5 NAJBLIŽIH BOŽIĆNIH VAŠARA

Zima lagano, ali sigurno stiže. Miris cimeta, pečenog kestenja i kuvanog vina, koji smenjuje miris kiselog kupusa koji je komšinica konačno odnela u podrum, je jasan znak da novogodišnja euforija lagano počinje. Pošto vam se jako svidela lista od 10 NAJLEPŠIH BOŽIĆNIH VAŠARA U EVROPI i SMEŠTAJ SA POGLEDOM NA NJIH odlučila sam da vam napišem još jedan tekst.

Ovog puta ću pisati o top 5 najbližih božićnih vašara, kao i o najpovoljnijim smeštajima u okolini.

Zagreb, Hrvatska

Na samo četiri sata vožnje od Beograda nalazi se Zagreb – grad koji je više puta odneo nagradu za najlepši božićni vašar. Ovaj vašar počinje 2. decembra i traje do 7. januara. U Zagrebu se tradicionalno tokom celog decembra Advent obeležava na više različitih lokacija širom grada. Uz zvuke božićnih zvončića, miris medenjaka i kuvanog vina, drvene kućice, klizalište, koncerte i program za celu porodicu, Zagrepčani i njihovi gosti uživaju u prazničnoj atmosferi.

Ceo grad se pretvara u scenografiju najlepšeg božićnog filma uz mnoštvo novogodišnjih jelki i bogatu dekoraciju. A dok ste u „lipoj našoj“ obavezno probajte neke od specijaliteta zagrebačkog gorja kao što su rudarska greblica, vrbovečka pera, samoborska kremšnita i td…

I naravno da mi je najteže bilo da nađem najpovoljniji smeštaj baš u Zagrebu. I naravno da je
ovde smeštaj oko 40 evra noć. U pitanju je Zagreb apartment Toni na „samo“ 2,5 km od
centra grada ( ukoliko želite da se smestite u samom centru obratite pažnju na HOTEL DUBROVNIK ZAGREB iz kojeg je pogled na Advent zagarantovan /hotel ima parking/ ). Apartman je pristojan i ima sve što je potrebno za ugodan boravak. Parking je privatan i besplatan.

Segedin, Mađarska / 5 najbližih božićnih vašara

Segedin je od Beograda udaljen svega 213 km, te se do tamo stiže za oko dva sata lagane vožnje. Božićni vašar u Segedinu počinje 23. novembra i traje do 24. decembra. Početak
segedinskih prazničnih nedelja se obeležava spektakularnom paradom, kada putujući muzičari kreću sa trga Sečenji ka Katedralnom trgu u popodnevnim satima, i kada se svečano uključuje dekorat rasveta. Božićna čarolija se odvija na tri gradska trga, bajkovito ukrašena i sa nekom posebnom atmosferom.

Na trgu Sečenji možete grad posmatrati sa veliko panoramskog točka, na trgu Dugonič je gastronomsko uživanje, a Katedralni trg je mesto svih događanja, sa adventnim vencem i pravom prazničnom atmosferom.

A kada se umorite od čardaša obavezno se okrepite uz mađarski gulaš, kurtoši kolač i
kuvano vino.


U apartmanu Anettlak ćete naći odličan smeštaj po ceni od 35 evra po noći za tročlanu
porodicu. Apartman se nalazi na 650 m od akvaparka Akvapolis i raspolaže besplatnim
parkingom.

Solun, Grčka / Top 5 najbližih božićnih vašara

 

Solun je od Beograda udaljen oko sedam sati vožnje. A razlog više da posetite ovaj grad u vreme božićne euforije je upravo taj što je ovaj način proslave božićnih praznika netipičan za
Grčku. Solun iz godine u godinu postaje izuzetak i sve se više približava magičnim adventima poznatih evropskih gradova. Vašar počinje 25. novembra i traje do 25. decembra.


Vašar se održava na više lokacija u gradu. Centralna je na Aristotelovom trgu gde se
simbolično spaljuje jelka. Ovde ćete naći zabavu za sve uzraste i uživati u tradicionalnoj
grčkoj hrani.


Druga lokacija je tipično evropsko selo koje se od 2019. godine svake godine postavlja kod
Venizelosovog spomenika. U dobro poznatim drvenim kućicama vas čekaju klasične božićne đakonije i pokloni.


U solunskoj luci možete pronaći božićno izdanje tzv. buvlje pijace ( iliti buvljaka), marketa na
zatvorenom. Ovo je odlično mesto da nađete jeftine i eko frendli poklone za vas i prijatelje.
Izdvojila bih i ogroman božićni vašar Aerokosmos smešten u TIF HELEXPO sa gomilom ludih vožnji, igara, klizalištem, akrobatama i ostalim zabavnim stvarima.

I dok Jorgos razbija tanjire na prve taktove sirtakija, vi obradujte vaše nepce slatkim grčkim vinom, nusakom i melomakaronima ( slatkiš koji se pravi samo za Božić). Yamas!


Ako odaberete Ano Poli Studios za noć ćete izdvojiti oko 35 evra za tročlanu porodicu. Ovaj smeštaj je od centra Soluna udaljen 1,4 km i ima besplatan parking. Apartman je kompletno opremljen svime što je potrebno za ugodan boravak.

Temišvar, Rumunija / 5 najbližih božićnih vašara

Od Beograda do Temišvara se stiže za manje od dva sata vožnje. Božićni vašar u ovom gradu je meni posebno magičan. Sve se odvija na glavnom trgu i sve se može obići pešaka.

Vašar počinje simbolično 1. decembra na Dan ujedinjenja i traje sve do 2. januara. Na svečanom otvaranju možete prisustvovati koncertu na kojem će se izvoditi tradicionalna rumunska muzika. Takođe, svoje nastupe imaće i moderni bendovi. Jedna od posebnih
karakteristika vašara su 50 posebno dizajniranih štandova za Božić, izrađenih kao deo arhitektonskog projekta da podsećaju na male rumunske kuće. Vašar obiluje
tradicionalnom rumunskom hranom. Onavezno probajte mici, sarmale, cozonac – slatki hleb koji se sprema samo za Božić i kuvano vino!


Povoljan smeštaj ćete naći u Balcescu Residence gde se noć za troćlanu porodicu kreće oko 30 evra. Smeštaj je od centra udaljen oko 1,5 km, a u blizini se nalazi besplatan javni parking. Ovo je apartman u zgradi površine čak 60 kvadrata, sa velikom spavaćom sobom i kompletno opremljenom kuhinjom.

Sofija, Bugarska / Top 5 najbližih božićnih vašara

Prestonica Bugarske se nalazi na svega četiri sata vožnje od Beograda. Božićni vašari se u
ovom gradu odvijaju na više lokacija i sa različitim datumima trajanja, ja ću navesti
najpopularnije među njima.


Sofia Christmas Market od 17. novembra do 22. decembra. Smešten je u gradskoj bašti i nudi uživanje u tradicionalnpj bugarskoj folk muzici, klizanju, i dobroj hrani.


Božićni park je vašar smešten na trgu Slavevka. Traje od 3. decembra do 30. decemra. Po celom trgu su poređane drvene kućice koje prodaju drvene ručno pravljene suvenire i igračke. A za najmlađe tu su lutkarske predstave i razne radionice.
Sofija Božićni festival traje od 17. novembra do 25. decembra.
Smešten je u Južnom parkiu malo južnije od samog centra Sofije. Ono što ovom festivalu daje
posebnu draž jesu svetla dekoracije. Uveče se park pretvori u pravu malu bajku.


Ovo su samo neki od božićnih vašara u Sofiji na kojima možete uživati u tradicionalnoj
bugarskoj folk muzici. A dok na kitarata Vasko Žabata sviri samo za vas, vi obavezno probajte neki od božićnih specijaliteta kao što su banica, kozunak ( slatki hleb koji se pravi samo za Božić )5, grilovane kobasice, topla čokolada i kuvano vino.

Što se tiče smeštaja Like home guest rooms nudi noćenje za 30 -35 evra za tročlanu porodicu ( cena varira u zavisnosti od datuma ). Ovaj smeštaj se nalazi u samom centru grada. Nudi besplatan javni parking u blizini objekta. Sobe su prostrane, porodične.

Ovo je top 5 najbližih vašara u našoj okolini. Moj favorit ove godine je definitivno Solun, jer me baš zanima kako to braća Grci rade. A vi mi pišite za koji ste se odlučili i zašto. Koji god da odaberete želim vam nezaboravan provod i puno božićne magije.

A ako ne planirate da napuštate Srbiju jer su granice nepredvidive, svratite bar do Zimske Bajke u Beogradu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *