Kranjska Gora – Razglednice, utisci i nova ljubav

Kranjska Gora put i prvi susret sa Slovenijom

put kroz Sloveniju

Kada smo ušli u Sloveniju prvi utisak na nas ostavila je prelepa priroda. Brda i gradići u njihovim dolinama deluju bajkovito. Zelene i žute boje smenjivale su se i pokazivale su pravo lice jeseni. U selo Olimija smo stigli sa prvim sumrakom. Zbog toga nismo imali prilike da se bliže susretnemo sa ovim lepotama... Čuli smo da je Kranjska Gora posebna a mi smo krenuli da otkrijemo po čemu! Od Kranjske Gore za 15ak minuta možete stići u Austriju, a ni Italija nije daleko. Mi smo krenuli da upoznamo Sloveniju, međutim kada nas put ponovo donese u ove krajeve rado ćemo istražiti i čari Austrije, jer smo se iz Italije nedavno vratili…

Novi dan nosi nova iskustva

 

 

Sreća. To je ono što nas je pratilo na ovom putu. Jesenja jutra često nose tmurne oblake. Imali smo sreću da vidimo Julijske Alpe prekrivene belim oblacima i maglom. Tu je počela da se rađa ljubav. Kada su se kasnije oblaci sklonili znali smo da je ovo jedno od onih mesta kojem ćemo se vratiti u skorijoj budućnosti.

Triglav
Triglav

Triglav je blistao među zeleno žutim brdima i nismo mogli ni da zamislimo da ćemo ugledati nešto lepše.

Centar grada Kranjska Gora
Kranjska Gora

Sladak gradić Kranjska Gora ima crkvu u centru i malu pijacu na kojoj možete kupiti lokalne proizvode, čija je cena prilagođena evropskim turisima. Na primer, za jednu plišanu mačku moraćete da izdvojite 20 eura. Kada su suveniri u pitanju jedan magnet ćete platiti 3 eura, negde i više. Nekoliko kafića, restorana i autentičan stil zgrada čine ovo mesto pogodnim za sve turiste. Cene hrane i pića zavise od objekta, pa ćete tako kafu negde platiti 1 euro a negde 3.

Crkva u centru grada Kranjska Gora
Kranjska Gora

Jesen je uzela maha, a mi samo možemo da zamislimo kako izgleda zimska bajka u ovom divnom gradiću okruženom planinama.

Kranjska Gora okolina

Kozorog krasi jezero Jasna
Kozorog

Pošli smo u šetnju od grada prema jezeru Jasna. Na tom putu naišli smo na izvor vode, ali i na velelepne slapove tirkizne reke Pišnice. Nedaleko odatle ugledali smo čuvenog Kozoroga. Kozorog čuva i krasi ovo divno jezerce. Ipak ne dopustite da vas romantika ponese i da dragoj uberete cvet jer će vas to zadovoljstvo koštati 800 eura.

Okolinu Kranjske Gore krasi i jedan od izvora Save. I ovde je voda tirkizna, pa nismo mogli a da se ne zapitamo, šta se desi sa Savom dok dopliva do nas… Ovaj izvor zato sa punim pravom nosi naziv Zelenici. Ako dolazite u ove krajeve leti, obratite pažnju na znakove i čuvajte se zmija.

Ovde nećete naći smeće niti bilo kakav trag čoveka osim dobro utabanih stazica zahvaljujući kojima ćete lako naći mesto na koje ste krenuli.

Nordijski centar Planica

Nordijski centar Planica staze
Nordijski centar Planica

Jedan od najinteresantnijih doživljaja je bila poseta nordijskom centru Planica. Kranjska Gora i Planica su udaljeni desetak minuta vožnje. Ovde smo videli kako se trenira za ski skokove.

Nordijski centar Planica sneg u garaži
i feel sLOVEnia

Zanimljivo je što je garaža puna snega od prošle godine pa se tu održavaju treninzi skijanja. Ljubitelji adrenalina mogu se provozati zip-lajnom. Oni koji vole planinarenje mogu se popeti do vrha obezbeđenom stazom. Vožnja žičarom je kao i uvek na nas ostavila najjači utisak. Predivan pogled i čist vazduh ti uvek iznova pokazuju da je za sreću potrebno vrlo malo

Nordijski centar Planica
Pogled sa vrha

I tako se rodila nova ljubav između nas i Kranjske Gore.

Nordijski centar Planica Kranjska Gora

Ovo putovanje smo kreirali i organizovali sa turističkom agencijom Odeon world travel. Smeštaj u Ramada Resortu je upotpunio ceo doživljaj. Jedina stvar koja nije bila očaravajuća je hotelski spa centar jer je bazen premali a gužva prevelika.

Hotel Ramada Resort
Pogled ka planinama iz hotelske sobe

Lepote Kranjske Gore se jednostavno ne mogu dočarati rečima, pa smo Vam zato pripremili jedan kratak video. Kranjska Gora i njena okolina su nas osvojile na prvi kadar! Bez sumnje ćete poželeti da se u ovom trenutku nađete tamo!

One thought on “Kranjska Gora – Razglednice, utisci i nova ljubav

  1. pozdrav iz kranja.
    super si to napisala. alu amobmala napomena. ono što si napisao nije Triglav. Desna gora je Prisojnik, leva je Razor (mozda ti djeluje ko Triglav) .Triglav iz Kr gore nije vidljiv.
    nešto malo se ga vidi samo iz Dovje Mojstrana.
    inače i ja volim kr goru i pošto sam blizu, sam gore skoro svakih 14dana.
    lp bojan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *