Kako ćemo putovati u bliskoj budućnosti

Kao i mi, putovanja se menjaju u odnosu na vreme u kojem živimo.

Nekada davno i kafa je krenula na svoj put oko sveta osvajajući Tursku, Evropu, a nekako najviše Balkan.

Kako se putovalo na odmor nekada?

Sigurna sam se se svi sećate vremena (ako niste bili rođeni, sigurno su vam pričali) kada su Bube, Fiće i Zastave bile jedino što vam je bilo neopodno da se spustite do Jadrana ili Paralije. Nije se mnogo razmišljalo o novcu, nije se mnogo planiralo. Više se nosilo hrane i pića nego odeće i obuće. Niko nije mogao ni da zamisli da krene na put bez termosa punog kafe. Najčešće je to bila ona stara, tradicionalna C kafa čije smo limene kutije svi voleli kao mali, jer su naše bake često u njima (osim pribora za šivenje)  čuvale bombone.

Na put se kretalo pre svitanja, bez detaljnog plana, sa jednom auto kartom i mnogo dobre volje. Nekoliko generacija je često odlazilo zajedno na odmor. Nije se razmišljalo o kategorizaciji hotela, nije bilo bitno šta se nalazi u sobi i kakvo je kupatilo. Mnogi su išli u kampove i podizali šatore kako bi mogli da ostanu što duže pored mora. Uz karte, šalu, smeh i šoljicu domaće kafe, najčešće su dočekivali i ispraćali Sunce, sedeći na onim metalnim sklopivim stolicama ispred šatora…

Fotografije su bile tolika retkost da se i vi verovatno danas začudite kada baka ili deka izvuku neku sa letovanja, možda baš iz one stare limene kutije u kojoj je nekada davno bila C kafa. Naravno tu jednu fotografiju prati nekoliko zanimljivih priča, dok se kuhinjom širi miris dobro poznate kafice.

Stiče se utisak da se nekada putovalo sa(za) dušom. A kako duša najbolje odmara? Pa uz šum talasa, kafu i blagi letnji povetarac na licu dok su bosa stopala u pesku, zar ne?

Kako su izgledala moderna putovanja?

Do 2019. Godine činilo se da granice više ne postoje. Stigli smo do dalekog Meksika i tirkiznog mora. Obišli smo hladni sever Evrope za samo nekoliko dana. Indonezija više nije bila daleko kao što je izgledala u dokumentarnim emisijama i sada smo uživo mogli da vidimo orangutane kako slobodno šetaju, u svom prirodnom staništu.

Imamo preko sto hiljada fotografija i snimaka sa svih naših putešestvija. Toliko smo jakih kafa popili dok smo provodili dane planirajući idealnu rutu za naše novo putovanje. Bilo je bitno da se obiđe što više, da se ode što dalje i da se, naravno fotografiše za društvene mreže.

Istraživali smo sva ta predivna mesta sa božanstvenim doručkom i idealnim pogledom na more za Instagram fotografiju. Peli smo se kozijim stazama do neosvojenih vrhova. Jurili smo, žurili smo i trudili smo se da svaki put bude još više, još jače, još dalje i još teže. Na odmor su odlazili matorci – jer od čega mi imamo da odmaramo? Jednom se zivi? YOLO zar ne? Ko još ima vremena da sedne sa babom i da popije tu kafu? Vreme je novac, zar ne?

Ipak, čini se da je nešto nedostajalo…

Kako se sve promenilo?

Jednog dana učinilo se kao da je svet stao. Izazovi sa kojima smo se susreli u proteklih nekoliko godina bili su kao putokaz koji nam pokazuje u kojem smeru bi trebalo da se pokrenemo.

I tako shvatiš da nije bitno gde si pošao, gde si bio i koliko skupu kafu sa zlatom si pio na drugom kraju sveta. Shvatiš da ako nastaviš tamo gde si stao 2019. godine imaš možda još samo 10ak kafa sa, na primer bakom koju viđaš 2 puta godišnje.

Trendovi u putovanjima se menjaju sa vremenom u kojem živimo. Kafa je obišla svoj put oko sveta, menjajući ga na bolje. To možeš i ti, jednostavno je…

Verujem da i ti želiš, baš kao i više od polovine planete, da skuvaš pun termos kafe i da sa svojom porodicom i/ili prijateljima sedneš u auto i kreneš na putovanje do mora, bez plana. Možda čak i bez navigacije. Želiš jednu fotografiju o kojoj ćeš svima, uz kaficu, pričati kakva je to avantrua bila.

Putovanje automobilom će biti odlična opcija da se pobedi strah od zaglavljivanja, kao i strah od otkazivanja – jer kada putujete svojim vozilom najjednostavnije možete da promenite rutu.

Biraćemo mesta u kojima nema gužve i uživaćemo u kratkim izletima po okolini mesta u kojem živimo.

Godine koje nam slede su godine u kojima sa pravim prijateljima, lagano obilazimo svet i o tome, baš kao u dobra stara vremena, planiramo da pričamo našim unucima uz šoljicu tople kafe.

Leta koja nam slede planiramo da provodimo onako kako nam duša želi, a ne onako kako vidimo na Internetu. Planove ćemo zameniti  unutrašnjim zadovoljstvom i uputićemo se  na mesta koja će nam pružiti pravi odmor.  

Trendovi se menjaju, tradicija ostaje.

Godine koje nam slede planiramo da provodimo sa zrnom pažnje više za sve generacije. Priče o avanturama iz prošlosti su ono što nas spaja uz šolju vrednosti koja nema rok trajanja. Što nas je više to je C kafa slađa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *