Bansko utisci i saveti – zimovanje u Bugarskoj da ili ne?! – video –

Dragi ljubitelji putovanja,

kao što znate (ako pratite naš instagram ili još bolje YouTube, sigurno znate 🙂 ) bili smo u Bugarskoj tokom novogodišnjih praznika! Tačnije posetili smo Bansko!

Već smo napisali konkretnih 10 stvari u kojima možete da uživate ako dođete u Bansko. Pročitajte ih ovde!

Bansko utisci

Prošlo je već neko vreme od našeg putovanja u Bansko Utisci su se slegli, pa možemo da vam ispričamo kako nam je bilo i šta smo sve obišli.

Napomena: od dokumenata za Bugarsku su vam potrebni pasoš, vozačka dozvola i saobraćajna dozvola. Na ulasku u Bugarsku kupuje se vinjeta. Cena zavisi od mesta na kojem je kupite. Ako uspete da nađete nekog u kiosku za vinjetu platićete je oko 6-7 evra. Ako je kupite na pumpi, platićete je oko 9e.

Saobraćajni propisi u BUGARSKOJ

Sigurnosni pojas je obavezan. Brzina u naselju 50. Brzina na putu 90. Brzina na autoputu 130. Kazne za korišćenje mobilnih telefona u vožnji su ogromne. Potreban je PP aparat u vozilu. Upaljena svetla su obavezna od 1.11.do 1.03. – Više o propisima u Bugarskoj pogledajte na sajtu AMSS pre nego što krenete na put!

Uktratko o Banskom

Bansko je planinsko mesto u Bugarskoj. Ovaj grad je udaljen oko 160km od Sofije. Sada možete brzo stići do Banskog jer postoji autoput. Kada se isključite sa autoputa, nećete imati problema sa sporom vožnjom jer na putu do ovog mesta nema serpentina i oštrih krivina. Uživaćete u vožnji bilo da se vozite svojim automobilom ili autobusom. Bajkoviti planinski predeli koji paraju oblake nas su ostavili bez daha. Vrhovi prekriveni snegom obećavaju raj za skijanje, ali i druge zabave na snegu.

Za Bansko kažu da je mesto sa više od 90 mehana! Etno kuće, u starom delu grada pretvorene su u mehane. U dvorištu se sprema autentična hrana. Budite spremni da vas miris domaće kuhinje prati gde god krenete. Cene su i više nego korektne, obrok za dvoje sa pićem nećete platiti više od 10 do 20 eura, čak ni u ekskluzivnijim restoranima.

Cene u Banskom (2017. godina)

  • piletina sa egzotičnim citrusnim voćem – 6 eura
  • supa – 1,5e
  • Koka Kola i drugi sokovi –1,2 e
  • Topla čokolada – 1,3e
  • Kafa – manje od 1e
  • Hotdog – 1,1e
  • Pizza parče – 1,1e

Cene variraju od mesta do mesta, ali je sasvim sigurno da na hranu i piće nećete potrošiti mnogo! Bitno je da znate da se u Bugarskoj koriste levi i da vam niko neće zameniti metalne evre. Ako neka menjačnica i pristane, kurs je mnogo lošiji nego za papirne evre.

Zabava na snegu Bansko zimovanje

Ono po čemu je Bansko najpoznatije kod naših turista to je zimovanje. Skijanje u Banskom definitivno ima svoje čari. Samo mesto je smešteno u podnožju planine Pirin. Prednost je što su gondole koje vode do planine u samom mestu.

Pogledajte ovde smeštaj u Banskom

Automobil vam neće biti potreban ili ga možete ostaviti na parkingu ispred. Ako ne želite da se vozite gondolom (gužve su ogromne u sezoni, a vožnja predugo traje), automobil možete ostaviti i na parkingu u planini. Put nije loš ima dosta krivina, ali se čisti redovno, tako da ćete brzo stići do odredišta.

Bansko ima oko 70km staze za skijanje! Najviša tačka je na skijalištu na Prirn planini je 2600 m! Ukupno postoji 1gondola, 6 četvorosedežnica, 1 trosedežnica, 3 sidra, 3 tanjira, 10 liftova za decu, kao i park za snoubrodere. U Banskom postoji staza za nordijsko skijanje.
Staze su raznovrsne, i zbog toga je Bansko pogodno za sve skijaše i one koji to žele da postanu!

CENE SKI PASS BANSKO POGLEDAJTE OVDE

Ukoliko je dan lep, preporučujemo vam osim skijanja i šetnju! Svež vazduh i šuma čine čuda za organizam.

U Pirin ulici nalazi se i Ledeni ring (Ice skating Rink Bansko) – mesto gde se za 30 leva za odrasle i 14 leva za decu možete klizati 2 sata.

Naravno svuda gde je sneg ćete naći mesta da se spustite sankama ili kliskom ili se oprobate u grudvanju 🙂

PIRIN ulica i stari grad

Za stari grad Bansko već smo napomenuli da je krcat mehanama. Osim hrane i žive muzike ovde možete pronaći i kuće – muzeje. Mi smo se upoznali sa istorijom ovog grada šetajući kaldrmom. Jaka drvena vrata i jedinstveni stil gradnje su nam prvo zapali za oko. Ove autentične građevine, od kojih su neke stare i 200 godina čuvaju duh starog vremena. Posetili smo Velijanovu kuću i muzej Neofita Rilskog i oživeli duh prošlosti u neverovatno dobro očuvanim prostorijama!

Pirin ulica je ono što sigurno nećete zaobići kada odete u Bansko. Suvenirdžije, bombondžije, vinari, zlatari imaju svoj kutak u ovoj ulici. Svi će vas pozivati da probate baš njihov proizvod i uverite se da je baš njihov najbolji. Magnet u Banskom možete pronaći za 1lev, što je oko 60 dinara. Naravno u ovoj ulici pronaćićete i debele čarape i skijašku opremu. Osim toga ovde se nalazi veliki supermarket sa solidnim cenama. Male lokalne prodavnice nisu posebno skuplje od supermarketa.

TERMALNE VODE – spa i wellness – Bansko utisci

Područije Banskog leži na termalnim vodama. Spa i Wellness tek počinju da se razvijaju, ali u mestima Razlog i Dobrinište možete pronaći dobre spa centre. U Banskom postoje hoteli u kojima možete da se opustite u spa atmosferi i finim masažama. Nisu luksuzni kao oni u Sloveniji, ali možete sasvim lepo da ugrejete kosti posle hladnih zimskih aktivnosti.

Zimovanje u Banskom da ili ne?!

Kada se sve sabere i oduzme Bansko ima našu preporuku! Cene smeštaja u Banskom pronađite ovde. Odlične staze i super lokacija su definitivno pravi izbor za sve skijaše. Za one koji nisu vični ovom sportu 3 dana u Banskom je sasvim dovoljno da obiđu sve i nastave dalje. Nacionalni park Pirin ima potencijala za planinarenje i šetnju, pa u Bansko možete svratiti i kad nije zima. Bansko je udaljeno oko 1 sat od Grčke granice, pa se možete uputiti i tamo.

Za nas je ovo bilo divno iskustvo i odličan doček Nove Godine. Lepo smo se odmorili i napunili energijom. To isto želimo i vama na sledećem putovanju 🙂

Želimo vam srećan put, lep pogled i odličan sneg! Uživajte u putu i ostavite vaše utiske ispod ako ste već bili u ovom divnom mestu!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *