Skoplje utisci i saveti | Hotel Marriott | Ana Marija & Saša Travel
skoplje utisci i saveti

Skoplje utisci i saveti

Šta sve morate da znate pre odlaska u Skoplje?

Ukoliko prvi put idete u Skoplje – očekujte neočekivano, u svakom smislu te rečenice 🙂 Oni koji su bili u ovom gradu shvataju o čemu pišem, a vi koji niste shvatićete u ovom tekstu 🙂

Mi smo izračunali da nam je komfornije da do Skoplja idemo automobilom. Kad se sabere i oduzme čekanje na aerodromu verovatno ćete i vi pre stići autom. Mi nismo zatekli nikakve radove na auto putu, a nova deonica je sasvim ok za pristojnu vožnju. Možda ćete malo sporije voziti kroz Makedoniju, ali Skoplje je svakako blizu granice, pa se nećete puno voziti njihovim putevima.

Cene

Putarinu u Makedoniji možete platiti u denarima ili evrima (možete davati i sitne evre) ili karticom. Trenutno je 61 makedonski denar = 1 evro – a tačan kurs pogledajte ovde.

Cene su niže nego u Srbiji i Hrvatskoj, pa ćete tako za jednu kafu izdvojiti oko 1,2evra ili manje, kolače možete jesti i za manje od 2evra, a obrok u restoranu srednje klase neće vas izaći više od 6evra. Voda u Makedoniji je uglavnom ispravna za piće, ali ako vam je potrebno, flašica vode od pola litra, u prodavnici, je manje od pola evra. Ostale cene pogledajte ovde.

Smeštaj u Skoplju

Naš izbor je bio Hotel Marriott Skoplje.

U hotel smo stigli uveče. Vrlo lako nas je navigacija dovela do garaže hotela koja je, baš kao i Hotel Marriott Skoplje u samom centru Skopja. Parkirali smo se, čekirali i smestili u sobu, sa najlepšim pogledom na grad.

U vlogu pogledajte kako nam je izgledala soba, ali i kako smo se proveli u spa centru hotela Marriott. Posebno možemo da izdvojimo preukusan doručak u Distrikt Bar Kitchen, koji vam preporučujemo da posetite, čak i ako niste gosti hotela.

Kako se hotel Marriott nalazi u samom centru Skoplja, automobil za obilazak nismo koristili, jer nam je sve bilo u blizini. Vrlo lako smo pešaka stizali do svih znamenitosti grada. što takođe možete videti u vlogovima. Obavezno pogledajte i Instagram priče koje smo objavljivali tokom našeg putovanja – klikni ovde.

Pronađi svoj smeštaj u Skoplju – klikni ovde

8 stvari koje moraš da vidiš i probaš u Skoplju

  1. Spomenici… mnogo, mnogo spomenika naćićete na svakom koraku. Neki će vam se činiti kao da su nasumično postavljani svuda po gradu, drugima ćete se diviti… Ono što je sigurno to je da ćete posle samo jednog obilaska centra Skoplja imati utisak kao da ste prošli celu istoriju Balkana i Evrope.
  2. KAMENI MOST koji će vas odvesti od ili dovesti do STAROG BAZARA. Krivudave ulice, kaldrma, turska kafa ili čaj, burek, slatkiši i šoping podestiće vas na Sarajevo, ali i turske čaršije u kojima svi uživamo na svoj način 🙂
  3. Memorijalna kuća MAJKE TEREZE, takođe se nalazi u samom centru. Nadomak nje je crkva u kojoj je, po verovanju, ona krštena. Lokacija memorijalne kuće nije odabrana nasumično, već mnogi misle da je ona rođena u kući koja se nalazila na tom mestu.
  4. MUZEJI – definitivno najlepši je Arheološki Muzej, ali možete posetiti i Muzej Iluzije, Muzej Holokausta, Nacionalni Muzej ili Prirodnjački Muzej. Takođe, po gradu se nalazi i mnogo galerija.
  5. Kao i svaki veći grad na Balkanu i Skoplje ima svoju tvrđavu, koja se nalazi u neposerdnoj blizini centra grada, a do koje vrlo lako možete stići kroz Stari Bazar.
  6. Vodno planina do koje možete stići automobilom ili autobusom od Skoplja. Do vrha vozi žičara, a na vrhu vas čeka divan pogled na Skoplje, ali i drugu stranu Makedonije. Osim prelepog pogleda tu je i čuveni Milenijumski krst.
  7. Kanjon i jezero Matka – uski kanjon donjeg toka reke Treske, nalzi se oko 15 km od Skopja. Ovo je idealno mesto za uživanje u svim čarima prirode.
  8. Hrana i Skopsko pivo 🙂 Gde god da se nađete ne propustite priliku da uživate u ukusnoj hrani (koja podseća na našu i tursku) i nikako ne preskačite dezert jer su im kolači na svakom koraku preukusni.

Još zanimljivih lokacija, sa mapom pronađite ovde

Da li je dovoljan jedan dan za obilazak Skoplja?

Ovo je najčešće pitanje koje smo dobili u vezi Skoplja i moramo da odgovorimo sa NE! Ukoliko stvarno želite da upoznate ovaj grad i okolinu trebaće vam minimum 3 dana, možda i više. Svakako ukoliko planirate izlet u prolazu, od par sati – centar Skoplja može zadovoljiti sve vaše potrebe 🙂

Skoplje utisci za kraj

Što se nas tiče grad je veoma zanimljiv. Malo konfuzan ako pokušate da shvatite zašto je neki spomenik postavljen baš tu. Uživali smo u dobroj i ukusnoj hrani, veoma lepoj jutarnjoj kafi i prelepom pogledu na centralni trg iz hotelske sobe hotela Marriott. Da li bismo ponovo došli? Naravno!

Želimo vam srećan put i lep provod u Skoplju 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obaveštavaj me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments