JOURNEY WITHOUT STRESS siguran na putu how to be safe on the road

Danas odgovaramo na vaše pitanje – KAKO BITI SIGURAN NA PUTU

Gde god da putujete, osim što razmišljate o tome kako ćete se dobro provesti ili kako ćete sklopiti odličan posao, bitno je razmišljati o sigurnosti. Nije potrebno da se osećate kao kod kuće ali morate da budete sigurni koliko god je to moguće. Danas ljudi putuju mnogo više nego ranije, neki zbog posla, neki zbog zadovoljstva. Mnoge devojke i žene putuju same svetom, muškarci takođe. Na žalost, svuda može da se desi nešto ružno i neočekivano, ali uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Zato nam je mnogo vas postavilo ovo pitanje: KAKO BITI SIGURAN NA PUTU?! Da izbegnete neprijatnosti pratite naše savete za sigurnost na putovanju. Osećajte se sigurno gde god da krenete i obiđite ceo svet ako to želite 🙂

Evo kako biti siguran na putu?

 1. ISTRAŽITE (ne govorite da nemate vremena za ovo jer vam treba jedva sat vremena da proverite mesto i lokaciju). Morate da znate okvirno šta se dešava u zemlji koju posećujete. Morate da znate lokaciju i broj ambasade. Morate da znate gde je turistički info centar.
 2. UPLATITE OSIGURANJE – putno osiguranje je najvažnija stavka u vezi putovanja! Ako nemate novac za osiguranje nemate ni za put. Tačka. Osim što će vam se novac u slučaju nezgode vratiti, saznaćete i koji lekar vam je najbliži. Sva osiguranja sada imaju pozivne centre koji su dostupni širom sveta, tako da ako se desi nešto uvek imate koga da kontaktirate!
 3. Posebno za one koji idu sami, ali i za parove koji planiraju putovanje – idite na dobro ocenjena mesta. Ne morate koristiti Airbnb, Booking, Trivago i slične sajtove za rezervaciju – iskoristite ih za proveru. Pročitajte komentare gostiju ili korisnika usluga i tek onda se odlučite gde ćete odsesti. Verujte pogrešan izbor hotela može da napravi horor od odmora!
 4. Ostavite nekom podatke o hotelu i ispričajte mu mini plan puta!
 5. Slikajte svoja dokumenta i okačite ih na DropBox kako biste mogli da im pristupite sa bilo kog kompjutera. Zapišite na papir sve podatke o transferu, prevozu, smeštaju! Bitno je napisati ove stvari na papir jer baterija uvek može da ode!
 6. Ne držite sav novac i dokumenta na jednom mestu. Čuvajte ih na uvrnutim mestima koja se niko neće setiti da pogleda!
 7. Oblačite se kao lokalci. Trudite se da ne izgledate kao turisti i budite opušteni! Ne idete na streljanje, nego na odmor 🙂 Važno je biti siguran na putu, ali treba se i provesti lepo.
 8. Taksisti vole da skrenu sa rute da zarade malo više… Skinite google mapu za područije u koje idete i pratite vozilo kako biste bili sigurni da ne skreće sa rute.
 9. Ako vas neko koga ste upoznali na putu pozove da radite nešto što vam ne prija – recite NE i ne osećajte krivicu.
 10. Da bi neko bio siguran na putu ne mora stalno da bude sam! Sklapajte prijateljstva, upoznajte ljude, ali im ne verujte puno. Budite na distanci i držite druge dalje od vašeg prtljaga i sobe!

Bonus savet za dame koje putuju same:

 • Barem jednom dnevno se javite nekome kod kuće.

 • Nosite lažni verenički prsten ili burmu.

 • Spakujte se lagano kako biste mogle same da ponesete svoj kofer!

 • Nikad ne ostavljajte torbu kako biste nešto slikale ili da odete do toaleta! Što manja torba, to bolje!

 • Izbegavaj alkohol i drogu.

Šta vi kažete kako biti siguran na putu? Šta vi radite da se osećate sigurnije?

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *