7 PRIRODNIH ČUDA ISTOČNE SRBIJE ZA 7 DANA #putujprEKOsrbije

Avanturu #putujprEKOsrbije počeli smo na samom ulasku u NACIONALNI PARK ĐERDAP, kod tvrđave GOLUBAČKI GRAD. Ponedeljkom tvrđava ne radi, a kako smo je već posetili par puta, lagano smo nastavili naš put ka Donjem Milanovcu.

Ako ste se ikad vozili magistralom duž ĐERDAPSKE KLISURE jasno vam je da svaka krivina sve više podseća na more i one puteve uz more. Zalasci Sunca su u ovom kraju nešto najlepše što možete videti u Srbiji, bez preterivanja. I upravo su tu ŽELEZNA VRATA,

kako ih nazivaju na rumunskom, jedno od najfascinantijih čuda prirode ovog kraja. Put je veoma lepo obeležen, pa verujem da se nećete izgubiti.

A i ako se izgubite, put će vas verovatno odvesti do nekog od mnogobrojnih vidikovaca kao što je KOVILOVO.

Do vidikovca KOVILOVO stiže se pešačkom stazom dugom 1,2km. Početak staze je malo više od 4km od restorana KAPETAN MIŠIN BREG. Još jedna tačka koju ćete lako naći, a u kojoj možete uživati satima. Fantastičan pogled na Dunav i divno mesto za piknik.

VODOPADI ISTOČNE SRBIJE

Do prvog vodopada koji smo imali na ruti pratila nas je kiša. Na žalost voda je bila zamućena, pa nismo mogli da uživamo u tirkiznim bojama vodopada Blederija. Put je zanimljiv, malo kroz sela, malo kroz šumu, ali vrlo brzo se stiže do izletišta gde se možete parkirati i nekoliko stepenika kasnije uživati u par stepeni nižoj temperaturi i prelepom vodopadu.

Možda vam je već sada jasno da ISTOČNA SRBIJA ima mnogo više od 7 čuda prirode. Ukoliko nije, biće nam zadovoljstvo da vas u vlogovima povedemo do nekih. Pogledajte prvi deo avanture #putujprEKOsrbije, verujem da će vas inspirisati da se pokrenete i barem krenete na izlet, ako ništa drugo.

Vratimo se na vodopade… 🙂

Mnogo ih je, ali vam preporučujemo da obavezno posetite i Lisine i vodopad Veliki Buk gde ćete, osim u vodopadu, uživati i u domaćim specijalitetima u nekom od mnogobrojnih restorana koji okružuju vodopad. Uputite se u etno krčmu LISINSKI RAJ (napomena: ne primaju kartice) i probajte neko tradicionalno jelo u restoranu koji se nalazi u steni.

Mokranjske stene su, kada smo mi bili bile jako neuređene i ni nalik onim fotografijama sa intenreta tako da biste mogli da ih preskočite jer ćete se razočarati. Ne zato što ne možete da se slikate u njihovoj blizini već zato što mesto jednostavno nije uređeno za turiste, a kroz šiblje i stene samo lokalci vam mogu pokazati put do vodopada. Možete pogledati u vlogu kako izgleda sve…

Nezaobilazna tačka mnogima je ovog leta bilo KRUPAJSKO VRELO. Ukoliko planirate da odete u ovaj mali tirkizni raj, pripremite se na gužvu… mnogo gužve… mnogo više nego što očekujete. Kada smo pre par godina dolazili ovamo, bilo je tek nekoliko porodica sa decom, sada se taj broj broji stotinama. Ovde smo napravili tek par fotografija i vrlo brzo napustili ovu najpopularniju lokaciju Srbije u 2020oj. Put je jednostavan, od Despotovca lako ćete pronaći i manastir Manasiju, koji vam od srca preporučujemo i samo KRUPAJSKO VRELO.

Molimo Vas da u manastir idete pristojno obučeni, a ne spremni za plažu. Iako je KRUPAJSKO VRELO nedaleko i mnogi jedva čekaju da se pokvase u bazenu koji se nalazi u sklopu restorana u blizini vrela, ukoliko idete u MANASIJU ispoštujte kodeks oblačenja. To je najmanje što možete da uradite, jer verujem da poštujete svetinje koje u inostranstvu posećujete. To što vas ovde niko ne opominje i ne proverava ne znači da je u redu ulaziti u crkvu u šortsu i majici na bretele.

PEĆINE ISTOČNE SRBIJE

Prvobitni plan je bio da obiđemo LAZAREVU PEĆINU I LAZAREV KANJON. Od Bora nas je navigacija odvela do pećine, ali moramo zameriti što nema putokaza, sve dok ne stignete skoro ispred nje. Kada smo mi bili pećina nije radila, a kako su nam ljudi na Instagramu pisali ova pećina uglavnom nije otvorena ili je otvorena samo za grupne posete tj. više od 20 ljudi. Do vidikovca nismo želeli da idemo jer je staza srednje teška. Kako smo mi bili sa bebicom, a Sunce je bilo jako, lako smo odustali… još kada smo čuli da ima poskoka, nije nam bilo teško da nađemo plan B.

Sutradan smo se uputili ka RESAVSKOJ PEĆINI. To je bila odlična ideja jer je ova pećina jedna od najlepših i najvećih u Srbiji. Parking se plaća 100 dinara, a ulaznica za pešačku turu sa vodičem kroz pećinu je 350 dinara. Vodiči imaju veoma zanimljive priče, pećina je toliko lepa da ulaz bez problema može biti i 10evra pogotovo ako uporedimo neka mesta koja smo širom sveta plaćali mnogo više, a nismo videli skoro ništa.

Savet – obavezno ponesite jaknu jer je temperatura samo 7 stepeni. U blizini ulaska nalazi se igralište za decu, kafić i avantura park, pa vam preporučujemo da baš mala deca ostanu sa nekim napolju jer ima mnogo stepenika, pa ćete ih uglavnom nositi a i isprljaće se od blata 🙂

#putujprEKOsrbije jer ISTOČNA SRBIJA KRIJE MNOGO DRAGULJA

Ukoliko se upustite u istraživanje ISTOČNE SRBIJE shvatićete da ovaj kraj obiluje prirodnim lepotama, neke su manje, neke više sređene, ali nema sumnje da je ovaj kraj jedan od najlepših u Srbiji. Kada krenete u avanturu shvatićete da postoji mnogo mesta koja se ne nalaze na poznatim turističim rutama, a koja su prelepa beš zato što još uvek nisu otkrivena od strane mnogo ljudi.

Ukoliko ste ljubitelj pešačenja, predlažemo vam da osvojite prerasti reke Vratne.

Mi smo 7 dana uživali u istraživanju i otkrivanju sjajnih lokaliteta iako smo svesni da nismo videli ni deseti deo onoga što ovaj kraj ima da ponudi.

Ako vas zanima istorija ne propustite ni LEPENSKI VIR, TVRĐAVU FETISLAM I DIJANA U KLADOVU, MUZEJ KRANIJE U NEGOTINU, KAO I MOKRANJČEVU KUĆU I MUZEJ HAJDUK VELJKA. PRIRODNJAČKI MUZEJ U SVILAJINCU ĆE I VAS I DECU ZABAVLJATI SATIMA, PA VAM TO PREPORUČUJEMO ZA DNEVNI IZLET.

Ukoliko vas plovidba zabavlja, provozajte se brodićem do TRAJANOVE TABLE ( raspitajte se u hotelu Đerdap) ili krenite u obilazak hidroeleketrane Đerdap (tura se organizuje u pratnji vodiča, raspitajte se u turističkoj organizaciji Kladova)

BEZBEDNOST NA PUTU

Svakako gde god da se uputite važno je da dobro proverite svoj automobil pred put. Pogledajte ovde EKO smile katalog i zamenite svoje poene za proizvode koji će vam biti od koristi na putovanju, kao što je bezbednosni set iz ovog videa.

SMEŠTAJ

Mi smo smeštaj bukirali preko sajta booking.com. Bili smo smešteni u hotelu Đerdap u Kladovu, vili Kristina u Negotinu i Resavskom etno selu. O tome će biti više reči u sledećem postu.

Gde god da se smestite mnogo čuda prirode će vam biti u blizini, zato ne čekajte nego se uputite prvom prilikom. #putujprEKOsrbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *