Rekli su nam da je tamo najbolji šoping, ali kada smo stigli u Temišvar...
temišvar

Rekli su nam da je tamo najbolji šoping, ali kada smo stigli u Temišvar…

View this post on Instagram

Temišvar. Temperatura ne prelazi nule, bezbroj golubova na trgu, praznični vašar u punom jeku. Sa tezgi dopiru mirisi kuvanog vina, kolača, kuvanih jela. Stičemo utisak da je akcenat na hrani pa, pokušavajući da, u nedostatku reči u našem jeziku, nađemo jednu adekvatnu, odlučujemo se za JESTIVO. Topla čokolada nikad nije više prijala 🤗🤗 Eto malo utisaka iz hladne Rumunije a mi se polako pakujemo i spremamo za novu avanturu koja počinje već u sredu. 😁😃 can't wait ❄⛄❄⛄❄⛄❄⛄❄ ❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄ ❄#4everOnHoneymoon❄ ❄❄❄❄❄❄❄❄❄❄ #timisoara #temisvar #couplelifestyle #ilovewinter #wanderlust #exploreromania #igromania #ig_europe #coupletravel #exploreworld #travelista #travelislife #ilovenature #selfietime #coldness #wintertime

A post shared by Ana Marija & Saša ✈💜🥂 (@stiklakafakravata) on

Da li ste znali da je Temišvar grad koji je prvi zasvetleo? Kada je struja masovno počela da se širi svetom, Temišvar je bio jedan od prvih gradova koji su ponosno sijali noću.

Posetili smo ovaj zanimljivi gradić blizu naše granice, krajem 2016. godine. Granicu smo prešli kod sela Nakovo. Ako idete ovim putem, kroz Kikindu, uzmite u obzir da se granica otvara ujutru u 7 i zatvara uveče u 19h. Gužve nema, ali budite na prelazu barem pola sata ranije, da ne bi bilo neželjenih događaja. Što se nas tiče, carinici su bili brzi i veoma raspoloženi, verovatno zbog praznika! 🙂

Kada putujete u Rumuniju nisu vam potrebna nikakava specijalna dokumenta, ukoliko idete svojim automobilom. Pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola su sve što vam treba. Kada pređete granicu, obavezno kupite vinjetu za 7 dana platićete 3,4 ili 5 evra, zavisi od automobila. Takođe dobro je da znate da se u Rumuniji koriste leje i da kovanice u evrima skoro nigde ne možete da zamenite.

Temišvar je najveći grad Banata. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji. Ovaj grad je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji.

POGLEDAJTE OVDE SMEŠTAJ U TEMIŠVARU

Temišvar – Timisoara – Šta sve možete videti?

U gradu postoje tri velika i poznata trga:

 • Trg ujedinjenja (rum. Piaţa Unirii) je stariji trg, približno kvadratnog oblika. Oko njega se nalaze glavna rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva u Temišvaru Temišvarske eparhije, kao i brojne palate nekadašnjih bogataša (Palata Barok, Palata Bruk).
 • Trg pobede (rum. Piaţa Victoriei) je mlađi gradski trg, površinski veći i izrazito izduženog oblika. Na jednom strani trga je Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzeja, kao i niz gradskih palata iz zadnjih decenija Austrougarske, građenih u secesiji i akademizmu.
 • Trg slobode (rum. Piaţa Libertăţii) je sa starom gradskom kućom, kao i brojnim kipovima.

Gradska zdanja u Temišvaru

 • Zdanje Opere i nacionalnog teatra, sagrađeno 1872. godine; arh. Felner i Helmer
 • Rumunska saborna crkva Banatske mitropolije, sagrađena 1946. godine arh. Joan Trajanesku
 • Saborna crkva srpske pravoslavne crkve, sagrađena 1748. godine, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.
 • Kip vučice koja doji Romula i Rema, poklon grada Rima iz 1926. godine
 • Reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine, autor većine arh. Laslo Sekelj
 • Stara gradska većnica, sagrađena 1734. godine u baroknom stilu, arh. Pjetro del Bonco
 • Kip Bogorodice
 • Bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja.
 • Stub kuge
 • Rimokatolička katedralna crkva, građena između 1736. i 1774. godine, arh. JozeF Emanuel Fišer fon Erlah
 • Barokna palata, nekadašnje sedište Srpske Vojvodine

Bez obzira na to što mnogi idu u Temišvar kako bi posetili jedan od najvećih tržnih centara, Julijus mol, videli smo da je ovaj grad mnogo više od tržnog centra. Da, u ovom šoping centru naćićete mnoge brendove i razne akcije, ali mi vam svakako preporučujemo da se prošetate i do centra grada koji pleni svojom lepotom.

Zanimljiv Božićni vašar u Temišvaru

 

Naravno naša preporuka je da posetite ovaj grad, na primer u proleće, jer je ova zima malo preterala 🙂 Uživajte u fotografijama!

POGLEDAJTE OVDE SMEŠTAJ U TEMIŠVARU

View this post on Instagram

Poslednji ponedeljak u 2016. Veoma smo uzbudeni jer je sledeći u novoj godini i jedva čekamo fa ga dočekamo! Veoma smo srećni jer smo cele godine delili uspomene sa vama. Bila je ovo veoma inspirativna godina. Puno ljubavi i novih iskustava učinili su ovu godinu fenomenalnom. Sledeća će sigirno biti još bolja. 😊 Nadamo se da i vi imate mnogo stvari na kojima ste zahvalni i da ste uzbuđeni zbog sledeće. Uzivajte u poslednjoj nedelji ove godine. Zabavite se uz vino, kolače i delite ljubav gde god stignete . Hvala što ste ovu godinu učinili sjajnom 😊🎅❄🎄🎉🎉❄🎄🎄🎉❄❄❄❄❄❄🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅Last Monday this year. So excited to welcome the first in the new year. Feeling so happy to share memories with you here peeps. It was such an inspiring year. Lots of love and new expirience made this year amazing. Next is going to be even more awesome 😁 Hope you have a lot to be grateful for in this year and that you are waiting new with excitement and joy. Have a great last week. Have fun. Drink vine, eat cake and share love. Thank you for made this year great 🎉🎄❄🎅🎅 #4everOnHoneymoon #medenimesec #honeymoon #Europesquare #lifestyle #livetravelchannel #romania #rumunija #timisoara #temisvar #oldbuilding #archilover #couplegoal #citybreak #weekendescape #christmastime #wintermagic #awesomeness #ig_europe #exploreworld #wanderlust #ilovenature

A post shared by Ana Marija & Saša ✈💜🥂 (@stiklakafakravata) on

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Obaveštavaj me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments