DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI P/V, HB+, BRANČ ILI KONTINENTALNI ŠVEDSKI STO? SKRAĆENICE KOJE MORATE DA ZNATE KADA REZERVIŠETE SMEŠTAJ

Da li znate značenje ovih skrćenica?

ŠTA ZNAČI HB? ŠTA ZNAČI MENU? ŠTA ZNAČI BRANČ? ŠTA ZNAČI KONTINENTALNI DORUČAK?

U ovom tekstu ćete naći listu najčešćih skraćenica u svetu turizma. Verujem da ste za većinu već čuli, ali nije na odmet da se podsetite.

Skraćenice ponekad umeju prilično da nas zbune. Naročito kada žurimo da rezervišemo smeštaj. Evo liste onih koje se najčešće koriste:

Sobe:

1/1 – oznaka za jednokrevetnu sobu

1/2 – oznaka za dvokrevetnu sobu

1/2 + 1 – oznaka za dvokrevetnu sobu sa još jednim dodatnim ležajem

1/3 – oznaka za trokrevetnu sobu

APP – oznaka za apartman. Smeštajna jedinica koja ima spavaću sobu sa 2, 3 kreveta, dnevnu sobu, kupatilo i kuhinju koja može biti spojena sa dnevnim boravkom. Obično ima balkon ili terasu.

APP DPL – oznaka za apartman dupleks. Smeštajna jedinica sa dve spavaće sobe, i jednom dnevnom sobom i kupatilom. Ne mora imati odvojenu dnevnu sobu, već samo kuhinju. Obično ima terasu ili balkon. Može biti na sprat.

STD – oznaka za studio. Smeštajna jedinica u vili, bez predsoblja, u kojoj se u istom prostoru nalazi deo sa kuhinjskim elementima sa osnovnim priborom za jelo za odgovarajući broj osoba (prema broju standardnih ležajeva), kreveti, orman, zasebno kupatilo i terasa.

SUITE – oznaka za sobu u hotelu (dve prostorije koje ne moraju biti odvojene vratima) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom na otvaranje, za dvoje dece, isto ili bolje opremljena od superior sobe, često veoma luksuzna.

SUPERIOR ROOM – ozaka za sobu u hotelu veće kvadrature i kvalitetnije opreme od standardne.

FAMILY APP – oznaka za porodični apartman Smeštajna jedinica odgovarajuće kvadrature za četiri osobe. Sadrži dva standardna i dva pomoćna ležaja ili sofu na razvlačenje, kupatilo. Često se u okviru apartmana nalazi čajna kuhinja (zavisi od hotela).

FAMILY ROOM – oznaka za porodičnu sobu.  Smeštajna jedinica (jedna prostorija) za četiri osobe sa najmanje dva standardna i dva pomoćna ležaja za decu.

JUNIOR SUITE – Smeštajna jedinica u hotelu, jedna prostorija koja može biti podeljena paravanom za četiri osobe sa najmanje dva standardna i dva pomoćna ležaja (ili sofom) za dvoje dece. Isto ili malo bolje opremljena od Superior sobe.

MEZONETA – Smeštajna jedinica koja ima jednu ili dve sobe (najmanje dva ležaja po sobi), dnevni boravak sa kuhinjskim elementima (ne u hotelima), kupatilo i terasu.

INTERCONNECTED ROOMS – sobe koje se nalaze jedna do druge, sa sopstvenim ulazima i kupatilima, kao i vratima koja ih povezuju. Preporučuju se porodicama.

PLANIRATE PUTOVANJE? KLIKNITE OVDE I PRONAĐITE NAJBOLJI SMEŠTAJ ZA VAS PO NAJBOLJIM CENAMA!

Tipovi smeštaja:

HOTEL – Ugostiteljski objekat koji pruža uslugu smeštaja, ishrane i drugih sadržaja. Može imati više tipova soba, dok se kvalitet jedinica i usluga kategorišu zvezdicama.

HOSTEL – Ugostiteljski objekat koji je nižeg kvaliteta i komfora od hotela. Smeštajne jedinice najčešće imaju više kreveta i zajedničko kupatilo (na spratu). Imajući u vidu kvalitet, usluge hostela su jeftinije od hotela.

HOTEL APARTMANSKOG TIPA – Za razliku od klasičnog hotela, ovo je objekat koji ima studije i apartmane, a ponekad i sobe. Dodatno može imati mali lobi i recepciju.

MOTEL – Objekat za smeštaj lociran uz glavne saobraćajnice ili granične prelaze, prilagođen za jedno noćenje ili kraći boravak i sa osnovnim ugostiteljskim uslugama ishrane i parkinga.

PANSION – Ugostiteljski objekat za smeštaj, prilagođen dužem boravku gostiju, u kome se mogu pružiti usluge poput obroka i smeštaja.

VILA – Smeštajni objekat namenjen letnjem smeštaju gostiju, bez grejanja. Nema recepciju i sastoji se iz studija i apartmana, ponekada i soba, u kojima korisnici samostalno održavaju higijenu. Kategorija se definiše slovima ili zvezdicama i organizator putovanja ne može garantovati kvalitet, verodostojnost i postojanost lokalne kategorizacije.

VILLAGE, RESORT i CLUB – Kompleks koji se sastoji iz više objekata, tzv bungalova i depadansa (smeštajnih i recepcije sa lobijem kao i ostalih pripadajućih hotelskih sadržaja prema kategorizaciji). Sastoji se od više tipova soba, a kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i organizator putovanja ne može garantovati kvalitet, verodostojnost i postojanost lokalne kategorizacije.

NA (NAJAM) – Uključuje iznajmljivanje smeštajne jedinice (studio ili apartman) i obuhvata korišćenje električne energije, vode, inventara i komunalnu taksu. Posteljina može biti sastavni deo inventara, ali ne podrazumeva i peškire, sapune, sredstva za higijenu itd. Gosti su u obavezi da održavaju higijenu i iznose smeće. Najam počinje prvog dana boravka, a završava se poslednjeg dana boravka.

KATEGORIJA HOTELA – Označava kvalitet smeštaja i usluga u hotelima, kao i kvalitet hrane. Simbol kategorizacije su zvezdice ili slova u zavisnosti od države u kojoj se hotel nalazi.

PLANIRATE PUTOVANJE? KLIKNITE OVDE I PRONAĐITE NAJBOLJI SMEŠTAJ ZA VAS!

Vrsta pogleda:

S/V – sea view, oznaka za smeštajnu jedinicu koja ima pogled na more.

SS/V – side sea view, oznaka za smeštajnu jedinicu sa bočnim pogledom na more

M/V – mountain view, oznaka za smeštajnu jedinicu sa pogledom na planinu.

G/V – garden view, oznaka za smeštajnu jedinicu sa pogledom na baštu ( vrt, dvorište ).

P/V – pool view, oznaka za smeštajnu jedinicu sa pogledom na bazen.

Usluge:

BB / ND – bed & breakfast, označava uslugu noćenja sa doručkom.

HB / PP – half board, označava uslugu polupansiona. Smeštaj koji podrazumeva dva obroka, najčešće doručak i večera. U nekim hotelima postoji mogućnost da jedan od obroka bude ručak, uz prethodni dogovor.

HB + / PP + – half board plus, odnosno polupansion plus podrazumeva istu uslugu kaomi polupansion, s tim što imate dodatno i lokalna pića uz obrok ( pivo, vino, rakija, domaći sokovi).

FB/ PA – full board ili pun pansion podrazumeva uslugu smeštaja sa sva tri obroka.

ALL / AL – all inclusive. Postoji nekoliko vrsta usluge, u zavisnosti od toga šta je sve obuhvaćeno cenom, odnosno koje usluge pruža hotel: doručak, ručak, večera, piće i dodatni sadržaji u okviru hotela poput spa centra, bazena, beach barova, itd.

BRANČ – Obrok koji se nalazi između doručka i ručka, ali je prema klasifikaciji bliži ručku.

KONTINENTALNI DORUČAK – Slatko – slani doručak koji podrazumeva kafu ili čaj, koji se poslužuje u ograničenim količinama.

KONTINENTALNI ŠVEDSKI STO – Švedski sto sa manjim izborom namirnica koje su uglavnom slatke.

ŠVEDSKI STO – Opcija samoposluživanja hranom u neograničenim količinama u okviru hotela ili restorana.

MENU – Odabir obroka, obično dan unaprijed, između dva ili tri jela u hotelu ili restoranu, koji se poslužuje u ograničenim količinama.

A LA CARTE – Odabir jela i pića iz jelovnika.

Ovo su samo neke od najčešćih skraćenica u svetu turizma. Nadam se da će vam ova lista biti od pomoći prilikom sledećeg bukiranja smeštaja.

PLANIRATE PUTOVANJE? KLIKNITE OVDE I PRONAĐITE NAJBOLJI SMEŠTAJ ZA VAS!

Skinite i našu listu za pakovanje kako bi vam pakovanje išlo lagano i u poslednjem trenutku 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *