a ne samo u destinaciji 😉

Ako pogledamo sve pogodnosti – spa centar, šiša u Dohi, pa čak i spavanje u hotelu – može se reći da odmor može da vam počne već na aerodromu, ako se dobro organizujete.

Verujemo da vam je ovaj post bio koristan i da ćete uživati u putovanju gde god da letite, Azija, Afrika ili Južna Amerika, šta god da je vaš izbor – Srećan put i lep se provod!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *