Jedan dan u... SRBIJA

Vikend u Kikindi #putopis #MojaSrbija / How to spend weekend in Kikinda? #VisitSerbia

Kikinda

Odlučili smo da putovanje kroz Vojvodinu na kratko prekinemo i nekoliko dana ostanemo u Kikindi i odmorimo se. Zašto?
Ova najveća varoš na severu Banata nudi zaista mnogo razloga za to. U samom centru grada nalazi se prelep trg prepun cveća. Na sredini trga je crkva Svetog Nikole. U neposrednoj blizini je i muzej koji, pored ostalih eksponata, ima i jedan od najbolje očuvanih skeleta mamuta (Kika). Crkva Svetog Franciska je takođe na trgu Srpskih dobrovoljaca, i ona se nalazi na fotografiji koju smo mi napravili a koju želi da objavi Travel Channel. S obzirom da je bilo pakleno toplo, nismo propustili niti jednu poslastičarnicu na koju smo naišli, a da nismo naručili sladoled. Što se preporuke tiče, Korzo i Twenty obavezno! Paralelno sa ovim trgom pruža se ulica Generala Drapšina koja je dobila svoje mesto među 50 najlepših ulica u Evropi. Pogledajte sliku i biće vam jasno zašto.
Raspitajte se kod meštana za put jer postoji i Veliki Park i Veštačko jezero koje takođe preporučujemo da posetite.
A onda smo malo pobegli od centra. Stari pogon firme Toze Marković već decenijama ne služi za proizvodnju crepa i opeke. Danas je to Terra- centar za likovnu i primenjenu umetnost koja okuplja vajare iz regiona ali i sveta (O datumima dešavanja možete se informisati OVDE). Tamo smo napravili odlične fotografije i mesto je stvarno kao iz bajke. Međutim… Kao i do sada, trudili smo se da pišemo tačno ono što smo doživeli, bez uvijanja, pa će tako biti i sad. Na ulasku u Terru, sačekao nas je čovek koji je bio veoma ljubazan, upoznali smo se i kada sam mu rekao zašto smo tu rado nas je pustio da uđemo. Unapred se izvinjavam jer ne znam koja je uloga tog čoveka, ali njegovo znanje o skulpturama je veoma veliko. U daljini smo videli 3 dame koje su nešto diskutovale o skulpturama. Gospodin nam je rekao da je to arhitekta Aranka Blat, i da pođemo do nje kako bismo čuli nešto više o Terri. Prišli smo i pratili diskusiju na engleskom jeziku i shvatili da se radi o poseti stranog turiste. Gospođe su se uputile ka radionici gde se sve skulpture vajaju. Potrčao sam ka njima i obratio im se sa “Izvinite…“ i pre nego što sam stigao da se predstavim, rekla mi je “Vi ne možete da uđete ovde“ i zaključala mi vrata ispred nosa. Da se odmah razumemo, nisam ovo napisao da bih držao predavanje o bontonu niti da bih davao PR lekcije. Hoću da skrenem pažnju svima koji se bave ovakvim poslom da je njihova uloga izgradnja imidža mesta koje predstavljaju i da je bilo kakva drskost neprimerena. Ovo me je zabolelo jer sam shvatio da stranci imaju mnogo bolji tretman od ljudi iz naše zemlje. Kao neko ko želi da predstavi turističku ponudu Srbije to mi je zasmetalo.

Na izlasku iz Kikinde ka selu Iđoš (raspitajte se za put) nalazi se vikend naselje Vodice. Tamo možete posetiti malu crkvu Svete Petke gde smo mi takođe napravili izuzetne fotografije. Odlično mesto da u hladovini uz prirodne lepote, kanal Dunav-Tisa-Dunav popijete kafu sa vikendašima npr. Svi su bili vrlo raspoloženi da pričaju sa nama ali i da nas počaste sa hladnom vodom iz izvora i slatkim od šljiva.

Veliko hvala Kikindi!

***

→KLIKNITE OVDE I POGLEDAJTE SLIKE IZ KIKINDE!←

→CLICK HERE TO SEE PHOTOS FROM KIKINDA!←

***

Kikinda

We decide to take a break and a few days stay in Kikinda. Why?
The largest town in the north of Banat really offers a lot of reasons for that.
In the center of town there is a beautiful square full of flowers. In the middle of the square is the Church of St. Nicholas. Nearby is a museum which, among other items, has one of the best-preserved skeleton of a mammoth (Kika). Church of St. Francis is also on the square, and it is in the photo which we capture (Travel Channel is interested in publishing).
Considering that it was too warm, we did not miss a single pastry shop with ice cream. We recommend you to order an ice cream in Korzo and Twenty.
Parallel to the promenade is street Generala Drapsina which is one of the 50 beautiful streets in Europe. Look at the picture and you will understand why is that so.
Ask the locals for directions to the big park and an artificial lake, that’s also nice to visit.
And then little escaped from the city. The old production plant of the company Toza Markovic for decades does not serve for the production of tiles and bricks. Today it is Terra- Center for Fine and Applied Arts which brings together sculptors from the region and the world (the dates of the events you can find here). We made great pictures and the place is really like a fairy tale.On the way to the village Idjos (ask for directions) there is a weekend resort named Vodice. You can visit the small church of St. Petka, where we also made exquisite photography. Great place to enjoy in natural beauty, the Danube-Tisa-Danube and drink coffee with locals for example. They were willing to talk with us and also to grace us with cold water and a sweet plum.

Many thanks Kikinda!

HEJ! PROČITAJ I OVO...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *