10 SAVETA ZA PUTOVANJE BEZ STRESA

Kažu da nas putovanja oslobađaju stresa i i mi smo apsolutni zagovornici te teze. Ipak, dešavaju se stvari koje mogu da nas izbace iz koloseka i da nam donesu nepotrebni stres. Bez obzira da li se spremate za more, zimovanje ili neki zanimljivi road trip nema sumnje da uzbuđenje, koje zavlada onog trenutka kada dogovorite ili uplatite putovanje, pa čak i kada stignete tamo, vrlo lako može da zameni stres. Mi smo se s takvim situacijama suočili mnogo puta. Uvek smo ih pobeđivali i zato smo rešili da pomognemo i vama. U bilo kojoj fazi putovanja da se nalazite trenutno, sigurni smo da će vam naših 10 saveta za putovanje bez stresa biti od velike koristi.

Da ne dužimo više, vreme je da vam odamo naših

10 saveta za putovanje bez stresa

  1. Isplanirajte svoje putovanje

Uvek imate dve opcije. Prva je da do detalja isplanirate svoje putovanje. Kod nas to izgleda vrlo jednostavno – naš vodič za planiranje putovanja + neko lepo mesto + Doncafe 3 sec 2 1 black kafa za jednu šoljicu. Od kako se pojavila ova prava turska kafa koja se priprema samo prelivanjem vrućom vodom, uvek za planiranje biramo mirna mesta daleko od svih . Druga opcija je da se prepustite i uživate u spontanom putovanju, pogotovo ako idete preko agencije, tek onda ne bi trebalo da imate briga – uvek je tu neko ko će umesto vas misliti o svemu.

2. Pakovanje

Veoma bitna stvar je pakovanje. Svi mi imamo neke stvari od kojih ne možemo da se odvojimo čak ni tokom putovanja. Uzmite svoju listu za pakovanje i lagano,   na vreme spakujte sve što vam je potrebno. Uvek proverite  dva puta da li je  tu sve što vam je potrebno. Tako ćete, kada stignete, biti bez brige i  stresa.

3. Dokumenta

Ovo zna da bude najstresniji deo, pogotovo ako sami organizujete svoje putovanje. Proverite kada vam ističe pasoš, dozvole, kartice, viza… Sredite osiguranje jer se   nikad ne zna šta može da vam se dogodi tokom puta. Zapamtite da u nekim zemljama  samo za jednu popravku zuba možete dati više od 500 evra, ukoliko nemate osiguranje. Zato budite pametni i mislite o tome pre nego što se  dogodi nešto nepredviđeni (iako su to retke situacije   ;)).

4. Bez predviđanja

Ovo bi možda mogla i da bude tačka broj jedan, ali tehničke stvari su nekad ipak malo bitnije. Dakle, zaboravite na predviđanja šta će se desiti AKO BUDE LOŠE VREME, AKO VAM SE POKVARI AUTOMOBIL, OTKAŽU LET, POGREŠITE PUT, POKVARI SE NAVIGACIJA i tako dalje… Bukvalno IZBRIŠITE sva loša predviđanja iz glave jer se u 99,9% slučajeva nervirate  unapred TOTALNO BEZ POTREBE.

5. Krenite (malo) ranije

Ovo je veoma teška tema za nas. Ženski deo  kao po pravilu uvek i bez izuzetka kasni, a muški je uvek za to da se krene  i nekoliko sati ranije. Nađite sredinu, bez obzira da li idete na aerodrom ili na neku lokalnu ekskurziju. Nije  stvar u tome da li će vas neko čekati i da li će neko biti ljut jer vi kasnite, već sam pogled na sat i saznanje da možda nećete stići  prouzrokovaće vam  nivo stresa  do krajnjih granica. Zato krenite (malo) ranije.

6. Obucite se prikladno

Često viđamo ljude po aerodromima kako se smrzavaju, još češće ljude na ekskurzijama koji krenu u papučama, iako je rečeno da su patike najprikladnija obuća. Pratite uputstva i obucite se kako treba i shodno prilici. Prvo – neće vas gledati čudno, a drugo udobna odeća  je siguran početak udobnog putovanja i još  bolje avanture koja vam neće uzrokovati bilo kakvu neprijatnost.

7. Bitne stvari stalno nosite sa sobom

Ako  ste skloni alergijama, Presing  bi trebalo da je uvek uz vas. Mini krema za sunčanje, naočare, žvake, autan, novac, dokumenta koja vam trebaju, punjač…  Za sve te sitnice Mi imamo jedan takav neseser koji staje u svaku torbu / ranac i jedino što dodajemo jeste flašica vode.

8. Opuštanje

Opuštanje je veoma bitan deo svakog putovanja. Ne možete neprekidno žuriti sa svih izletišta koja su vam dostupna na turističkoj destinaciji koju ste posetili i očekivati da se sa putovanja vratite odmorni i puni energije. Stanite malo. Uvek se trudimo da imamo nekoliko sati tokom dana za odmor i opuštanje, gde god da se nalazimo. Čak i na drugom kraju sveta prijaju poznati ukusi, zato nam je pravo olakšanje Doncafe 3 sec 2 1 black, prava turska kafa koju možemo da ponesemo bilo gde i da je pripremimo tako što ćemo sadržaj kesice samo preliti vrućom vodom bez korišćenja džezve. Ukus prave turske kafe uz jutarnje uživanje ništa ne može zameniti kada ste hiljadama kilometara udaljeni od kuće.

9. Jedite pametno i krećite se

Ovo je veoma teško kada ste na putovanju, jer svi volimo da probamo nove ukuse. Brojne poslastice neprekidno nas mame i zbog toga se dešava da često jedemo i više nego što bi trebalo. U redu je da nekad isprobate više različitih ukusa, ali ako ste na putu više od nedelju dana, onda vam brza i jaka hrane lako mogu pokvariti organizam i provod. Zato nađite balans. Pametan doručak i mnogo šetnje su uvek dobar izbor za borbu protiv kalorija, ali i stresa.

10. Nepredviđene situacije

Budimo realni, brojne stvari mogu krenuti naopako, Ali u tim trenucima uvek zadržite vedar duh, setite se gde idete i zašto jedva čekate tamo da stignete. Beba neće zauvek plakati, red neće zauvek ostati taaaaaaako dug. Spremite omiljenu muziku, filmove i knjige i kupite eksternu bateriju da ne jurite utičnice svuda po svetu. Bonus savet – ukoliko volite da fotografišete i snimate  nabavite eksterni hard disk i na njemu čuvajte podatke, jer  teško ćete naći novu memorijsku karticu u sred nedođije. 

Sada ste spremni za putovanje bez stresa. Najvažnije je ipak zadržati vedar i pozitivan duh. Trudite se da uživate u svakom trenutku  svog putovanja, bez obzira koliko je destinacija udaljena. Kada se dočepate plaže, osvojite planinski vrh  ili  pređete novi, nepoznati put, zaboravljate na sve teškoće sa kojima ste se možda usput susreli… Budimo iskreni, kada se vratimo kući  uvek ostaju samo lepe uspomene na mesta koja smo posetili, hranu koju smo degustirali i ljude koje smo upoznali. Stresne situacije se zaborave i zato im ne dozvolite da one preuzmu vaše putovanje. Nadamo se da smo vam pomogli.

Želimo vam lep provod i srećan put gde god da ste se uputili.

HEJ! PROČITAJ I OVO...

1 Comment

  1. Putno osiguranje i autan su mi prvi na listi. Sve ostalo mogu da nabavim ako nestane. 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *