PUTEVI BETOVENA 250 GODINA KASNIJE / GODIŠNJICA ROĐENJA I ZANIMLJIVOSTI

Da li ste znali da je Betoven definisao kapacitet audio CDa?

Da li vam je poznato da postoji preko 700 ulica i trgova sa Betovenovim imenom?

Da li znate da je asteroid u pojasu između Marsa i Jupitera dobio ime Ludvig Van Betoven?

Da li ste znali da je Betoven u Beču uzimao časove sa Mocartom?

Sigurno vam je poznato da je bio gluv, ali i da je bez obzira na sve poteškoće i dalje komponovao. Strast i upornost koju je imao prema muzici danas mogu da nam posluže kao svojevrsna lekcija – jer kada nešto volimo ne postoji ništa što može da nas spreči da uživamo u tome.

Da li je njegovo vreme bilo drugačije ili mi danas imamo manje strpljenja za sve ili je on bio jedan od retkih genija koji se rađaju na planeti- možda nikada nećemo saznati. Ono što možemo to je da pustimo mašti na volju i dozvolimo sebi da barem na kratko prošetamo njegovim stazama i otkrijemo samo delić njegovog života, 250 godina posle njegovog rođenja.

Lokacije u vezi sa Betovenom koje možete i danas obići

Turisti koji vole Betovena i njegovu muziku mogu posetiti mnogo lokacija koje će im pričati priču o ovom svetskom virtuozu.

Prva stanica bi svakako bila Bon i njegova kuća u ulici Bonngasse broj 20. Ovde se nalazi najveća zbirka predmeta koje je posedovao tokom života. U Bonu možete poći na turu Betovena koja spaja 17 lokacija značajnih za život i rad ovog umetnika.

Na reci Rajni možete obići kuću njegove majke Marije Magdalene u Koblenc-Erenbrajtstenu gde je predstavljena izložba o njenom životu.

Sledeća stanica bi mogla biti opatija u Zidburgu gde je mladi Betoven jednom prilikom svirao orgulje.

Naravno i širom Nemačke možete otkrivati spomenike i obeležja ovog velikog umetnika pa tako ako posetite Frankfurt možete videti njegovu skulpturu, kao i Nirnberg u kojem se nalazi mermerna statua. Memorijalni kompleks Valhala, u blizini Regensburga ima bistu ovog kompozitora.

Ukoliko želite da vidite najpoznatiju skulpturu Betovena, potrebno je da posetite Lajpcig i muzej lepih umetnosti. Reljef na kome je prikazan Betoven možete otkriti u mestu Rostok na baltičkoj obali.

Kada u budućnosti budete planirali novo putovanje po Nemačkoj sigurni smo da ćete obići neke od ovih lokacija. Do tada želim da vas upoznam sa njegovom rutinom, jer sam saznala da voli nešto u čemu i mnogi od nas uživaju svakog jutra

Dnevna rutina Ludvig Van Betovena

Ako bismo posmatrali Betovenovu dnevnu rutinu, videli bismo da je svakog jutra uživao u kafi. Verovao je da se savršena šolja kafe dobija od tačno 60 zrnaca kafe i trudio se da svakog jutra izbroji tačan broj kako bi dobio preciznu dozu. Zatim se bavio komponovanjem tokom celog dana sve dok ne bi došlo vreme za večeru i vino. Posle večere odlazio je u šetnju, ali nikako bez papira i olovke. Zatim je svraćao u lokalnu tavernu da pročita novine, da bi pred spavanje popio pivo uz lulu i pojeo jednostavnu supu.

Godišnjica rođenja Ludvig Van Betovena

Ove godine Nemačka obeležava 250 godina od rođenja Ludvig Van Betovena. Od njegovog rođenja pa do danas mnogo toga se promenilo, ali su njegova dela večna. Oko sedam stotina kompozicija i dan danas nas podseća da sve komplikovane (i prelepe) stvari počinju jednostavno (blagim notama). Čak i kada je ogluveo verovao je u sebe i svoje instikte, pa je tako napisao Devetu simfoniju koju je, kako kažu čuo u svojoj glavi, a mi ne možemo da se ne složimo da je veličanstvena.

I ako vam treba još koja lekcija od Betovena, zapamtite da je on sve vreme verovao da je najbolji kompozitor na svetu, što ga čini jednim od najvećih muzičkih preduzetnika onog vremena. Danas, 250 godina posle njegovog rođenja, mnogi od nas prepoznaju njegove note širom sveta što nam govori da je ostvario svoj cilj ogromnom verom, bez obzira na poteškoće koje su ga snašle.

Ukoliko planirate putovanje u Nemačku, kliknite ovde i saznajte sve novosti prvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *