Rekli su nam da je tamo najbolji šoping, ali kada smo stigli u Temišvar…

Da li ste znali da je Temišvar grad koji je prvi zasvetleo? Kada je struja masovno počela da se širi svetom, Temišvar je bio jedan od prvih gradova koji su ponosno sijali noću.

Posetili smo ovaj zanimljivi gradić blizu naše granice, krajem 2016. godine. Granicu smo prešli kod sela Nakovo. Ako idete ovim putem, kroz Kikindu, uzmite u obzir da se granica otvara ujutru u 7 i zatvara uveče u 19h. Gužve nema, ali budite na prelazu barem pola sata ranije, da ne bi bilo neželjenih događaja. Što se nas tiče, carinici su bili brzi i veoma raspoloženi, verovatno zbog praznika! 🙂

Kada putujete u Rumuniju nisu vam potrebna nikakava specijalna dokumenta, ukoliko idete svojim automobilom. Pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola su sve što vam treba. Kada pređete granicu, obavezno kupite vinjetu za 7 dana platićete 3,4 ili 5 evra, zavisi od automobila. Takođe dobro je da znate da se u Rumuniji koriste leje i da kovanice u evrima skoro nigde ne možete da zamenite.

Temišvar je najveći grad Banata. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji. Ovaj grad je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji.

POGLEDAJTE OVDE SMEŠTAJ U TEMIŠVARU

Temišvar – Timisoara – Šta sve možete videti?

U gradu postoje tri velika i poznata trga:

 • Trg ujedinjenja (rum. Piaţa Unirii) je stariji trg, približno kvadratnog oblika. Oko njega se nalaze glavna rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva u Temišvaru Temišvarske eparhije, kao i brojne palate nekadašnjih bogataša (Palata Barok, Palata Bruk).
 • Trg pobede (rum. Piaţa Victoriei) je mlađi gradski trg, površinski veći i izrazito izduženog oblika. Na jednom strani trga je Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzeja, kao i niz gradskih palata iz zadnjih decenija Austrougarske, građenih u secesiji i akademizmu.
 • Trg slobode (rum. Piaţa Libertăţii) je sa starom gradskom kućom, kao i brojnim kipovima.

Gradska zdanja u Temišvaru

 • Zdanje Opere i nacionalnog teatra, sagrađeno 1872. godine; arh. Felner i Helmer
 • Rumunska saborna crkva Banatske mitropolije, sagrađena 1946. godine arh. Joan Trajanesku
 • Saborna crkva srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1748. godine, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.
 • Kip vučice koja doji Romula i Rema, poklon grada Rima iz 1926. godine
 • Reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine, autor većine arh. Laslo Sekelj
 • Stara gradska većnica, sagrađena 1734. godine u baroknom stilu, arh. Pjetro del Bonco
 • Kip Bogorodice
 • Bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja.
 • Stub kuge
 • Rimokatolička katedralna crkva, građena između 1736. i 1774. godine, arh. JozeF Emanuel Fišer fon Erlah
 • Barokna palata, nekadašnje sedište Srpske Vojvodine

https://www.instagram.com/p/BOb5YoZjbqs/

Bez obzira na to što mnogi idu u Temišvar kako bi posetili jedan od najvećih tržnih centara, Julijus mol, videli smo da je ovaj grad mnogo više od tržnog centra. Da, u ovom šoping centru naćićete mnoge brendove i razne akcije, ali mi vam svakako preporučujemo da se prošetate i do centra grada koji pleni svojom lepotom.

Zanimljiv Božićni vašar u Temišvaru

 

Naravno naša preporuka je da posetite ovaj grad, na primer u proleće, jer je ova zima malo preterala 🙂 Uživajte u fotografijama!

POGLEDAJTE OVDE SMEŠTAJ U TEMIŠVARU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *