Venčanje u inostranstvu

Ovog vikenda održao se i sajam venčanja u Hajatu, tako da smo mi spojili lepo i korisno. Malo je reći da još uvek ne možemo da se odmorimo. U svakom slučaju danas vam prenosimo informacije tome kako izgleda venčanje u inostranstvu i šta vam sve treba da biste to i ostvarili! Verovali ili ne, uopšte nije preterano komplikovano.

Venčanje u inostranstvu nama nije padalo na pamet. Nismo razmišljali o takvom tipu sklapanja braka. Međutim, čim smo stigli na sajam venčanja dobili smo flajer u vezi organizovanja venčanja u inostranstvu. Reč po reč i saznate mnogo 🙂

Venčanje u inostranstvu – ŠTA KAŽE ZAKON?

Pri zaključenju braka u inostranstvu, našim državljanima su na raspolaganju dve mogućnosti:

 1. da se venčaju u formi i pod uslovima koji važe u drugoj državi, a da potom, ako žele da brak bude važeći i u našoj zemlji, podnesu strani venčani list na uvid matičaru u Srbiji. Ovaj će konstatovati „dokaznu snagu strane javne isprave“ i upisati brak u matičnu knjigu venčanih – osim ako proceni da je zakon koji je primenjen prilikom zaključenja braka u inostranstvu „u suprotnosti sa javnim poretkom Srbije“.
 2. da se venčaju u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Srbije u inostranstvu, u formi i pod uslovima koji su propisani zakonima naše zemlje. U ovom slučaju, potrebno je da oba partnera budu državljani Srbije.

Ukoliko jedan partner nije državljanin Srbije potrebno je kontaktirati diplomatsko-konzularno predstavništvo u zemlji u kojoj želite da se venčate kako biste dobili potrebne informacije. U svakom slučaju možete da se venčate bukvalno na bilo kojoj tački planete Zemlje, sve dok je to u skladu sa zakonom Srbije.

KOJA DOKUMENTA VAM TREBAJU ZA VENČANJE U INOSTRANSTVU

 

U mnogim zemljama crkve su u rangu opštinskog venčanja. Što znači da čin venčanja obavljate samo jednom, na primer u samo u crkvi. Zato su vam u svakom slučaju potrebna sva dokumenta.

Koja dokumenta su potrebna mladencima za venčanje u inostranstvu?

 • Izvod iz matične knjige rođenih i krštenica – dokumenta moraju biti međunarodna
 • Potvrda kojom se garantuje da osoba nije već u braku u trenutku venčanja. Važno je znati da je trajnost ovog dokumenta 3 meseca i da ukoliko je dokumenat stariji od navedenog perioda, nećete moći da održite venčanje
 • Pasoš skeniran u boji
 • U slučaju da je jedna od strana imala prethodni brak, potrebno je dostaviti potvrdu o razvodu braka
 • U slučaju da je jedna od strana udovac/udovica, potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige umrlih kao dokaz o prestanku važenja braka
 • Skenirani pasoši svedoka (kumova) na venčanju

1. Sva dokumenta je potrebno dostaviti prevedena na službeni jezik zemlje u kojoj se održava venčanje i overena pečatom Apostill
2. SVA DOKUMENTA SE SKENIRAJU I ŠTAMPAJU U BOJI
3. Prevodi i overa dokumenata se mogu uraditi kod sudskog tumača za određeni jezik
4. Na put je neophodno poneti sva originalna dokumenta! Za određena dokumenta je dozvoljeno poneti zvanično overene kopije (pre nego što ponesete kopije raspitajte se da li je u sladu sa zakonom)

Fotograf, dekoracija, muzika i ostalo vezano za čin venčanja i slavlje

Imate 3 opcije:

 • možete da kažete turističkoj agenciji da prenese vaše želje hotelu
 • možete da pronađete organizatora venčanja koji će vam tamo organizovati sve što želte. Svaki hotel koji ima opcije za venčanje ima u katalozima dve burme pored slike…
 • Treće je da sve odradite sami tako što ćete pronaći fotografa, cvećaru, muziku. Rekli su nam da mladencima apsolutno svi izlaze u susret i da će se svi potruditi da ispune sve vaše želje. Oko 99% stvari možete da se dogovorite preko maila ili video razgovora putem Skajpa!

KOLIKO TO SVE KOŠTA?!

Informiši se ovde o CENAMA SMEŠTAJA

Sve ukupno sa taksama, prevozom, smeštajem i tako dalje košta koliko i klasična svadba za manje od 100 ljudi. Dakle u zavisnosti od vaših želja od 3000 do 6000 evra. Ukoliko želite da pravite pravu srpsku svadbu u inostranstvu i pozovete mnogobrojnu rodbinu i prijatelje to će vas koštati mnogo, mnogo više!

Kada organizujete ovakvo venčanje bitno je da shvatite da mnogi gosti koje pozovete neće moći da prisustvuju iz razoraznih razloga. Postoji opcija da sa vama krenu samo kumovi ili samo kumovi i roditelji. Sa druge strane možete tog dana da budete i sami. Izbor je na vama, kao i uvek!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *