Naši jutarnji rituali na putovanjima

Jutarnji rituali

Kada smo počeli da razgovaramo o jutarnjim ritualima, pre nego što smo odlučili da napišemo ovaj tekst, shvatili smo da se oni ne razlikuju mnogo na putovanjima i kod kuće. Ranije nije bilo tako. Često smo jurili, trčali, trudili se da vidimo što više kada smo na nekoj novoj destinaciji. Dešavalo nam se da ustajemo u 4 sata i da odmah krenemo u obilazak. Ipak, shvatili smo da nam to ne odgovara jer, kada se vratimo sa puta, budemo iscrpljeni i izmučeni umesto puni utisaka. Shvatili smo da su nam neophodni jutarnji rituali koje ćemo moći da ispratimo gde god da smo. Bukvalno gde god.

Zbog toga, poslednje 2 godine ne odustajemo od početka dana koji nam prija. On se razlikuje samo u jednoj stvari: kada smo na putovanju planiramo šta ćemo obići tog dana, a kada smo kod kuće planiramo šta ćemo raditi u toku tog dana.

Koliko su važna mirna jutra?

Nije kliše da se po jutru dan poznaje i zato želimo da vam otkrijemo naše rituale i damo ideje kako da od svakog dana koji je pred vama izvučete najbolje. Najviše snage i pozitivne energije se nalazi u mirnom jutru nad kojim vi imate kontrolu. U početku smo imali TO-DO listu (listu zadataka za taj dan), a danas ovo sve radimo malo opuštenije. Čim otvorimo oči- rituali kreću da se nižu jedan za drugim, menja se samo soba, krevet i jastuk. Akteri i dešavanja su uvek isti 🙂

Kako izgledaju naša jutra

Prva stvar je, naravno, buđenje. Na putovanjima se uglavnom budimo između 6 i 7. Čim otvorimo oči puštamo neku laganu muziku ili motivacioni video koji će nas uvesti u dan sa pozitivnim mislima. Nakon toga, sledi pranje zuba, umivanje i sređivanje. Muški deo tima sređuje bradu i frizuru, a ženski se šminka i sređuje kosu, ukoliko ne planiramo da vežbamo tog jutra.

Ono što izbegavamo da radimo ujutru je proveravanje mailova i društvenih mreža. Tome se posvećujemo tek kada završimo sve jutarnje rituale!

Šolja radosti

Kod kuće je tako lako doći do šolje radosti 🙂 Dok peremo zube kafa se kuva i za 2 minuta je gotova. Ipak, na putovanjima to zna da bude veliki izazov. Kafa nam je jedan od omiljenih jutarnjih rituala koji ne propuštamo gde god da smo. Kada se pakujemo, sa nama uvek ide i crvena kesica kafe Doncafé Moment. Kada kažemo svuda, stvarno mislimo na svaki deo zemljine kugle koji smo obišli, pa i na Šri Lanku. U videu koji smo snimili, možete videti kako smo se tamo snašli bez kuvala i džezve. Bilo je mnogo, mnogo zanimljivo. Možda, jer se umešala i gđa Latta. Pogledajte obavezno!

Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor. 🙂

Na putovanjima nam je stvarno potrebno da se dobro i brzo razbudimo, a to je moguće samo uz šoljicu dobro poznatog ukusa kafe koji definitivno možemo povezati sa onim malim jutarnjim zen momentima. Onaj intenzivan osećaj kada shvatite da možete da osvojite svet koliko se dobro osećate. Baš zbog toga, tih pola sata opuštanja uz šolju radosti ne damo nikom.

Na putovanjima ne treba da se osećate kao kod kuće, ali to stvarno nije razlog da zaboravimo na navike koje nam pomažu da se osećamo dobro tokom celog dana.

Još malo rituala

Kada je kafa skuvana, krećemo sa pisanjem dnevnika zahvalnosti. Oboje imamo svoje sveske u koje upisujemo stvari i događaje na kojima smo zahvalni tog jutra. Uz kafu i laganu muziku za meditaciju opuštamo se i ulazimo u priču šta planiramo da radimo tokom dana.

Ukoliko znamo da ćemo biti veoma aktivni tokom dana i planiramo da pešačimo više od 15 kilometara, preskačemo jutarnje razgibavanje. U suprotnom, ako smo, na primer, planirali da ceo dan provedemo u SPA centru, trudimo se da posetimo fitnes salu ili vežbamo u sobi. Tu već svako ima svoje navike, što ste mogli da vidite u vlogovima sa Šri Lanke. Svakako verujemo da je bilo kakva fizička aktivnost bolja od nikakve i ubeđeni smo da nam tih 15-20 minuta jutarnje vežbe razmrda mozak i podstiče kreativnost. Nakon vežbanja se sređujemo (šminkanje, kosa, oblačenje…) Zatim pakujemo ranac i torbu koju ćemo nositi tog dana sa nama.

Doručak i ideje

Mnogo ideja nam tada pada na pamet i jedva čekamo da se ispričamo i razmenimo mišljenja o blogu, klipovima, fotografijama i budućim projektima, uz doručak. Na putovanjima ga nikad ne preskačemo i on nam je obavezna stavka kada biramo smeštaj. Trudimo se da imamo dobar i kvalitetan doručak koji će nam dati snagu i energiju da izdržimo prvi deo dana, dok ne nađemo neku dobru lokalnu hranu za ručak i večeru. Ono što se često dešava kada putujemo je da kafa stvarno nije dobra. Na prste možemo da izbrojimo hotele u kojima smo pili dobru kafu i zato se vraćamo na onu malo pre, spomenutu šolju radosti. Taj deo ne prepuštamo slučaju jer samo dan koji počne lepim stvarima, lepo može i da se završi.

Ah da, tokom celog dana se trudimo da se grlimo što više, pa tako i ujutru 🙂

Šta su nam doneli jutarnji rituali

Od kada smo na jutro počeli da gledamo kao na važan deo dana a ne kao na nešto nam samo proleti, mnogo toga se promenilo. Postali smo produktivniji. Obilazimo mnogo više lokaliteta koji nas zanimaju i mnogo više pamtimo naša putovanja i avanture. Nemamo više rupa u sećanju jer vodimo dnevnik i trudimo se da budemo zahvalni na svim trenucima koji nas prate tokom dana. Zato i dozvoljavamo sebi da se opustimo uz šolju kafe i međusobnu razmenu ideja, bez žurbe. Shvatili smo da stvarno sve može da se stigne i bez panike i jurcanja, samo ti je potrebno nekoliko jutarnjih rituala koji će da ti začine dan od samog početka. Kasnije se sve kockice sklope bez problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *