TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD

Sa jedne strane Dunava – Srbija, sa druge – Rumunija. Sa jedne strane vetrenjače, sa druge legendarno utvrđenje tvrđava Golubački Grad, stena Babakaj i legenda!

Tvrđave su najromantičnija, ali i najstrašnija mesta na svetu. Ona vekovima svedoče o istoriji i kulturi naroda koji su ih osvajali. Takođe, tvrđave pričaju priče o herojima, ljudima. A gde su ljudi tu je i ljubav!

Na vrhu tvrđave, nalazi se glavna kula – poznata kao šešir kula. Odatle se, kažu, pruža pogled koji nema cenu. Nadamo se da ćemo uživati u njemu kada završe obnovu. No, da se vratimo legendi… Jedan zapovednik grada Golupca zaljubio se u mladu devojku koja nije želela da pristupi njegovom haremu. Na kraju ju je on vezao za legendarnu stenu kako bi se pokajala. Nesrećan kraj jedne ljubavi… Ali smo sasvim sigurni da svi oni zaljubljeni koji se sastaju u blizini ove tvrđave ostavljaju za sobom nove, lepše legende koje će se prepričavati u budućnosti.

Do Golupca lako možete stići putem od Velikog Gradišta ili Đerdapskom klisurom od Kladova. Put nije baš najbolji, ali stene sa jedne strane i Dunav sa druge pomoćiće vam da zaboravite na to! Kada smo stigli do vizitorskog centra platili smo parking mesto 100 dinara. Simbolična suma za održavanje. U info centu možete dobiti sve informacije koje vas zanimaju i magnet. Ovde takođe možete uzeti i suvenire. Preko puta info centra je kafić. Tvrđava Golubački Grad, Dunav i kafa zvuči primamljivo, zar ne 🙂

Na kraju vam ostaje da se prošetate stazama koje vode do utvrđenja i obiđete istorijske iskopine iz rimskog, turskog doba… Sednete na jednu od mnogih klupa i uživate u pogledu. Pravi zen momenat. Nadamo se da će kada završe obnovu biti omogućen pristup tvrđavi. Bilo bi lepo istražiti sve odaje i baciti pogled na okolinu sa najviše kule.

Kroz istoriju ugari su prvi spomenuli ovo utvrđenje. Istraživači kažu da je ovaj kraj bio naseljen još u bronzano doba, ali se prava istina o nastanku ove građevine još uvek ne zna. Ipak, poznato je da je ovo zdanje služilo kao vojno odbrambeno utvrđenje. Višegodišnja istraživanja otkrila su da tvrđava Golubački Grad nije vezana samo za turke… U okolini se osim hamama, nalaze i iskopine iz rimskog doba i tragovi starih Kelta.

Ako ste u prolazu, pozivamo vas da prošetate stazama istorije i uživate u lepoti Dunava! Pogledajte video i javite nam utiske 🙂

5
Ostavi svoj komentar

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
NikolamaramiasaritaNinaMinaMilance Recent comment authors
  Subscribe  
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
Obaveštavaj me o
Milance
Gost
Milance

Baš su lepo izrenovirali. Ide na wishlistu za Srbiju! Hvala za informacije

NinaMina
Gost
NinaMina

Predobre su vam fotkeeee :*

sarita
Gost
sarita

Sijate! Divan par i osveženje na blogerskoj sceni. Skoro sam vas otkira, super ste. Lep vam je video

maramia
Gost
maramia

Ovo je kao dvorac iz bajke!

Nikola
Gost
Nikola

Poštovani, da li su vaše slike slobodne za preuzimanje, treba mi za jednu međunarodnu brošuru, naravno slika prirode i objekta, ne vaša lična slika? Molim vas da mi odgovorite.