ŠTA JE ZIKA VIRUS?

Zika virus se širi među ljudima preko ujeda komarca. Najčešći simptomi Zika virusa su povišena temperatura, osip, bol u zglobovima, i konjunktivitis (crvene oči). Bolest je obično blaga sa simptomima koji traju od nekoliko dana do nedelju dana. Obično ne zahteva kliničko lečenje.

VAŽNO ipak je dokazano da ovaj virus može da naškodi trudnicama i novorođenim bebama! Takođe potvrđeno je da se može preneti i sa čoveka na čoveka, zato ukoliko idete na put u zemlje u kojima postoji mogućnost da se zarazite, učinite sve da se zaštitite!

PREVENCIJA:

 • JOŠ UVEK NE POSTOJI VAKCINA
 • Najbolje je izbegavati ujede komaraca na sve trenutno dostupne načine – korisite uređaje protiv komaraca, nosite dugačku odeću, koristite narukvice i kreme (kao što je Autan). Pogledajte više ovde!
 • Komarci koji prenose ovaj virus grizu tokom dana

ZEMLJE KOJE SU ZAHVAĆENE OVIM VIRUSOM po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji su (trenutno da dan 27.1.2016.)

 • Arika – Cape Verde
 • Okeanija / Pacifik – Samoa
 • Amerika – Barbados, Bolivija, Brazil, Kolumbija, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, French Guiana, Gvadelupe, Gvatemala, Gana, Haiti, Honduras, Martinik, Meksiko, Panama, Paragvaj, Puerto Riko, Sveti Martin, Surinam, Devičanska ostrva, Venecuela.

Informacije o drugim zemljama pronađite na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ili ovde

PUTUJEM U ZEMLJU GDE POSTOJI MOGUĆNOST DA SE ZARAZIM ZIKA VIRUSOM. ŠTA DA RADIM?

Koristite sredstva protiv insekata (izbegavajte one koji imaju ulje eukalipstusa limuna kod dece mlađe od 3 godine). Ako je potrebno prvo stavite kremu za sunčanje, pa potom sredstvo protiv insekata.

Nosite majice dugih rukava i pantalone.

Sprečite ulazak komaraca i drugih insekata u prostoriju koriščenjem klima uređaja i uređaja koji odbijaju insekte (kao što je Raid). Spavajte ispod mreže za komarce.

Ispraznite svu stajaću vodu iz saksija i kanti kako ne biste privlačili komarce i druge insekte.

TRUDNICE I ONI KOJI ŽELE DECU trebalo bi da ukoliko je to moguće odlože svoja putovanja u zaražene zemlje dok se ne sazna više o zika virusu. Ako je put potreban potrudite se da izbegnete ujede komaraca i drugih insekata! Još uvek se ne zna da li i u kojoj meri ovaj virus može da utiče na bebe, iako se zna da ostaje u krvi od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Zašto se ne preporučuje trudnoća zbog zika virusa?

Lekari ne preporučuju trudnoću zbog brzog širenja virusa o kome se ne zna mnogo celim svetom! Nije poznato kako i da li zika virus deluje na bebe i decu! Očekuje se pronalazak vakcine i lekova.

ZARAZIO SAM SE ZIKA VIRUSOM, ŠTA DA RADIM?

Odmarajte se i pijte dosta tečnosti. Koristite lekove kao što je paracetamol kako biste ublažili temperaturu i bolove. Ne koristite aspirin i slične lekove. Ukoliko se stanje pogoršava obratite se lekaru!

PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT OBAVEZNO SE INFORMIŠITE O NAJNOVIJIM INFORMACIJAMA U VEZI ZIKA VIRUSA, JER SE OČEKUJE DA ĆE SE PROŠIRITI I NA DRUGE ZEMLJE! Pogledajte sajt Svetske Zdravstvene Organizacije

HEJ! PROČITAJ I OVO...

5 Comments

 1. Očigledno kao običan grip, ako se ne iskompplikuje

 2. Stalno nešto novo izmišljaju. verujem da je to virus iz laboratorije

 3. Bas ste lepo napisali da se jos ne zna puno o virusu a ne da deformise decu kao neke neinformisane novine zeljne paznje

 4. Neće virus u Srbiju, Srbi nemaju ni za do Grčke a ne do Amerike

 5. Sto bi rekla nada macura oblacite se slojevito i pijte dosta tecnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *