SRBIJA

Zlatibore pitaj Taru: Tara šta videti i najlepši vidikovac u Srbiji

tara šta videti

Volimo Zlatibor

Bar jednom godišnje odvojimo par dana za Zlatibor. Ove godine smo shvatili da smo za sve ove godine obišli sve što se nalazi u okolini Zlatibora, pa smo rešili da nađemo alternativu.

Prva opcija je bila Tara, druga Uvac. Međutim, nikako nismo mogli da uklopimo spa i wellness momenat, pa smo na kraju ipak odlučili da se smestimo na Zlatiboru u hotelu Mona, a da ostalo obilazimo tokom dana, kako bismo jutro i veče imali za uživanje.

Plan nam je ispao i više nego odličan, ako uzmemo u obzir sve moguće i nemoguće radove koji su bili, a i sada su u toku, na putu do Zlatibora, ali, kako ćemo kasnije videti i Tare

Pogledajte vlog sa putovanja na Zlatibor

Odlučili smo da se smestimo u Hotel Mona Zlatibor. Vrlo dobro poznajemo njihov ambijet i već godinama mu se rado vraćamo.

Hotel Mona Zlatibor

Prva stvar je parking koji je obezbeđen gostima. Tu su uvek i ljubazni recepcioneri koji vrlo lako znaju da upute na zanimljive lokalitete u okolini. Naravno gastronomija je u ovom kraju na visokom nivou, pa se ne možemo požaliti na komplet lepinju za doručak i domaću sarmu sa pire kromirom za večeru. Izbor hrane je odličan, ali naravno svako ima svoje favorite, razumemo se 🙂

Ovoga puta, naša soba je imala pogled na borovu šumu u čemu smo beskrajno uživali, pogotovo što smo u svakom momentu mogli da uživamo u šetnji po maksimalno čistom i svežem vazduhu. Šlag na tortu je njihov mali, ali veoma funkcionalan spa centar Inspirium. Ono što najviše volimo kod njega je privatnost, izuzetno prijatna atmosfera i ukusni čajevi. Još jedna stvar koju obožavamo, je to što vikendom spa centar radi do 23h, što nam daje mogućnost da malo duže obilazimo tokom dana, stignemo na večeru i onda se na kraju opustimo maksimalno.

Pogledajte cene za hotel Zlatibor Mona ovde

ZLATIBOR

U ovom tekstu neće biti reči o Zlatiboru, ali ako idete tamo, obavezno pročitajte naše stare tekstove o Zlaziboru i šta videti u okolini:

Zlatibor – Mećavnik i okolina

Kako smo spa vikend trampili za avanturu u okolini Zlatibora

Jedan dan na Zlatiboru

Klikni ovde i pronađi smeštaj na Zlatiboru

Tara

Do Tare od Zlatibora (ukoliko nema radova na putu) stižete za oko sat i dvadest minuta. Put je ok, sa mnogo serpentina, manje više dobro obeležen, ali morate znati gde ste se uputili. Planina Tara obiluje prirodnim lepotama. Pa će vam možda na prvi mah biti teško da se odlučite odakle početi obilazak. Po nama je nabolje krenuti ka Mitrovcu. Tu se mnogi i smeštaju kada dolaze na Taru. Od Mitrovca nemate puno do parkinga koji vodi do Banjske stene i ostalih velelepnih vidikovaca koji se pružaju na jezero Perućac i kanjon reke Drine. Neki biraju šetnju od čak od Mitrovca, dok će drugi izabrati parking i oko 1km šetnje kroz šumu. Staze su odlično obeležene, pa vam po sunčanom danu preporučujemo dugu šetnju.

Detaljnije o putu pogledajte u vlogu

Kada se našetate i nadišete čistog vazduha, sigurno ćete, baš kao i mi ogladneti. Mi smo se spustili do Zaovina, gde smo nabasali na restoran Tarsko jezero sa prelepim pogledom koji nismo mogli a da ne uslikamo uz domaću hranu. Čekali smo oko pola sata na sto sa pogledom, ali vredelo je jer smo baš uživali. Hrana im je odlična a cene su sasvim pristojne, uz ovakav pogled očekivali smo i veće.

Šta još možete videti u okolini Tare?

Mnogo je toga, ali mi bismo izdvojili 3 veoma lepe i zanimljive lokacije.

Ukoliko idete ka Bajinoj Bašti, obavezno neka vas put odvede do kućice na Drini. To je ona čuvena kućica koja je sagrađena na sred reke i koja godinama privlači tuirste iz celog sveta.

Klikni ovde i pronađi smeštaj na Tari

Druga lokacija po našoj preporuci je prelepi srednjevekovni Manastir Rača u kome se tokom Drugog Svetskog rata čuvalo Miroslavljevo jevanjđelje. Čak i da niste ljubitelji istorije i vere, sam pogled na manstir sa obližnjeg vidikovca je predivan.

Vidikovci Tare – osim Banjske stene tu su i: Sjenič, Osluša, Crnjeskovo, Sokolarica i Bilješka stena.

Tara šta videti? Šta još možete da radite na Tari?

Za ljubitelje prirode tu je i posmatranje mrkih medveda, divokoza i ptica (naravno ovo ćete morati da radite u pratnji osoba koje su upoznate sa područijem, kako ne bi došlo do neželjenih situacija)

Takođe, rafting na Tari je jedna od veoma popularnih aktivnosti tokom proleća i leta. Jezero Zaovine je idealna letnja lokacija za osveženje i beg od užarenog pločnika.

Tokom zime, tu su naravno zimski sportovi kao što je skijanje u Mitrovcu, Kaluđerskim barama ili Račanskoj Šljivovici.

Za kraj – naši utisci o Tari

Kao što možete videti, Tara deluje kao divlja, neukroćena planina ali ima mnogo toga da ponudi. Šuma, čist vazduh, razne aktivnosti po prirodi i najlepši vidikovci u Srbiji se nalaze baš tu. Zato vam od srca preporučujemo da se, ako već niste, uputite u ovaj kraj jer će vas priroda koja ovde vlada sigurno očarati, baš kao i nas.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *