DVORCI BAVARSKE – utisci i saveti

BILO JEDNOM NEKADA DAVNO U BAVARSKOJ…

Pa i nije baš bilo tako puno davno… Bilo je to oko Nove Godine 🙂

Krenuli smo na magičnu turu „Dvorci Bavarske“ sa Filip Travelom

 

Nismo hteli nigde da idemo za doček, a onda smo se, u poslednjem momentu, odlučili da ipak 2018. dočekamo na pravi način – u nekom novom gradu. O Minhenu, u kojem smo bili smešteni, pisaćemo u drugom postu. Ovaj je posvećem samo DVORCIMA BAVARSKE i našim utiscima koje smo poneli iz Nemačke.

Pogledajte ovde cene smeštaja u Minhenu

Prva stvar na koju moramo da obratimo pažnju jesu vremenski uslovi. Stvarno nam je vreme išlo na ruku, pa barem sve do poslednjeg dana. Zbog oluje Eleonora nismo mogli da vidimo dvorac Herenkimze.

Ipak, sve ostalo što smo obišli i videli jednako je bajci… Ali krenimo iz početka 🙂

Opšte informacije

 

Nemci ne rade nedeljom. Dakle, šta god da ti treba nedeljom (ako nisu u pitanju pivo i kobasice) u 99% slučajeva nećeš naći. Eventualno, možda naletiš na neki market koji drže stranci (mi smo pazarili kod jednog Turčina u Minhenu, ali smo prodavnicu koja radi tražili bukvalno satima, tako da gde se nalazi stvarno ne bismo mogli da ti kažemo).

Voda je ispravna i može se piti sa česme, zahvaljujući Alpima.

Metro i autobuski gradski prevoz funkcionišu sjajno, tako da tu nema posebne brige, osim što naravno moraš da paziš na smer 🙂 Cene karata zavise od toga da li kupuješ za grupu ili pojedinačno.

Sve je sjajno obeleženo i što se snalaženja tiče- ne verujemo da ćete imati bilo kakvih problema. Skoro svuda postoje besplatne WiFi mreže i info centri (koji rade nedeljom). Ono što može da vas iznenadi, ako ne putujete često u ove zemlje, to je da se toalet po nekad plaća i u restoranima/kafićima, tako da spremi sitne evre 🙂

PIVO I KOBASICE

Toliko toga ima da se proba u Bavarskoj, ali pivo i kobasice su nešto što ne smeš zaobići. Bavarska kifla + specifičan sos za mesto u kojem ste + isto tako posebna kobasica koja se razlikuje od mesta do mesta neće te ostaviti bez komentara. Neke će ti se dopasti, neke baš i ne, ali uz pivo su savršene. Najbolje su, po našem skromnom gurmanskom ukusu, bile u Nirnbergu, u centru (naravno kiosk je u pitanju). Sjajne su i po restoranima, ali ove na ulici imaju nekako dušu, barem za turiste.

DVORCI BAVARSKE

 

A sad ono glavno – DVORCI BAVARSKE

Za početak nekoliko tehničkih stvari – gužve u dvorcima su lude, ali sve je organizovano do poslednjeg detalja. Ture se smenjuju non stop, ali se satnica mora poštovati – inače će vam ulaznica propasti. Tu se javlja prednost kada idete preko agencije, tj. nekoliko prednosti. Prva je ( a veruj i najveća!) što imate svoju grupu – bez Kineza. Kinezi su strašni turisti, glasni su i ne mare ni za koga! Bitno im je da oni vide, čuju, osete i drugo ih ništa ne zanima. Zato je najbolje u bilo koji dvorac ući bez Kineza u grupi – jer u suprotnom teško da ćeš bilo šta moći da vidiš, na žalost.


Druga prednost je kupovina karata i briga o vremenu. Nemci su stvarno tačni u sekundu – tako da je dobro imati nekog, kao što je vodič koji će te upozoriti ako se, na primer, zaneseš u razgledanju suvenira ili slikanju. Stvarno bi bila šteta da propustiš razgledanje dvorca jer te je zanela njegova spoljašnjost.

Dvorci Bavarske su izuzetno lepi

 

Spremi se da non stop govoriš WOW, savršeno, prelepo, bajkovito, ali i kitnjasto 🙂

NOJŠVANŠTAJN je jedna prava bajka, puna labudova, raznolikih boja, one dečije razigranosti i maštarija. Ako baš moramo nešto da izdvojimo, najzanimljivije u ovom dvorcu je pećina sa ukrasima i vodopadom, koja se nalazi između dnevne i radne sobe. Kažu da je ovaj dvorac bio inspiracija Dizniju za onu čuvenu uvodnu špicu u njegove bajke.

Dizni je mnogo putovao i voleo je dvorce i ovo nije jedini koji smo mi videli koji ga je inspirisao. Na Kipru se nalazi dvorac Svetog Hilariona koji ga je inspirisao za dvorac iz Snežane i 7 patuljaka. Davno smo ga posetili, ali pročitajte ovde kako nam je bilo i šta smo tamo naučili.

LINDERHOF je, sa druge strane, sušta suprotnost i sinonim za luksuz onog vremena. Posteljina protkana zlatnim nitima, porcelan i rokoko stil ti sve govore. Soba ogledala (koja podseća na sobu ogledala u Versaju) je nešto što možemo izdvojiti kao najzanimljiviji deo dvorca. Kada su sveće upljene u toj sobi, soba izgleda ogromno i svetlo, iako je veoma mala i zatamnjena.

Kada je najbolje posetiti Dvorce Bavarske?

Iako smo mi obilazili dvorce u toku zime – najbolji period za posetu je proleće. Zbog oluje nismo uspeli da vidimo jedan dvorac, zbog leda nismo smeli na most i zato ti predlažemo da izabereš proleće za ovu turu jer ćeš tako moći da vidiš čak i više od nas i onoga što smo predstavili na Instagram pričama.

Oberamergau

Selo koje se nikako ne sme propustiti. Alpske kuće sa gredama od drveta oslikane raznobojnim motivima iz bajki, ne zna se koja je lepša. E ovde imamo kritiku za agenciju – prekratko se ostaje i ne, 20minuta stvarno nije dovoljno za razgledanje ovih prelepih remek dela. Zato nemamo fotografiju da vam pokažemo koliko je lepo, ali pogledajte video iznad, snimili smo po neki detalj 🙂

Osim DVORACA BAVARSKE, na ovoj turi obilaze se i gradovi kao što su već pomenuti Minhen, Regensburg, Nirnberg, Salcburg. Cela tura je izuzetno zanimljiva i sadržajna, za šta se posebno zahvaljujemo vodiču koji je upotpunio sve zanimljivim pričama, koje, kada bismo počeli da pišemo, ovaj post ne bi imao kraj.

Opšti utisak je – BAJKA. Ako se sećaš kako ti je bilo dok su ti pričali bajke – sva ta osećanja će ti se vratiti. Probudiće ti se uspavano dete i mašta! Kada vidiš kako su maštovito Ludvigu napravili zvezde iznad kreveta (koje sijaju) poželećeš da i ti uradiš nešto drugačije i shvatićeš da stvarno nije poenta života odrasti i biti ozbiljan.

Poenta je igrati se i biti spreman da svoje misli preneseš u realnost jer onda se dešavaju čuda i nastaju veličanstvena dela, baš kao što su i ovi dvorci.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *