Individualno putovanje – Od ideje do realizacije

Organizacija putovanja ne mora biti ni teška i komplikovana! Čuli ste mnogo priča o uspešnim putovanjima vaših prijatelja koje su sami organizovali? Čitali ste blogove ljudi koji sami planiraju svoja putovanja? Kupe kartu, nađu hotel, spakuju se i odjednom vidite slike na Fejsu! Deluje veoma jednostavno pa ste rešili i vi da se oprobate? Sada verovatno želite da saznate kako organizovati individualno putovanje?!

Korak po korak – od ideje do realizacije – individualno putovanje! Organizujte sami sebi odmor, bez bilo kakve agencije!

 1. BUDŽET – Odredite koliko ćete novca potrošiti na putovanje! Ukoliko vam fali novac pročitajte naše savete za štednju!
 2. Destinacija – Odredite tačno mesto gde želite da idete
 3. Vreme – Odredite tačno kada želite da putujete
 4. Pretražite osnovne informacije o lokaciji koju želite da posetite! Potrebno je da ste upoznati sa vremenskim uslovima, bontonom i da li postoje određena pravila koja je potrebno poštovati… Stupite u kontak sa turističkom organizacijom grada. Pronađite kontakt naše ambasade u zemlji koju posećujete!
 5. Iskoristite sajtove kao što su – *booking.com *trivago.com *airbnb.com i couchsurfing.com Pretražite smeštaj i najbolje ponude! Kontaktirajte hotel lično – nekad ćete dobiti bolju cenu nego na sajtovima za rezervaciju smeštaja!
 6. Prevoz – da li vam je važno da prevoz bude jeftin ili brz? Pozovite autobusku stanicu, železničku stanicu i raspitajte se koje su cene karata i koliko traje putovanje. Ovde pogledajte kako da dođete do jeftinih avio karata!
 7. Da li vam treba viza?
 8. Transfer – od aerodroma ili železničke / autobuske stanice biće vam potreban prevoz do smeštaja. Istražite da li postoji gradski prevoz, metro.. Koje su cene taksija ili da li hotel možda ima opciju transfera?
 9. Ukoliko putujete automobilom – pozovite AMSS i raspitajte se da li vam je potreban zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola ili neki drugi dokument? Raspitajte se o parkingu i pripremite navigaciju i dobru auto kartu, u slučaju da navigacija ne radi (nama se to desilo u Rumuniji)! Naravno pre putovanja, obavezno proverite vaš automobil!
 10. OSIGURANJE – gde god da idete uplatite putno osiguranje! Ako nemate za osiguranje, nemate ni za putovanje! Ovo nije stavka koju treba preskočiti! Uvek sa sobom nosite kopiju pasoša u više primeraka.
 11. Guglajte – šta je popularno u mestu koje posećujete? Istražite uz pomoć sajta TripAdvisor.com šta želite da vidite, jedete, probate… I to zapišite na papir koji ćete poneti sa sobom! Ipak ostavite sebi prostor da šetate i istražujete bez cilja!
 12. Pred putovanje vreme je za pakovanje! Pakovanje za vikend odmor ili za duže putovanje se razlikuju, ali ne mnogo!
 13. Ponesite putnu apoteku, neseser sa ličnom higijenom i ne preterujte sa šminkom!
 14. Nema potrebe da nosite sa sobom sve što posedujete! Ovih 5 stvari vam nikad neće trebati!
 15. Budite kreativni – za neke stvari nikad ne biste rekli da mogu da vam zatrebaju na putovanju, ali kad se nađu pri ruci mogu da spasu dan! 10 proizvoda koji ne teže ni 1kg a uvek su potrebni!
 16. Na kraju samo proverite da li ste spakovali sve što vam je potrebno i spremni ste za put!

Zaboravite na strah! Naš savet vam je da PROBATE DA SE ORGANIZUJETE SAMI! Za početak organizujte kratak vikend odmor i isprobajte vaše organizacione sposobnosti! Mi verujemo da ćete uspeti!Naše vatreno krštenje je bilo pre mnogo godina, 3 dana za organizaciju i 2 povezana leta. Bilo je fantastično! Čim uđete u ovu mašinu kasnije će vam biti smešno i neće vam biti jasno zašto ste se uopšte bojali da sami organizujete svoj odmor i vreme baš onako kako ste oduvek želeli. Bez jurcanja po agencijama, a kasnije od mesta do mesta koja agencija smatra da vi morate da vidite! Ne morate ništa – napravite sebi odmor tako da vam bude lepo! Ukoliko zabagujete potražite pomoć agencije koja vam neće prodati u napred isplaniran aranžman.

Ukoliko imate nekih nedoumica, slobodno nam postavite pitanje, rado ćemo odgovoriti 🙂 Srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *