10 ideja šta videti, obići i probati u Estoniji

Estonija – Prelepa zemlja Baltika

Sve što niste znali o Estoniji

 

 • U gradu Otepää se organizuje najveći sauna maraton u Evropi
 • Najveći ledeni autoput u Evropi vodi do ostrva Hiiumaa
 • U selu Orissaare nalazi se najveće i najpoznatije drvo žira u Evropi
šta videti u Estoniji
Keila Vodopadi Estonija
 • Pokretač je i organizator DANA ČIŠĆENJA PLANETE, koji bi trebao 8. Septrembra 2018. godine da u 150 zemalja sveta organizuje celodnevno čišćenje planete
 • Jedan od omiljenih sportova, u kojem su šampioni je trka u nošenju žena
 • Još jedan zanimljiv sport dolazi iz Estonije a to je Kiiking. Kiiking na estonskom znači ljuljaška, ljuljanje. Cilj je da se ljuljate na ogromnoj ljuljašci i da uspete da se okrenete za 360 stepeni. Strašno i zanimljivo, zar ne?
estonija šta videti talin stari grad
Savršeni #tb u prošlost
 • Narod koji voli da peva. Estonci imaju preko 133000 snimljenih nacionalnih pesama

Opšti utisci i informacije

Osim Estonaca, u Estoniji ima puno Rusa, Danaca i Šveđana. Kao ljudi malo su hladniji, ali svako će vam izaći u susret i uputiti vas kada im se obratite. Prvi utisak sa njima podsetio nas je na one emisije Nacionalne Geografije o ljudima sa Aljaske 🙂 Svetli su i krupni ljudi. Svi govore ENGLESKI, tako da nećete imati problema u sporazumevanju. Saobraćajna kultura im je na visokom nivou. Imaju strpljenja, nikad nismo čuli da je neko lego na sirenu.

Razlika u odnosu na Srbiju je plus 1 sat. Za Estoniju vam ne treba viza. Naša vozačka dozvola važi kao i svuda u Evropi.

Obavezno, pre putovanja uplatite putno zdravstveno osiguranje!

Do Estonije možete stići avionom. Mi smo putovali Rayanairom.

Još neke zanimljive činjenice mogli ste da pročitate u postu u kome smo opisali šta nas je to Estonija naučila i zašto smo zahvalni do neba jer smo posetili ovu zemlju.

Talin Estonija
Talin, glavni grad Estonije

 

Sada je vreme da vam otkrijemo

10 ideja kako da se nezaboravno provedete u Estoniji!

Bele noći Estonija
Maske za spavanje obavezne tokom BELIH NOĆI
 1. Ne možete obići zemlju, a da preskočite glavni grad. Talin i njegov stari grad su savršeni za duge šetnje i istraživanje. Šta sve možete da vidite u Talinu – pogledajte ovde.
 2. Gde god da se nađete, probajte nešto od domaće kuhinje. Ribu spremaju savršeno, ali neka jela će vas oduševiti koliko podsećaju na naša tradicionala (podvarak, na primer) 😉 Obavezno probajte tradicionalni crni hleb sa estonskim sirom. Za ljubitelje slatkiša tu je Kalev čokolada.
 3. SAUNA – nije to ona fensi sauna na koju ste navikli da viđate kod nas. Tradicija njihove saune traje više od 800 godina. Njihova tradicija saune se meša sa Finskom, ali ako želite pravi tradicionalni estonski spa i wellness užitak probajte * whisking * – kupanje u medu. Saune pomažu da se oslobodite stresa i skinete višak kilograma. U gradu Paarnu se održava nedelja saune.
 4. Bele noći – doživljaj za pamćenje. Verovatno ćete ih upamtiti po tome što ne možete da zaspite jer je prošla ponoć a još uvek je dan 🙂 Dešavaju se od kraja maja do početka juna.
 5. Estonija ima više od 2000 ostrva, do nekih (u letnjim mesecima) možete da dođete i pešaka.
 6. Iako svuda postoji 4G internet, čak i u šumama, verujemo da ćete kada posetite bilo koji nacionalni park, poželeti da isključite telefon i da uživate u prirodi. Ove izlete vam preporučujemo takođe tokom letnjih meseci 😉
 7. Ako planirate posetu Estoniji tokom zimskih meseci, obavezno posetite zimsku prestonicu Otepää i uživajte u zimskim sportovima.
 8. Volite Božić? U Talinu se tradicionalno održava Božićni vašar od poslednje nedelje u novembru do prve nedelje u januaru. Božićna bajka se odigrava na centralnom trgu Raekoja plats. Ovde snega sigurno ima u tom periodu 😉
 9. U koje god doba godine da odete obavezno posetite Keila vodopade. U proleće voda šiklja a u zimu se zamrzne – svakako prizor koji ne smete da zaobiđete dok obilazite Estoniju.
 10. Ako ste ljubitelj muzeja, nećete moći lako da odaberete koje da posetite. Izbor je ogroman. Nama se najviše dopala luka sa hidroavionima u Talinu. Pogledajte ovde sve muzeje i galerije.

Znamo da vam se dopala Estonija i zato pogledajte ovde smeštaj – hotele i cene

Mi smo se sjajno proveli u ovoj zemlji. Naši opšti utisti o Estoniji su predobri. Kada smo se vratili iz ove zemlje bili smo toliko motivisani da smo pokrenuli nekoliko uspešnih projekata. Dva su konkretno vezana za ovaj blog, a to su KURS i WEB PRODAVNICA.

Ako se ikada odlučite da posetite ovu zemlju, a znamo da ćete je posle naših tekstova sigurno uzeti u obzir, budite slobodni da je istražite. Možda jeste hladna, jer je na severu. Možda će vas sačekati i kiša, a možda sneg i led. Ako imate sreće možda vas sačeka Aurora Borealis ili jedan od mnogobrojnih vašara u centru Talina. Kad god da se odlučite na ovo putovanje otvorite svoj um i prepustite joj se, jer može mnogo da vas nauči!

Hvala TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI ESTONIJE na ovom savršenom putovanju i divnim iskustvima!

Srećan put 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *