sunčanje

Ćao ljudi!

Krenula je sezona lepog vremena i jakog, nekad prejakog Sunca. Zato smo rešili da vam razrešimo neke dileme kada je sunce i sunčanje u pitanju.

Na jednu stranu čujete kako je sunčanje zdravo, na drugu kako je sunce opasno po kožu i zdravlje i kako možete da dobijete rak i svašta nešto. Ipak svi žele taj divan, zdrav, svež preplanuo ten! Šta je uopšte ok, a šta nikako nije dobro za vas?!

Prvo i osnovno što morate da znate je da je solarijum najgora stvar koju sebi možete da uradite, kada je sunčanje u pitanju. Ne postoji ni jedan jedini razlog zbog kojeg biste se pekli u toj rerni.

SUNCE I SUNČANJE

Kada boravite na suncu vaš organizam skuplja vitamin D i on je odličan za vaš imuni sistem.

Najbolje i najzdravije je da budete na Suncu kada izlazi i kada zalazi. To ne znači da ćete umreti ako provedete jedan ili nekoliko dana na suncu. Niti ćete se spržiti ako se izložite suncu u periodu od 11 do 17 časova. KAKO?!

Potrebno je da slušate svoj organizam. Ako vam je pretoplo, prežedni ste, ako osećate da gorite, ako vam je neprijatno, ako crvenite, ako vidite neke promene na koži – znači da ste preterali!

Nije letovanje vratiti se kući crn kao crnac. Morate da shvatite da vaša koža pati i da budete svesni da je koža najveći i najvredniji organ koji imate i zato morate da je negujete!

SPF FAKTOR šta je to i šta znači?

SPF- Sun protection factor – Faktor zaštite od sunca

Ova brojka na kremama za sunčanje će vam dati smernice – koliko dugo koža može biti izložena na suncu pre pojave prvog crvenila.

Ako vaša koža pocrveni na suncu za 10 minuta SPF 30 bi u teoriji trebalo da vas zaštiti oko 300 minuta.

Dakle, manji zaštitni faktor – češće mazanje i obrnuto!

Važno je namazati se TEMELJNO barem 15min pre sunčanja, posle brisanja peškirom i kupanja!

ULJE ili KREMA

SLUŠAJTE SVOJE TELO! Ulje možete da koristite u ranim jutarnjim satima, kao i kada sunce zalazi i nije jako! U svim drugim slučajevima kreme sa faktorom od 30 do 50 su najbolji izbor. Nikada na lice ne stavljajte ulje za sunčanje! Uvek odaberite kremu za sunčanje koja je baš za lice kako vam se ne bi stvarale bubuljice! Takođe, nema potrebe ni da preterujete sa mazanjem i da se mažete na svakih par minuta nikakvo preterivanje ne prija koži!!!

PILINZI I DEPILACIJA

Agresivni pilinzi, vosak, čupanje dlaka i slično će upaliti kožu. Pogotovo svetlu i osetljivu kožu ne treba iritirati pre sunčanja! Izbegavajte da isprobavate nove stvari dan pre odlaska na odmor kako vam odmor ne bi propao!

HRANA I PIĆE

Zdrava hrana kao što su voće i povrće (koje je puno vode) kao i umereno rashlađena voda će hidrirati vaše telo na najbolji mogući način! ŠTo ste duže na suncu, to vam više vode treba da vam se koža kasnije ne bi ljuštila u ogromnoj meri! Hidrirajte svoj organizam, ali opet, nema potrebe da unosite 6l vode dnevno! 3l u vrelim letnjim danima su sasvim ok 🙂

Šta posle sunčanja?!

Posle sunčanja hidrirajte kožu blagim mlekom za telo koje će je oporaviti i osvežiti! Osim toga lagana hrana i dosta vode pomažu organizmu da se brzo regeneriše posle boravka na suncu!

Ukoliko je vaša koža veoma svetla i ne crnite nego crvenite bolje se okrenite kremama za samopotamnjivanje (ako baš baš želite bronzani ten) i izbegavajte sunce tako što ćete nositi belu (svetlu) odeću, šešir i naočare za sunce! Ako imate svetle oči uložite u kvalitetne naočare za sunce koje će vam zaštititi vid (i sprečiti nastanak bora od žmirkanja!)! NAJBITNIJE JE DA SLUŠATE SVOJ ORGANIZAM I POSMATRATE SVOJE TELO KAKO BISTE SHVATILI ŠTA VAM PRIJA A ŠTA NE!!!

Pogledajte video o našem iskustvu na suncu i predloge koje kreme da koristite dok uživate u sunčevim zracima!

Podelite sa nama vaše iskustvo sa Suncem! Šta vas muči? Kakvu dilemu imate? Probaćemo da saznamo odgovor na vaša pitanja!

 

 

HEJ! PROČITAJ I OVO...

1 Comment

  1. Bas se spremam za odmor (uvek krenem ranije da mislim o tome) i dosadile su mi kreme sa SPF-om koje mi ne pomazu, mnogo gorim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *