KARLOVI VARI utisci, šta videti – najlepša i najposećenija banja Evrope

Dugo smo maštali da odemo u Karlove Vari. Prvi put nam je ova banja pala na pamet kada smo gledali film The Last Holiday (Poslednji odmor). O čemu se radi u filmu i zašto pogledajte u našem videu iz tih istih Karlovih Vari!

Vrlo lako smo od Praga stigli do Karlovih Vari jer svuda postoje jasni putokazi. Putovali smo malo duže zbog radova na putu, kojih verovatno neće biti kada vi ovo čitate 🙂

Karlovi Vari UTISCI na prvu loptu

Iako smo filmom baš bili oduševljeni i jedva čekali da posetimo ovaj grad/banju – verovali ili ne prvi utisak nam je bio Vrnjačka Banja 🙂 Šetnja pored reke, od izvora do izvora i degustacija vode raznih temperatura i ukusa, nesumljivo daju poznati utisak.

Karlovi Vari su jedno od najpoznatihijih i najpopularnijih svetskih banjskih lečilišta. U banji se mineralnim blatom i mineralnom vodom leči dijabetes, bolesti i povrede kostiju i mišića, reuma, visoka telesna težina. Termalni izvori su bogati sulfatima i karbonatima. Ukupno postoji 12 izvora širom banje.

Grad Karlovi Vari osnovao je oko 1370. godine Karl IV (legendu o osnivanju grada-banje pogledajte u videu) . Leži na tri reke – Ohrže, Rolave i Teple, koja je posebna po svojoj toploj vodi.

Zašto su Karlovi Vari puni turista?

Iako je ova banja puna spa i wellness centara, lekovitih izvora i pravo je mesto za oslobađanje od stresa, turisti ovde dolaze i zbog velelepne renesansne arhitekutre iz 17. i 18. veka. Sve zgrade, zamkovi i parkovi su sjajno očuvani, pa ćete imati utisak kao da ste se teleportovali u zlatno doba renesanse. Sve ulice su kao iz bajke.

U moru divnih zgrada nalazi se i hotel Termal – još jedno remek delo socijalističke arhitekture – mnogi ovu zgradu smatraju ruglom grada – ali tu se svakog jula organizuje filmski festival, pa… moraćete sami da zaključite koliko odudara kada se prošetate šetalištem toka reke Teple.

Preporučujemo vam da krenete od Masarikove ulice, kupite tradicionalni porcelanski bokal (koji se koristi jer voda ispušta toksine ako se sipa u plastiku) i uputite se ka kolonadama. Kolonade su napravljene da ljudima bude prijatnije pored izvora. Ima ih 5, a najveća je Mlinska, ukrašena u renesansnom stilu sa 12 statua koje predstavljaju mesece u godini. Najveći izvor smešten je u modernoj staklenoj kolonadi. Ispod se nalaze pogoni za punjenje flaša mineralnom vodom.

Izvori su besplatni i možete piti koliko god vode želite – ali ipak se posavetujte sa nekim stručnjakom koliko smete i koja je za vas 🙂

Gde se smestiti u Karlovim Varima? Kliknite ovde za cene aprtmana i hotela u Karlovim Varima.

Šta još videti i raditi u Karlovim Varima?

Pogledajte ovde cene u Karlovim Varima

Dvoržakov park je vrlo lepo sređen park sa divnim biljnim vrstama i jezercetom.

Najveća crkva u Karlovim Varima – crkva Marije Magdalene – koju je gradio arhitekta Ignjac Kilijan Dincenhofer, koji je projektovao i crkvu Svetog Nikole u Pragu.

Fabrika stakla Moser – koja proizvodi razne predmete za bogataše od 1857. godine

Skijanje i hajking – kod hotela Pupp nalazi se žičara koja vodi do vidikovca

Liker Bečerovka koji se pravi od mineralne vode iz Karlovih Vari i lekovitih trava i začina.

Oplatky – oblanda (napolitanka okrugla) čuvena u Karlovim Varima sa mnogo ukusa i čuvenog okruglog oblika.

Spa i Wellness

U Karlovim Varima možete pronaći mnogo mesta sa opuštanje, lepotu i rehabilitaciju u okviru mnogobrojnih spa centara. Više o tome pogledajte u ovom tekstu. A što se nas tiče – mi mu se vraćamo, sledeći put planiramo Spa Wellness Avanturu!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *