BANJA ĐULA MAĐARSKA – CASTLE SPA VARFURDO utisci, saveti

Više ne brojimo posete Mađarskoj, postali smo domaći

Banja Đula je bila naša sledeća destinacija!

Obilazimo znamenitosti i banje po Mađarskoj već godinama i uživamo u tome, kao da smo u Srbiji.

Sličan nam je temperament. Možda vam se učini da su na prvi pogled malo mrgodni. Ali realnost je takva da su izuzetno ljubazni i gostoljubivi i prijatni. Iako možda ne znaju engleski i više barataju rumunskim i nemačkim, rado će vam se naći u svakoj situaciji. Takvi su da će vas nekad i odvesti do mesta koje vas zanima. Nama se to dopada i zato smo stalni gosti MAĐARSKIH BANJA.

Spa i Wellness priče istražujemo malo više od godinu dana

Od granice do Đule lako se stiže, možete preko mesta Mako (Hađmatikum) ili preko Segedina (klikni ovde i pogledaj naš doživljaj banje Hađmatikum).

Kada ste već tu ne propustite šoping u Segedinu (zaboravite na nedelju,nedelja je neradan dan!) i obavezno degustirajte kolače u centru! A ako već prolazite kroz Mako, wellness avantura možeda počne uživanjem u toplim bazenima.

Koji god put da izaberete lako ćete se snaći jer su i novi i stari put sasvim ok. Ne zaboravite da kupite vinjetu na ulazu u Mađarsku! Zeleni karton vam nije potreban i dovoljna vam je samo vozačka na novom obrascu. Brzine prilagođavajte znakovima jer je kontrola saobraćaja ogromna. Pojas je OBAVEZAN!

To je to što morate da znate od osnovnih stvari kada idete u Mađarsku.

Đula utisci saveti Mađarska

Banja Đula – stigli smo

Kliknite ovde i pogledajte smeštaj u Đuli

Imali smo divno vreme za putovanje, ali izuzetno loše kada smo bili u Đuli. Kiša je padala non stop, međutim to nas nije sprečilo da obiđemo sve što smo hteli 🙂

Bili smo smešteni u hotelu Komló, koji se nalazi u centru. Lako smo ga našli. Hotel ima svoj parking, tako da nismo imali potrebe da se snalazimo, mada smo primetili da ima dosta parkinga po gradu.

Kakav je hotel Komló?

Mi smo bili oduševljeni! Ogroman apartman sa dnevnom sobom, spavaćom sobom i kupatilom. Sve čisto i perfektno. Znate one ocene na bookingu? Ovo je jedan od onih hotela za čistu desetku. I to bez preterivanja. Kao gosti dobijate popust u njihovom restoranu. Hrana im je savršena ( tu smo jeli one čudne roze pečurke – znate o čemu pričamo ako pratite naš instagram – ako ne pratite vreme je da nas zapratite (@stiklakafakravata) jer tu delimo mnogo informacija i zanimljivosti i videa direktno sa destinacija). Još jedna sjajna stvar kod ovog hotela je što totalno besplatno imate prevoz do Castle spa Varfurdo – ogromnom akva – welnes kompleksa o kojem ćemo pisati u ovom tekstu.

Spa centar hotela Komlo u vama će izazvati veoma pozitivan ili veoma negativan utisak.

Spa centar je na dva nivoa – jedan nivo je sa ležaljkama za odmor i relaksaciju, u drugom su sauna, bure sa hladnom vodom, đakuzi i tuš. Ovaj spa je privatnog tipa, dakle vi ga rezervišete na 90 minuta i tamo ste sami. Do 18h spa je besplatan a nakon toga se plaća oko 500 forinti. Cene u hotelu, ali i u celoj Đuli su sasvim pristojne. Za palačinke nećete dati više od 1 EUR, kafa je od 1 do 2,5 EUR, hamburger od 2 EUR. Cene u prodavnicama vas sigurno neće neprijatno iznenaditi.

Banja Đula – šta videti, šta raditi?

Banja Đula nije veliki grad. Uživaćete u šetnji i otkrivanju znamenitosti.

Ono što vam mi od srca preporučujemo je muzej u tvrđavi. Ovo nije klasičan muzej, već vi šetate po sobama, sami otvarate ona stara teška vrata. U svakoj sobi je prilagođena muzika i svetlo. Vodič će vam ispričati mnogo legendi o Rimljanima, Turcima, Nemcima koji su nekada bili vladari Đule. Izloženi su mačevi za koje nikada ne biste mogli ni da pomislite da bi se nosili oko pojasa. Videćete sobu za mučenje, ali i kako su nekada sušili meso.

Mnogo je soba i mnogo priča, od dnevne sobe sultana u kojoj se degustirala crna čorba, do ženstvene sobe kraljice koja je tražila da se obloži lamperijom. Zanimljivo kod ovog dvorca muzeja je to da se u njegovom sklopu nalazi jednostavna katedrala. Oltar i stolice i po koja ikona dovoljni su da mnogi mladenci požele da se tu venčaju. I ono što je najzanimljivije, pre nego što je ovaj dvorac tvrđava postao muzej u njemu je živeo običan narod. Vladari su bili daleko, a krug se zatvorio na najbolji mogući način.

Šta možete videti u Đuli?

  • Dvorac Gyula Castle
  • Spomen kuću Erkel Ferenc (mađarski kompozitor i pijanista)
  • Kuća Ladics – muzej kuća koja prikazuje život porodice koja je živela tu u 19 i 20 veku
  • Almásy-kastély – srednjevekovni dvorac muzej sa 24 sobe otvorene za posetioce, tamnice + vinarija

Varfurdo spa kompleks

Istorija je učiteljica života, međutim odmor i relaksacija su drugo ime za Đulu. Nikako ne smete ostati na hotelskom bazenu ili u hotelskom spa centru. Castle spa Varfurdo je ono zbog čega u Đuli možete organizovati odmor na vodi. Ako niste ljubitelj zimskih sportova i obožavate plivanje i saune ovaj akva kompleks će vam sigurno privući pažnju.

Mi smo bili oduševljeni veličinom ovog kompleksa. Prva stvar koju ćete primetiti je miks renoviranog modernog i starinskog. Druga stvar je čistoća. Iako ima starih delova sve je čisto, na svakom koraku ima tuševa i o tome ne morate razmišljati. Obavezo ponesite papuče i bade mantil kako biste mogli da koristite i spoljne bazene.

Klikni ovde i saznaj cene ulaznica u Varfurdo kompleks bazena

Kompleks je podeljen u nekoliko delova – privatan spa i wellness, aquapalota – moderno sređeni bazeni, sa barom i toboganima i ostalim vodenim zabavama, termalni bazeni sa lekovitim biljem, bazeni za rehabilitaciju, bazeni na otvorenom, masaže, menza i šoping deo… Svuda je temperatura prilagođena i neće vam nigde biti hladno. Temperatura vode u bazenima je od 25 do 40 stepeni, tako da će baš svako naći nešto za sebe 🙂

Banja Đula
Šetnja kroz Đulu

Za kraj…

Što se nas tiče Varfurdo je jedna od najvećih akva kompleksa koje smo posetili. Sasvim lepo uređen kompleks ima sve što vam treba za fin wellness i spa odmor. Godišnjica, vikend beg od realnosti, pa čak i medeni mesec sasvim lepo mogu da se provedu u ovoj banji. Banja Đula pruža mir i mnogo vode 🙂 Ako ste ljubitelj relaksirajućih putovanja obavezno posetite Đulu.

Kliknite ovde i pogledajte smeštaj u Đuli

Prednosti banje Đula su to što nije daleko, lako se stiže, cene su sasvim pristojne, kompleks za kupanje i wellness je ogroman, mnogo znamenitosti i mnogo mesta za šetnju.

Mane – malo mesto, nije preterano interesantno. Nema puno izbora za hranu. Marketi se zatvarju već do 20h, neki i do 18h. A da, ne zaboravite, evre obavezno zamenite za HUF jer će vam meštani naplatiti proviziju, ako uopšte prihvate da prime evre.

Srećan put i lepo se provedite 🙂 Javite nam svoje utiske!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *