10 KUPALIŠTA NA KOJIMA PROVERENO NEMA AJKULA

TOP 10 KUPALIŠTA NA KOJIMA SIGURNO NEMA AJKULA

GDE NA KUPANJE U SRBIJI (PRIRODA, NE BAZEN)

Verujem da je većina vas čula za napade ajkule u blizini Hurgade. Kad god čujem za neki takav slučaj poželim da mi neko da listu sigurnih mesta za kupanje. 🙂 Dok čekamo da Egipatska kupališta ponovo budu sigurna odlučila sam da sama kreiram jednu. Ovo je mojih top 10 kupališta gde se osećam bezbedno.🙂 Nisu ni daleko, obećavam!

1. PAČIRSKO JEZERO / GDE NA KUPANJE U SRBIJI

Nadomak Bačke Topole, u naselju Pačir nalazi se ovaj dragulj kog još nazivaju i delom Panonskog mora. Ovo jezero je jedinstveno jer zbog mineralnog sastava poprima nijanse od ružičaste do ljubičaste boje. Jezero boje maline jedinstveno je i po salinitetu koji je, kažu, sličan Jadranskom moru. Temperatura jezera je oko 30 stepeni, a voda izvire sa dubine od preko 1400 metara. Voda je lekovita, dobra je za razna kožna oboljenja, reumu, povrede, a žene tvrde i da podmlađuje. 🙂 Na kraju sezone jezero se isuši kako bi se očistilo dno, tako da je čistoća vode na zavidnom nivou. U ovom jezeru zbog njegovih minerala nema živog sveta tako da ste apsolutno bezbedni.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI PAČIR BANJE

2. PESKARA

Na samo pet kilometara od Zrenjanina ušuškala su se tri jezera popularnog naziva Peskara. Meštani ga još zovu i „zrenjaninskim morem“. Ovo je pravo urbano gradsko kupalište, ali zbog sitnog peska, suncobrana i okolnih kafića ima tu morsku notu. Okolina Peskara je potpuno uređena i ima sve što je potrebno za uživanje u vrelim letnjim danima. Zalasci sunca na ovoj plaži ostavljaju bez daha.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI PESKARE I ZRENJANINA

3. ZAVOJSKO JEZERO / GDE NA KUPANJE U SRBIJI

Smešteno u podnožju Stare Planine, na samo 15 kilometara od Pirota, ovo je jedno od najčistijih i najlepših jezera u Srbiji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 612 metara, a obala je duga čak 40km. Voda je prozirno čista zbog dubine od oko 50 metara. U njemu živi bela riba, šaran, karaš i deverika (znači nema ajkula🙂) te je pogodno i za sportski ribolov. Najpovoljnije mesto za kupanje je kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI ZAVOJSKOG JEZERA

4.BOVANSKO JEZERO / GDE NA KUPANJE U SRBIJI

Negde na pola puta između Aleksinca i Sokobanje smestilo se smaragdno jezero. Kada se zaputite ka Sokobanji i prođete Aleksinac, na 13.kilometru, nakon krivina i planina, puca pogled na nepregledno vodeno prostranstvo. Mene ovo neodoljivo podseća na nekadašnje odlaske na crnogorsko primorje, kada me u rano jutro umornu od puta zaseni pogled na more. Ovo kupalište je zbog blizine Sokobanje posebno atraktivno. Vodom iz jezera se snabdeva čitava opština Aleksinac što govori o tome koliko je čisto. U njemu živi uglavnom bela riba, som, smuđ, štuka, deverika, a ajkula do sada nije viđena. 🙂 Ima više uređenih plaža, a posećuju ga i ribolovci, kajakaši, jedriličari…Na njemu se svake godine u aprilu i septembru održava jedriličarska regata „Bovan“.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI BOVANSKOG JEZERA

5. BELOCRKVANSKA JEZERA

Ova jezera čini skup od sedam jezera, od kojih su najpopularnjja Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara, dok ostala nisu urbanizovana. Gradsko jezero se nalazi na 800 metara od centra Bele Crkve i ono je najurbanije. Okruženo je sa dosta restorana i kafića, u blizini su i veslački, vaterpolo i ronilački klub. A nudi i odličan noćni provod. Šljunkara je najveće jezero, a poznato je po opremljenosti tuševima i ležaljkama. Vračevgajsko jezero ima svoj kamp, a gostima nudi i restoran i kafić na samoj plaži. Na ovoj plaži se nalazi i igralište za najmlađe.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI BELOCRKVANSKIH JEZERA

6. PERUĆAČKO JEZERO

Ovo jezero se nalazi na oko 2,4km od mesta Perućac, u opštini Bajina Bašta. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru. Sa dužinom obale od oko 54 km spada u najveća veštačka jezera Srbije. Sredina jezera predstavlja granicu između Srbije i Republike Srpske. Plaža na ovom jezeru ima pontone sa bazenima za decu, a bovama je ograđen prostor za kupanje. Na obali, kao i u spasilačkim čamcima, stalno su prisutni spasioci. Ima i tuševa, tobogana, skakaonica, a postoji i mogućnost iznajmljivanja pedalina i čamaca. Na plaži se nalazi i predivan restoran. A ono što svakako ne smete propustiti je krstarenje jezerom. 🙂

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI JEZERA PERUĆAC

7.POTPEĆKO JEZERO

Jezero se nalazi u Centralnoj Srbiji na oko 22km od Kruševca. Nosi naziv još i Zlatno jezero jer se nalazi na mestu nekadašnjeg naselja Zlatari. Ovo jezero nema uređenih plaža i nije preterano turistički razvijeno, te predstavlja pravu oazu prirode. U njemu živi dosta vrsta ribe ( grgeč, karaš, smuđ, som…ajkula nema 🙂), pa je posebno privlačno za ribolovce. Jezero snabdeva Kruševac i okolna mesta pijaćom vodom što dovoljno govori o njegovoj čistoći. Kao još jedan dokaz čiste vode tu je mnoštvo rakova i školjki koje nastanju ovo jezero.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI POTPEĆKOG JEZERA

8. GAZIVODE

Ovo jezero smešteno je u opštini Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije. Ima poseban kako istorijski tako i politički značaj za našu zemlju. U Evropi je poznato još i kao Jerusalim i srpska Atlantida zbog mnoštva naselja i istorijskih objekata koji su potopljeni usled stvaranja jezera. Tek pre nekoliko godina jezero je po prvi put dublje istraženo, i na dnu su pronađena razna arheološka blaga, među kojima su svakako najznačajniji dvor Jelene Anžujske i ostaci manastira Čkilje. Turistički nije razvijeno, ali u poslednje vreme privlači sve više turista. Što zbog ribolova, što zbog istorije, a dosta je i kupača u ovoj kristalno čistoj vodi. Gazivode su mesto koje morate posetiti bar na jedan dan.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI GAZIVODA

9. ZAOVINSKO JEZERO

Nalazi se na planini Tari kod sela Zaovine po kome i nosi naziv. Nastalo je pregrađivanjem reke Beli Rzav kod mesta Đurići, Voda je sa 310 metara nadmorske visine iz jezera Perućac cevima dospela u predivan predeo četinarskih šuma na 900 metara visine u selo Zaovine na Tari. Najbolje mesto za kupanje je kod brane Lazići. Plaža nije uređena, a u zavisnosti od nivoa jezera menja se i veličina plaže. Neposredno pored brane nalazi se mesto na kome je Josif Pančić našao čuvenu Omoriku. Jezerska voda je izuzetno čista i koristi se za gajenje pastrmke.

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI ZAOVINSKOG JEZERA

10. VELIKI ZATON

Ovo jezero se nalazi na oko 2 km of Majdanpeka, u podnožju planine Starice. Nastalo je pregrađivanjem reke Mali Pek. Predstavlja veliki turistički potencijal Majdanpeka. Na jezeru se uglavnom kupa stanovništvo okolnih mesta, jer je ovaj biser prirode još uvek tajna za turiste. Ima nekoliko uređenih prilaza do vode. Pored plivača, popularno je i među ribolovcima. U njemu najviše ima šarana, babuške, deverike i klena. Kraj jezera vodi put do Rajkove pećine, te je ovo mesto i idealno za šetnju. 🙂

KLIKNI OVDE I PRONAĐI SMEŠTAJ U BLIZINI JEZERA VELIKI ZATON

Iskoristila sam trenutnu priču o ajkulama da vas prošetam po našoj lepoj zemlji i pokažem vam top 10 mesta za rashlađivanje ovog leta. Neka od njih su urbanija, neka još uvek po malo divlja, tako da ćete već pronaći idealnu lokaciju za odmor. I gde god otišli, plivajte bez straha od ajkula. 🙂

UKOLIKO STE VIŠE ZA ODMOR U SPA I WELLNESS CENTRIMA POGLEDAJTE NAJBOLJE SPA I WELNESS HOTELE U SRBIJI OVDE

KAKO DA SAMI ISPLANIRATE ODMOR U GRČKOJ SAZNAJTE OVDE

NAJBOLJA ALL INCLUSIVE USLUGA VAS ČEKA U TURSKOJ POGLEDAJTE OVDE NAJBOLJE HOTELE RESORTE U ANTALIJSKOJ REGIJI

UKOLIKO IPAK ŽELITE DA IDETE U EGIPAT – POGLEDAJTE OVDE TOP 5 HOTELA U HURGADI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *