Planina Jahorina – utisci, saveti

Follow my blog with Bloglovin

Prvi put u Bosni

Nikada ranije nismo išli u Bosnu i planirali smo ove jeseni da posetimo Sarajevo. Kao što vam uvek napominjemo, kada su putovanja u pitanju treba biti fleksibilan. I tako smo dobili poziv za druženje i predstavljanje novosti na Jahorini. Nije nam trebalo puno da se spakujemo i krenemo na ovaj put.

Kako do Bosne + opšte informacije

U Bosnu možete ući preko nekoliko graničnih prelaza, iz Vojvodine ili iz Zapadne Srbije. Ako putujete kroz Srbiju, ne propustite priliku da svratite u etno selo Sunčana reka i uživate u prirodi sa životinjama 🙂

Gužve skoro da nema, mada verujemo da kada padne sneg ima zadržavanja. Za automobil vam treba zeleni karton. Od dokumenata saobraćajna dozvola i pasoš/lična karta. Naše iskustvo sa granicom je da su svi izuzetno ljubazni, vole da se šale i nisu baš ljubitelji snega 🙂

Saobraćaj je isti kao i kod nas, tako da će se svaki vozač snaći. Što se planine tiče, obavezno spremite zimske gume i zimsku opremu.

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini

Putevi nisu loši, ali nisu ni sjajni. Ima obnovljenih deonica. U svakom slučaju, preporučujemo vam da se, gde god da idete više vozite kroz Srbiju, nego kroz Bosnu kako biste pre stigli na odredište. Kada je Jahorina u pitanju vidi se da se dosta radilo na popravkama, pa nema većih oštećenja puta. Kako je u zimskim uslovima i da li održavaju puteve to ćete videti na licu mesta. Mada je nas so dočekala na kolovozu, tako da verujemo da se putevi održavaju koliko je to u njihovoj mogućnosti.

JAHORINA

Ranije su na Jahorinu dolazili samo profesionalni skijaši. Nije bilo puno prostora za razonodu i skijanje iz zabave, jer su staze bile strme i malo zastrašujuće. Za ovu sezonu su, kažu, neke straze poravnali, neke ispravili, neke prilagodili početnicima. Tako da Jahorina od ove godine nudi provod na snegu za sve.

Ono što je zanimljivo to je da ko uzme ski pas na Jahorini ima mogućnost da besplatno skija nekoliko dana i u Sloveniji u Pohorju. Cene ski pasa pogledajte ovde.

Ski iftove, staze i njihovu težinu pogledajte ovde.

Šta još možete da radite na Jahorini?

Jahorina je voma lepa planina. Pogled sa vrha stvarno oduzima dah. Ako nema snega i nije preterano hladno obavezno izaberite šetnju do vrha. Osim razonode, svež planinski vazduh će vas razmrdati. Na kraju dana obavezno svratite u jedan od mnogih kafića i ugrejte se kuvanim vinom ili tradicionalnim čajem.

Jahorina je poznata po noćnom životu i žurkama. Sa svih strana se čuje muzika, tako da gde god krenete zabavićete se.

Plaća se u markama i EUR (na nekim mestim ipak ne primaju EUR). Dinare i kune možete menjati u menjačnicama. Kafa od 1 do 3 marke. Kuvano vino oko 4 marke. Čaj 1-2 marke…

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini

Noviji hoteli i smeštaji nude wellness i spa program. Skoro svi veći hoteli imaju bazene. Bilijar, kuglanje, stoni tenis, pikado su veoma popularni, jer se dan na planini završava ranije nego u gradu.

Šta probati?

  • Kuvano vino
  • Jahorinski čaj
  • Burek
  • Baklave, tulumbe, hurmašice

Turističke atrakcije

  • Grad Pale – kulturno istorjski spomenici
  • Sarajevo, Baščaršiju i ćevape ne propuštajte ako se nađete u blizini Jahorine. Sarajevu ćemo posvetiti poseban post 🙂
  • Pećina Orlovača
  • Paraglajding

Planina Jahorina nudi za svakog po nešto.

Pogledajte ovde smeštaj na Jahorini

Prednosti – Lako se stiže, lepo obeležen put. Svež vazduh. Vidikovci koji ostavljaju bez daha.

Mane – nema puno turističkih atrakcija u blizini. Osim skijanja nemate mnogo izbora za zabavu, osim kafića restorana, bilijara i slično.

Jezero je u izgradnji. Bilo bi sjajno da se u bliskoj budućnosti nađu u ponudi i klizalište, bob na šinama, zipline, avantura park… Jer jedino tako bi Jahorina mogla postati zimovalište na svetskom nivou. Za sad vam Jahorina može ponuditi pravi pravcati mir i spokoj na visini sa fantastičnim pogledima, baš kao i nekad. Mir je danas na ceni, iskoritiste to, pre nego što se urbanizuje!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *