7 bugarskih specijaliteta koje morate probati kada odete u Bugarsku

Bugarska je naširoko poznata po svojoj nacionalnoj kuhinji koja je po ukusima bliska rumunskoj, srpskoj i turskoj kuhinji. Kada se jednom zadesite u Bugarskoj, nađite neku dobru mehanu i probaite neki od specijaliteta sa liste.

1.KYUFTE I KEBAPCHE

Ovo su dve vrste odrezaka na žaru. Kyufte je okruglog oblika, a kebapche je sličan kobasici. Iako izgledaju slično, imaju različite ukuse jer su pripremljeni s različitim začinima i sastojcima pomešanimn s mesom.

Savet plus: najlepše kyufte i kebapche su na žaru na otvorenoj vatri ili ugljevlju, pa ako naiđete na restoran koji ovo nudi, nemoite se dvoumiti.

2.LUKANKA

Lukanka je omiljena vrsta kobasice iz Bugarske koja se služi tanko rezana uz bugarski sir. Ranije je svaka porodica pravila lukanku na svoj način, a danas se uglavnom kupuje u supermarketima. Slični proizvodi su pastarma, babek, suđuk i sushenitsa-sve vrste suhomesnatih proizvoda pripremljene sa različitim začinima.

3.KAVARMA

Kavarma se može pripremati od piletine ili svinjetine. Seckano meso se pomeša sa puno luka i sprema na pari. Većina bugarskih restorana sprema ovaj specijalitet.

4.MUSAKA

Musaka je zajedničko jelo zemljama Balkana. Bugarska musaka, za razliku od grčke, ne sadrži patlidžan, već samo krompir i mleveno meso. Često može biti prelivena jogurtom i jajima.

5.Škembe čorba

Čorba od škembića iliti tripica svinjskog, jagnjećeg ili goveđeg porekla. U Bugarskoj je još zovu i lekom za mamurluk, pa ako vidite nekog lokalca da u ranim jutarnjim časovima gustira ovu čorbu, znajte da je prethodne večeri popio više nego što je trebalo. Obično se uz nju služi dodatno beli luk i biber.

6.BANICA

Domaća bugarska pita koja se pravi sa sirom, a od naše gibanice se razlikuje u načinu savijanja kora (kore se savijaju u spiralu), i dosta je hrskavija i pravi se od domaćih, razvlačenih kora. Banica se može pored sira praviti i sa zeljem, koprivama ili mlevenim mesom. Slatka banica se pravi sa rendanim jabukama ili rendana tikva, a ima i interesantnijih varijacija sa alvom, ratlukom, jajima, mlekom i šećerom, kao i sa džemom i kremom.

7.PRLENKE

Domaći aromatični bugarski hlepčići koji se najčešće spremaju sa belim lukom, mada ima više varijacija. Umešeno testo se izdeli na lepinje, premaže uljem i peče na roštilju. Odlično ide uz sir, mada ga u Bugarskoj služe uz sve vrste jela.

Fun fact: Bugari su veliki obožavaoci sira, pa ga možete videti u maltene svim jelima, čak ga rendaju preko pomfrita.

Koji ste od ovih specijaliteta probali do sada? Koje planirate da probate?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *